flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Ένας Σαρακατσάνος στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών

Koumpis Giorgos 3

 

Γιώργος Αθ. Κουμπής
Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.

 

Ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Βασιλάκος, διακεκριμένος επιστήμονας με καταγωγή από τους Σαρακατσάνους, εξελέγη πρόσφατα τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2024, έπειτα από την πρόταση του κ. Κουν Γιανγκ, και αφορά την ένταξή του στην τάξη των Τεχνικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών (Class VI).

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών συγκεντρώνει κορυφαίους επιστήμονες, καλλιτέχνες και ηγέτες από όλη την Ευρώπη, με στόχο τη διεπιστημονική συνεργασία για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Ανάμεσα στα μέλη της Ακαδημίας συγκαταλέγονται 28 βραβευμένοι με Νόμπελ, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης και της πολιτικής.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Βασιλάκος γεννήθηκε στον Άγιο Λουκά, Πέλλας, και είναι Σαρακατσάνος από μητέρα και πατέρα (γένος Λέφα). Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια απέκτησε μάστερ και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ.

Σήμερα κατέχει μόνιμη θέση ως Διακεκριμένος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ (UTS) στην Αυστραλία και στο Πολυτεχνείο Λούλεα (LTU) στη Σουηδία. Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, όπως από την Ακαδημία Επιστημών της Αυστραλίας και της Σουηδίας, και είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες με πάνω από 46.000 ετεροαναφορές στο έργο του (h-index=115). Έχει επιβλέψει 41 διδακτορικούς φοιτητές και 27 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, ενώ έχει δημοσιεύσει 500 εργασίες σε κορυφαία διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Επιπλέον, είναι συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών και συνιδρυτής δύο startup εταιρειών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία.

Η εκλογή του στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών αποτελεί αναγνώριση της πολύτιμης συνεισφοράς του στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και της αφοσίωσής του στην αντιμετώπιση κρίσιμων τεχνολογικών προκλήσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

Europear Academy of Sciences and Arts Letter of Acceptance Europear Academy of Sciences and Arts   Letter p02

 

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη