flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Δελτίο Τύπου για την 5η Βιωματική Κατασκήνωση

Koumpis Giorgos 3

 

Γιώργος Αθ. Κουμπής
Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.

 

Η πέμπτη (5η) βιωματική σαρακατσάνικη κατασκήνωση πήρε και φέτος τη «στράτα της».

Από 03/08/2024 έως 10/08/2024, σαρακατσανόπουλα από Ελλάδα και Βουλγαρία «αντάμωσαν» για να παίξουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να γνωρίσουν ήθη, έθιμα, αξίες και τέλος να ψηλαφίσουν τη σαρακατσάνικη ζωή με διαδραστικό τρόπο.

Έμαθαν να τραγουδούν «με το στόμα», χόρεψαν, έπαιξαν και διαγωνίστηκαν σε παιχνίδια νου (τεσσερότα), αλλά και σώματος (τράβηγμα της γκλίτσας, λιθάρι, σημάδα), περπάτησαν στη φύση, γνώρισαν φυτά, παλιακά οικιακά σκεύη, έπαιξαν λεκτικά παιχνίδια εξάσκησης στην ελληνική γλώσσα, έμαθαν για τους σαρακατσάνους ήρωες, αλλά και γενικά για τους ήρωες  του ΄21, άκουσαν μουραπάδες, δραματοποίησαν ιστορίες από τη ζωή των Σαρακατσαναίων, και την Ελληνική μυθολογία. Ζωγράφισαν φλάμπουρες  σε χαρτί και σφοντύλια σε πέτρα. Ζύμωσαν και έψησαν πίτα σε γάστρο. Τέλος, αντάλλαξαν δώρα, έστειλαν «χαιρετίσματα» και ανανέωσαν το ραντεβού για του χρόνου.

Δίπλα τους σ΄ όλες  αυτές τις δράσεις ήταν ο πρόεδρος, κος Γρηγόρης Λέφας και τα μέλη της Π.Ο.Σ.Σ., ειδικότερα ο κος Δημήτρης Γατσέλος και ο κος Παναγιώτης Μπάρμπας.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της Π.Ο.Σ.Σ ευχαριστούν για την επιτυχή έκβαση αυτής της δράσης :

Τους αρχηγούς της βιωματικής σαρακατσάνικης κατασκήνωσης, κο Γεώργιο Τσακνάκη και κα Ευαγγελία Μακρή.

Τους συντελεστές, κο Μιχάλη Λοκοβίτη, κο Αχιλλέα Τιμπλαλέξη, κο  Κων/νο  Βαλκανιώτη, κα Σπυριδούλα Ζκάγια, κα Ελένη Κόκκαλη, κα Παναγιώτα Κουκουτσέλου, κα Κων/να Κουμπή, και κο Γεώργιο Τερζόγλου.

Τους συμμετέχοντες με κάθε τρόπο, κα Ράνια Βαλκανιώτη, κα Ράνια Γκόβαρη, κο Γεώργιο Λαφατζή, κο Κων/νο Μαλογιάννη, κα Καλλιόπη Μουτσιάνα, κο Γεώργιο Παληό, κα Ελένη Παληού, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πιερείας, «Ο Κατσαντώνης», και τέλος τις συνοδούς των παιδιών από την Βουλγαρία, κα Παναγιώτα Αποστόλου και κα Elena Gadzew-Σκεύα. 

Τους μουσικούς, κο Νικόλαο Κατσιούλα (λαούτο), κο Γιώργο Λαφατζή (κλαρίνο), κο Ιωάννη Λοκοβίτη και κο Σπύρο Γιαννιό (τραγούδι).

Ευχαριστούν επίσης τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και την υπεύθυνη, κα  Μαρία Παπαδά, που στάθηκαν αρωγοί ώστε τα παιδιά από την Βουλγαρία με σαρακατσάνικη καταγωγή να έρθουν στην κατασκήνωση.

Τέλος, ευχαριστούνε όλους όσοι αγκάλιασαν και ενθάρρυναν με κάθε τρόπο τη δράση αυτή της Π.Ο.Σ.Σ που έχει γίνει πλέον θεσμός!!!

POSS-DT-5-Viomatiki-Kataskinosi-ph01.jpgPOSS-DT-5-Viomatiki-Kataskinosi-ph02.jpgPOSS-DT-5-Viomatiki-Kataskinosi-ph03.jpgPOSS-DT-5-Viomatiki-Kataskinosi-ph04.jpgPOSS-DT-5-Viomatiki-Kataskinosi-ph05.jpgPOSS-DT-5-Viomatiki-Kataskinosi-ph06.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη