flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς - Δελτίο Τύπου

 mpetsis nikos2

Του Νίκου Μπέτση

Μέλος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής-Πειραιώς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τους Σαρακατσαναίους γενικά έχουν γραφτεί μάλλον αρκετά πράγματα. 
«Οι Σαρακατσαναίοι ομιλούν μόνο την ελληνική, με φυσιογνωμίες ωραίες και με την άσπρη φουστανέλα τους, κυριαρχούν με τα ποίμνιά τους σε όλα τα όρη της Παλαιάς Ελλάδας, Μακεδονίας και αυτής της Βουλγαρίας. Διατηρούν Eλληνικότατες παραδόσεις, ελληνικά κλέφτικα τραγούδια και φέρονται με ιπποτισμό και λεπτότητα προς τις γυναίκες τους. Είναι ευφυέστατοι, είρωνες, πιστοί και ειλικρινείς, ευκίνητοι και γενναίοι. Στους Σαρακατσαναίους, λοιπόν, είχαμε απεριόριστη εμπιστοσύνη. Αυτούς χρησιμοποιήσαμε σαν τα πρώτα γιατάκια μας».
Αυτοί οι Σαρακατσαναίοι είναι πολυτιμότατοι και θα ήσαν ικανοί μόνοι τους να ανταπεξέλθουν κατά πασών των συμμοριών στη Μακεδονία. Απορώ πως από πολλά χρόνια δεν χρησιμοποιήθηκαν. Γνωρίζουν όλες τις ομιλούμενες γλώσσες, το έδαφος κατά σπιθαμή, τους κατοίκους κατ’ όνομα. Νομίζω πως επείγει να λάβουμε γι αυτούς κάποιες αποφάσεις…
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων Αττικής -Πειραιώς ''Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ'' σε συνεργασία με την Πανελλήνια ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων παρουσίασαν το βιβλίο του συγγραφέα Ιωάννη Κουτσοκώστα με τίτλο ''ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ'' το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 και ωρα 19:00,σε εναν ιδιαίτερο χώρο που χαρακτηρίζεται ως ιστορικός εφάμιλλος στο περιεχόμενο του βιβλίου, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών . Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στην εκδήλωση τόσο απο την Στρατιωτική Ηγεσία οσο και απο τον πολιτικό,επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό,εικαστικό χώρο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ανάμεσά τους ο Α/ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής, Ανώτατοι Αξιωματικοί Ε.Α και των τριών Σωμάτων, ο πρώην πρόεδρος της βουλής Νικ. Κατσαρός, ο πρωην Υπουργός Ν. Καλλές, Ο Πρύτανης πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ο.Σ.Σ Γεώρ. Καψάλης, Ο πρόεδρος του συνδέσμου Εθνικής Ενότητας Νικ. Αλικάκος,ο επιχειρηματίας Κων. Καζάκος, Ο ποιητής και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου κοινωφελούς Ιδρύματος Ι.Σ ΛΑΤΣΗ Ευάγ. Χρόνης, Ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Ελ. κιτσιούλης, Ο πρωτοπρεσβύτερος Β. Φέσσας εφημέριος στο ιερό παρεκκλήσιο Αγ. Γερασίμου, ο Δημοσιογράφος παρουσιαστής παν. Μυλωνάς, Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ Γεώργιος Ν.. Μουτσιάνας, πλαισιωμένος τον αντιπρόεδρο κ, Κατσιούλα Αποστόλη, τον Ταμία, κ, Αθανάσιο Καρυώτη και το μέλος της Π.Ο.Σ.Σ κ, Κουτσουπιά Δημήτρη ,Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αγιάς Ο πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου με μέλη του Δ. Σ ,Ο ταμίας του συλλόγου Σαρακατσαναίων Θήβας και μέλη του συλλόγου , Μέλη του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας και ο πρωην πρόεδρος του συλλόγου ,ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας στην Π.Ο.Σ.Σ , και πρωην Πρόεδροι του συνδέσμου ,ο Δημήτρης Πέγκας απο τα AGRAFA NEWS κ.α. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία μετά το πέρας της παρουσίασης να γευτούν σπιτικές πίτες όπως ορίζει το σαρακατσανέικο εθιμο.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής –Πειραιώς Σταυρούλα Πάνου, Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων Σαρακατσαναίων Γ. Μουτσιάνας, Ο Πρώην Πρόεδρος της βουλής Ν. Κατσαρός , ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης και αναγνώστηκε επιστολή χαιρετισμού του σαρακατσάνου Υφυπουργού ανάπτυξης και τροφίμων Βασιλείου Κόκκαλη.
Με παραδοσιακά κλέφτικα ακούσματα χρωμάτισαν την παρουσίαση του βιβλίου οι γέροντες του Πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής πειραιώς και εδωσαν εναν διαφορετικό τόνο ωστε ο ακροατής να αλλάξει παραστάσεις και ακούσματα.
Στον χωρο του Πολεμικού Μουσείου λειτουργούσε έκθεση Ζωγραφικής με θέμα ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ , προσωπικά βιώματα και μνήμες ,ιστορίας ρύσις, ……….ζωγραφικής ρήσις.
Το θέμα της συμμετοχής και της συμβολής των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του έθνους, είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται, σε αυτό το βιβλίο, με τόσες λεπτομέρειες και με τέτοια πληρότητα.
Μέσα από το βιβλίο, ΄΄ Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Εθνους '', γίνεται μια βαθιά διεισδυτική αποτύπωση και καταγραφή του Σαρακατσαναίικου στοιχείου στην τόσο στην προεπαναστατική περίοδο οσο και στούς μετέπειτα αγώνες για την λύτρωση της πατρίδας από τον οθωμανό δυνάστη και να μοιραστεί αλήθειες που προσφέρονται στους αναγνώστες ως τεκμήρια των επιγνώσεών του. 
Εισαγωγικά αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο βιβλίο στην πραγματικότητα ολοκληρώνει ένα μακροχρόνιο ερευνητικό πρόγραμμα γύρω από το ρεύμα της συμμετοχής των σαρακατσαναίων στους αγώνες τής απελευθέρωσης της πατρίδας μας . 
 Πρόκειται για μια περίπτωση όχι και τόσο συχνή για τα ελληνικά ιστορικά πρότυπα και ιδιαίτερα στο πεδίο τής προεπαναστατικής περιόδου ,τα πρόσωπα ,καταγωγή, γεγονότα που έλαβαν χώρα στις μεγάλες αποφάσεις της εποχής.
Οι ιστοριογράφοι της νεότερης εποχής, αμέτρητοι στον αριθμό, ό,τι έγραψαν το άντλησαν κυρίως από γραπτά κείμενα, που γράφτηκαν την εποχή που συνέβησαν τα όποια γεγονότα, βάζοντας συχνά και τη δική τους άποψη, όταν τα σχολιάζουν.
Η ιστορία εχει όμως πολλές πλευρές και πτυχές, οι οποίες μερικές φορές είναι άγνωστες στους περισσότερους από εμάς, ή πιθανότατα δεν θεωρήθηκαν άξιες αναφοράς από τους ιστορικούς.
Επειδή από την άλλη μεριά, τα γενικά βιβλία της ιστορίας δε μπορούν να τα συμπεριλάβουν όλα και οι ιστορικοί κάνουν μια επιλογή, υπάρχουν οι ερευνητές εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται με ένα θέμα και το εξαντλούν σε μια μελέτη ή μονογραφία τους.
Μια τέτοια περίπτωση ανεξερεύνητη , είναι και το βιβλίο που παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση του Σαββάτου. 
Η υλη του βιβλίου περιστρέφεται –αναλύει την συμβολή των Σαρακατσαναίων στους αγώνες της απελευθέρωσης, δηλαδή πριν και μετά από την επανάσταση ,οικονομική και Στρατιωτική συμβολή των Σαρακατσαναίων στην επανάσταση του 21 και στην ιστορία των μεγάλων Αγωνιστών και των οικογενειών τους 
οι Σαρακατσαναίοι δεν έγραψαν ποτέ σε χαρτί τα γεγονότα τους ηρωες τους,τα τραγούδια που εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και τραγούδησαν, περιγράφοντας γεγονότα και υμνώντας τα κατορθώματα των αρματολών τους. 
Αυτά καταγράφτηκαν κυρίως στις μέρες μας. Ευτυχώς, γιατί, καθώς δεν τραγουδιούνται πλέον, παρά μονάχα σε εκδηλώσεις, κοντεύουν να ξεχαστούν.
Αυτά λοιπόν τα τραγούδια, τα κλέφτικα, δίνουν πλείστες τόσες πληροφορίες για την εποχή.
Ίσως έχει δίκιο ο συγγραφέας του βιβλίου, όταν λέει ότι η απουσία πολλών Σαρακατσαναίων και της δράσης τους από τα βιβλία της επίσημης ιστορίας, πιθανότατα οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Σαρακατσάνοι δεν ήταν σπουδαγμένοι για να καταγράψουν γεγονότα.
Η συμβολή των Σαρακατσάνων βεβαίως δεν περιορίζεται στους αγώνες γύρω από την επανάσταση του 21. 
Σημαντικότατη ήταν η συμμετοχή και ο ρόλος τους στους μετέπειτα αγώνες και στις μάχες που δόθηκαν για την απελευθέρωση των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, που παρέμεναν ακόμη αλύτρωτες από τους Τούρκους, αλλά και αργότερα στους αγώνες να κρατηθεί η Μακεδονία Ελληνική.
Το βιβλίο ΄΄Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Εθνους΄΄ συμπληρώνει την ήδη γραμμένη ιστορία του 19ου και του 20ού αιώνα,είναι ένα αλησμόνητο ταξίδι στην ιστορία ενός λαού,ενός εθνους ,μίας φυλής της ελληνικής επικράτειας που κράτησε και κρατάει τις μνήμες ,ηθη,εθιμα και τις παραδόσεις του και ταυτόχρονα τα πορτραίτα των Σαρακατσαναίων πρωταγωνιστών που ειχαν την θέληση και την δύναμη να χαράξουν με το δικό τους τρόπο στους αγώνες του Εθνους.

 

18222311_423879517987489_7299757437440355158_n.jpg18222311_423879654654142_8382164214822057483_n.jpg18222476_743191509179555_8737939740660748024_n.jpg18301835_1521210071224655_4730829434597454070_n.jpg18301878_423878984654209_4864491888404757127_n.jpgpar. bibl foto thematos.jpg


Η αναφορά του συγγραφέα για την κλεφταρματολική σύναξη στην ακτή Μαγεμένου στην Λευκάδα επιλέχθηκε να είναι και το θέμα ενός δρώμενου το οποίο παρουσιάστηκε από μέλη του Πανελλαδικού συλλόγου σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς.
Εδώ ουσιαστικά τελείωσε η παρουσίαση του βιβλίου και η εκδήλωση έκλεισε με χορό και τραγούδι από τους γέροντες του συλλόγου και το χορευτικό τμήμα του πανελλαδικού συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς .
Αισθανόμαστε την υποχρέωση με το πέρας της εκδήλωσης να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας σε όλους όσους συμμετείχαν, βοήθησαν και αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια για την επιτυχία της.
Η πορεία μας όμως δεν σταματά εδώ , με χαρά σας περιμένουμε και στην επόμενη εκδήλωση, όλοι μαζί παρέα να περπατήσουμε στα ίδια χνάρια της παράδοσης , στους ίδιους τόπους που το νερό κυλά πάνω στους ήχους της παραδοσιακής Σαρακατσάνικης μουσικής, στους ίδιους τόπους που η γνώση συναντά πιστούς, στους ίδιους τόπους που η σμίλη δίνει ζωή, εκεί που η επιθυμία μας γίνεται πράξη. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Το Δ.Σ

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη