flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 27-28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

 

 

 katerina-gewrganta
 Της Κατερίνας Γεωργαντά

Την 27η Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00 εγκαινίασε τα νέα γραφεία του ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Πιερίας με τις ευλογίες της Εκκλησίας, στον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας. Τα νέα γραφεία βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του χωριού, κάτω από τον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, οι βουλευτές Πιερίας, κ. Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου και κ. Κώστας Κουκοδήμος, εκπρόσωπος του βουλευτή Γιώργου Κωνσταντόπουλου,  ο αντιδήμαρχος δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Καλαϊτζής Αθανάσιος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Πούλιος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα, τοπικοί φορείς καθώς επίσης και πλήθος Σαρακατσάνων και φίλων των Σαρακατσάνων.

         Με το πέρας των εγκαινίων, ακολούθησε εσπερίδα με αφορμή την εθνική επέτειο που είχε ως θέμα την «συμβολή των Σαρακατσάνων στους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες». Πραγματοποιήθηκε   στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα, όπου ομιλητής και ερευνητής του εν λόγω θέματος, ήταν ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Κατσιούλας. Η κοσμοσυρροή στην εσπερίδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μιας και ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε μια τέτοιου είδους  εκδήλωση από τον Σύλλογο Σαρακατσάνων ν. Πιερίας. Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με  ενδιαφέρον τα επιστημονικά και ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία που παρέθεσε ο ομιλητής και με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι έφυγαν σοφότεροι από την εκδήλωση, μιας και τους δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουν σπουδαίες γνώσεις για την προσφορά των Σαρακατσάνων στου αγώνες του 1821, στον Μακεδονικό Αγώνα καθώς και στο έπος του ’40. Επιπλέον, με αφορμή την γιορτή της Σημαίας, στην ίδια εκδήλωση, μια συγκινητική ομιλία, σύντομης διάρκειας, έδωσε ο δάσκαλος κ. Τσακνάκης Γεώργιος, αναφερόμενος στη Σημαία των Σαρακατσάνων, τον φλάμπουρα. Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία γερόντων του Συλλόγου με συντονιστή τον τραγουδιστή Καραγιάννη Γεώργιο, συνοδεία βιολιού – κ. Λαφατζή Ιωάννη- και λαούτου- κ. Κατσιούλα. Η χορωδία τραγούδησε κλέφτικα τραγούδια και μοιρολόγια, τιμώντας τους πεσόντες Σαρακατσάνους. Παράλληλα, το χορευτικό του Συλλόγου χόρεψε και εκτέλεσε μικρό θεατρικό δρώμενο. Ρίγος και συγκίνηση κατέλαβε τους παρευρισκόμενους, όταν στο πλαίσιο του θεατρικού, δυο παλικάρια μπήκαν στην αίθουσα βαστώντας τον νεκρό Κατσαντώνη και έγινε αναπαράσταση του πώς θρήνησαν οι γυναίκες τον θάνατο του Σαρακατσάνου Ήρωα.

         Την 28η Οκτωβρίου 2014,ημέρα Τρίτη, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, τα παιδιά του Συλλόγου, ντυμένα με σαρακατσάνικες φορεσιές συμμετείχαν στις παρελάσεις του Δίου, του Αγίου Σπυρίδωνα και στην μεγάλη παρέλαση της Κατερίνης, λαμβάνοντας το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

         Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λέφας Γρηγόριος και τα μέλη του Δ.Σ. απέδειξαν ότι οι Σύλλογοι δεν υπάρχουν μόνο για να διοργανώνουν γλέντια και χορούς, αλλά για να προσφέρουν ουσιαστικά και να διασώζουν την Σαρακατσάνικη Παράδοση.

 

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη