flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ» Πλήθος πανέμορφων εκδηλώσεων το 2ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στην μαγευτική Βίγλα Πισοδερίου

 mpompotas flwrina

Του Μπομπότα Κώστα

Πρόεδρος Σ.Σ. Δυτικής Μακεδονίας

H πρώτη μέρα του Ανταμώματος 19 Αυγούστου 2017 το βράδυ!

Ένα  διήμερο  πανέμορφων εκδηλώσεων λαογραφικής και θρησκευτικής παράδοσης κι  ανάπτυξης της ορεινής υπαίθρου  επιφύλαξε στο εξαιρετικό πλήθος των  παρευρισκομένων του το 2ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων  Δυτικής Μακεδονίας  το   19 και 20  Αυγούστου 2017,  στη  Βίγλα Πισοδερίου Φλώρινας!
Παρατίθενται παρακάτω τα δρώμενα της 1ης μέρας του Ανταμώματος Σάββατο 19-8-17 το βράδυ: 
   Η 1η μέρα του Ανταμώματος  έγινε στο σκεπαστό θερινό κατάλυμα του Χιονοδρομικού Βίγλας Πισοδερίου Φλώρινας , όπου μετά την έναρξη και τους προβλεπόμενους χαιρετισμούς, έγιναν εξαιρετικές εισηγήσεις για την ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου στη χώρα μας, τις τοπικές ορεινές κοινότητες της περιοχής, το μέγα θέμα Πατροκοσμάς και Φλώρινα!
   Ακολούθησαν βραβεύσεις ζώντων και εύφημες  μνείες παλαιών, μη εν ζωή, τσελιγκάδων!
    Ακολούθησε ένα κεφάτο και ζωντανό σαρακατσάνικο γλέντι μέχρι πρωϊας, με την ορχήστρα  του Κώστα Ζαραλή και τραγουδιστές το Σταύρο Μπόνια, Δημήτρη Χατζηπλή και Σπύρο Γιαννιό!

  Την εκδήλωση χαιρέτησαν και τίμησαν  με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο  Σχης Υποδ/κητής 9ης Ταξιαρχίας  Πεζικού κ. Γκίκας Φώτιος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΣ κ.Αλκιβιάδη Στεφανή, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας κ. Παλιογιάννης Δημήτριος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας Επιπυραγός κ. Μιαούλης Ιωάννης, ο Διοικητής της 3ης ΜΣΕΠ  κ. Παρασχίδης  Γεώργιος, ο  Βουλευτής Κοζάνης κ. Γεωργιος Κασαπίδης, ως εισηγητής, ο αιδεσιμότατος πατέρας Παρδάλης Σωτήριος , ως ομίλητής κι επρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας , ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Πισοδερίου κ. Θώμάς Μούσιας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλώνων κ. Τσώτσος Χρήστος , ο Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου κ. Παντελής Δάφας, ως εισηγητής, ο Πρόεδρος του ΦΣΦ Ο Αριστοτέλης Φλώρινας κ. Ραυτόπουλος  Κώστας και πολλοί επώνυμοι ποιμένες κι αγρότες της περιοχής!

  Από τους σαρακατσάνους  παρευρέθηκαν ο κ. Στέργιος Μακρής  , ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ο κ. Γιάννης Πιστόλας , εκ μέρους του Λαογραφικού Μουσείου σαρακατσαναίων Σερρών, οι  Πρόεδροι  Συλλόγων  μετά των χορευτικών τμημάτων τους κ.κ  Φαρμάκης Ιωάννης, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κορδελιού  Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ, ο κ.  Πολίτης Λευτέρης Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θες/νίκης  Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ , ο κ. Κατσαρός Παναγιώτης Πρόεδρος του Συνδέσμου  Σαρακατσαναίων Λάρισας Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ  , ο κ. Τάκης Γαλλής, Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς Λάρισας.
   Επίσης , παρευρέθησαν οι Πρόεδροι  του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θες/νίκης  Η ΕΝΩΣΗ κ. Ανδρέας Μουλαράς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελασσόνας κ. Αριστείδης  Παρλάντζας, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι Σύλλογοι  Φθιώτιδας από τον ταμία τους κ. Κυρατζή Λάμπρο και ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αττικής , δια του Αντιπροέδρου του κ. Βασίλη Νάκα, γιο του αείμνηστου τραγουδιστή Κώστα Νάκα!
   Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν   οι  πρώην Πρόεδροι ΠΟΣΣ, που κατάγονται από την Περιοχή Φλώρινας κ. Γιαννιώτης Θεόδωρος και Κυργιάννης Δημήτριος, καθώς και ο εν ζωή διατελέσας τσέλιγκας κ. Νικόλαος Χατζηπλής , πατέρας του τραγουδιστή Δημήτρη Χατζηπλή.
   Εύφημος μνεία αποδώθηκε, μετά θάνατον στους  διατελέσαντες τσέλιγκες της περιοχής  Ανδρέα Ζαραλή, Δημήτριο Μπομπότα( και στον ιστοριοδίφη γιό του, αείμνηστο Πέτρο Μπομπότα) καθώς και στον Χρήστο Γιαννακό!
    Εξαιρετικά τιμήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ένεκα του λόγου ότι το ο Ελληνικός Στρατός χορήγησε στο Σύλλογό μας 8 μεγάλες σκηνές επιτελικού τύπου, για τις ανάγκες σκέπαστρων του κοινού της 2ης μέρας του Ανταμώματός μας 20-8-17, με μέριμνα του τοπικού Σχη Δκτή του 1ου Συντάγματος Πεζικού Φλώρινας κ. Παπαστεφανή Ερμόλαου!
  Επίσης, για το λόγο στησίματος των σκηνών τιμήθηκε η τοπική ΛΕΦΕΔ Φλώρινας ( Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων) δια του Προέδρου της κ. Χατζή Γεώργιου! 
   Συγκεκριμένα, δόθηκαν  αναμνηστικά ποιμενικά ταγάρια, με τσίπουρο και τοπικά γλυκά κουταλιού Φλώρινας, σε όλους τους τιμώμενους και τους απογόνους τους!  
    Η εκδήλωση της 1ης μέρας του Ανταμώματος ήταν αφιερωμένη στην ορεινή ανάπτυξη( ορεινή προβατοτροφία, ορεινές καλλιέργειες -φασόλια και δασικοί συνεταιρισμοί ), τις ορεινές κοινότητες και τον Πατροκοσμά .
     Ξεχώρισαν οι εισηγήσεις του Βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργου Κασαπίδη για την ορεινή προβατοροφία ( απίστευτα γλαφυρή και υπερπλήρης) , του  Πρόεδρου του Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου κ. Παντελή Δάφα!
     Ξεχώρισε επίσης η ομιλία του αιδεσιμότατου ιερέα , εκπρόσωπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Σωτήριου Παρδάλη, με θέμα ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑ!

Φανταστική και κινηματογραφική η 2η μέρα του Ανταμώματος 20-8-17 στη Βίγλα Πισοδερίου Φλώρινας!

  Όταν  η μαγευτική φύση των βουνών μας συνδυάζεται με  ιστορία, πολιτισμό και παράδοση, σε έναν τόπο φυσικών περασμάτων και ποιμενικών ανταμωμάτων ποιμνίων και ποιμένων, αυτό που προκύπτει είναι ένα μαγευτικό  αποτέλεσμα για όλους όσους το απολαμβάνουν ή συμμετέχουν! 
  Εκεί που ο ουρανός χαμηλώνει, η γη ψηλώνει, κι η φύση υποκλίνεται, σε ένα δροσερό και λαγαρό  περιβάλλον δροσερών λιβαδιών, μέντας κι οξυάς , ξεδιπλώθηκε το ανθρώπινο μεράκι για την καλύτερη  έκφραση ανθρώπινων συναισθημάτων και δράσεων πολιτισμού και παράδοσης, με ένα πανέμορφο εθνικοθρησκευτικό χαρακτήρα, ένεκα και εορτής του Πατροκοσμά!
  Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση των παρακάτω χορευτικών συγκροτημάτων: 
  1) Σύλλογος Σαρακατσαναίων   Ελευθερίου Κορδελιού Θεσ/νίκης  «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»
  2) Σύλλογος  Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσ/νίκης   «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»
  3)  Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λάρισας  « Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»
  4)  Σύλλογος Σαρακατσαναίων  Επαρχίας ΑΓΙΑΣ Λάρισας 
  5)  Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας «Ο
        Για λογαριασμό του τοπικού Συλλόγου  χόρεψε  το τοπικό συγκρότημα «Οι Λυγκηστές» .με χοροδιδάσκαλους τον Γιάννη Κωνσταντίνου και την Ηρα Κολώνη , οι οποίοι μαθαίνουν σαρακατσάνικους χορούς σε τοπικούς  σαρακατσάνους ή μη, καθώς και σε  φοιτητές! 
    Τονίζοντας τον ιδιαίτερο  χαρακτήρα της ημέρας πρώτο δρώμενο ήταν ανάγνωση από τον Εκπαιδευτικό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Φλώρινας και χοροδιδάσκαλο κ. Γιάννη Κωνσταντίνου, από τα (διπλανά στη Βίγλα) ΄Αλωνα Φλώρινας  σχετικό του πόνημα, για το δασκαλοκάλυβα και τους καλυβοδάσκαλους  των τσελιγκάτων, κι ειδικά τα τοπικά δασκαλοκάλυβα, όπου  τα τοπικά τσελιγκάτα χρησιμοποιούσαν καλυβοδάσκαλους από το Πισοδέρι Φλώρινας, κι έπαιρναν τα σχετικά αποδεικτικά  από το  σχολείο του Πισοδερίου!
  Ο  κ. Κωνσταντίνου χρησιμοποίησε διάφορες τοπικές και μη πηγές, γραπτές και προφορικές, στηριζόμενος κατά βάση στις σχετικές μελέτες του σαρακατσάνου εκπαιδευτικού  Θεόδωρου Γιαννακού από το Κιλκίς! 
   Ακολούθησε το άθλημα του τραβήγματος της γκλίτσας, στο οποίο νίκησε  το συγκρότημα από τη Λάρισα, λαμβάνοντας  το έπαθλο ένα τενεκέ τυρί, που πήρε  φιλώντας παραδοσιακά το χέρι του τσέλιγκα!  Στο ρόλο του τσέλιγκα ο( παλιός τσέλιγκας στον ίδιο τόπο ) κ. Νίκος Χατζηπλής , πατέρας του σημερινού τραγουδιστή Δημήτρη Χατζηπλή! 
  Το τυρί είναι προσφορά των τυροκομικών Δημητρίου από τη Φλώρινα!
  Ακολούθησαν  7  παραδοσιακοί σαρακατσάνικοι χοροί από τα παρευρισκόμενα συγκροτήματα:
1) Τσάμικος :  Φόντας εθεμελιώνανε οι Αρχαγγελοι την Πόλη, αφιερωμένο στον Αγιο Αχίλλειο Πρεσπών και στη Λάρισα! 
2) Κάτσα :  Ο Κατσαντώνης στα Αγραφα!
3) Διπλός χορός:  Στην άκρη άκρη στο γιαλό!
4) Σταυρωτός χορός:  Ο Θύμιος ( Χορός των Σταυραδέρφων Βλάμηδων)
5)  Κτσάδικος:  Τα μαύρα τα κλεφτόπουλα!  ( κλέφτικος)
6)  Στα 3:           Πήρα τη στράτα το στρατί, πάνε τα μάτια μου βροχή (της αγάπης)
7)  Συρτός:         Μικρή μου η Παναγιούλα μου ( εορταστικός )

Ακολούθησαν δρώμενα και χορευτικά  για τον Πατροκοσμά, Αγιο των σαρακατσάνων και πολλών ορεινών ποιμένων του Γένους:
  
1) Με την χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου  Κορδελιού «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»! 
        2) Με την εκκλησιαστική χορωδία γυναικών του Λεχόβου Φλώρινας! 
           Ακολούθησαν 3 χοροί, με το εθνικοθρησκευτικό  ιστορικό τους,  για το κλείσιμο της ημέρας:
1) Την κάπα μου την κρέμασα έξω από την καλύβα! 
2)  Γαμπρός  ζωσμένος στα άρματα στην εκκλησιά παγαίνει! 
3)  Ωρε το τίνος είναι ταλογα και τούτα τα κονάκια! 
       Ας σημειωθεί ότι  οι Σύλλογοι Σαρακατσαναίων που ήρθαν στο Αντάμωμά μας, κι όλοι όσοι ήρθαν σε προηγούμενες εκδηλώσεις μας, με το δεδομένο ότι( αν κι εφόσον)  είναι Σύλλογοι Χειμαδιών, ενώ ο τοπικός μας Σύλλογος είναι ορεινών Βοσκοτόπων, αυτόματα ως επισκέπτες φέρουν τον τίτλο του Συνδιοργανωτή Συλλόγου, για αυτονόητους ιστορικούς και παραδοσιακούς σεβάσμιους  σαρακατσάνικους λόγους!
  Διότι δεν είναι επισκέπτες, δεν ήταν ποτέ!  Δικοί μας άνθρωποι ήταν και θα είναι  πάντα! 
   Πριν πάμε στο βίντεο της ημέρας( εξαιρετικό βίντεο της ΗΧΟΥΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, του φίλου Σταύρου Γεωργούλα ) , να γράψουμε και τους χορηγούς -δωρητές μας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά: 

   1) Oμιλος Κεντεποζίδη Λεωνίδα
   2) Γαλακτοβιομηχανία "Ολυμπος"

   3) Κατσαρός Βασίλειος
   4) Μπασδάνης Γεώργιος
   5) Φωτοδυναμική Ροδόπης Κουτσογιάννης Ιωάννης
   6) Χριστιανόπουλος Γερμανός
   7) Τυροκομικά Δημητρίου Φλώρινα
   8) Κτήμα Χρόνη Φλώρινα
   9) Καβα ποτών Χάσος Αλέξανδρος Φλώρινα
  10) Μπασούρης Παναγιώτης, Σταυρίδης Γεώργιος,Αβραμίδης Γεώργιος, Φουρκιώτης Αθανάσιος, Φουρκιώτης Αντώνης, Σαρρής Αντώνης, Συγκρότημα Αμάλθεια, Γαζέας Ιωάννης, Αντωνίου Γεώργιος, Μάνης Αναστάσιος!
    Ευχαριστούμε το 1ο Σύνταγμα Πεζικού Φλώρινας, για την παραχώρηση 8 διπλών σκηνών, για τις ανάγκες των εκδηλώσεών μας!

    Ευχαριστούμε το φίλο του Συλλόγου μας κ. Γεώργιο Καραλή, για την άοκνη και αμέριστη συμβολή του στις εκδηλώσεις μας!

 1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη