![]() |
Γιώργος Αθ. Κουμπής Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.
|
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 28ο Οργανωτικό Συνέδριο των Συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 14-15-16 Μαρτίου 2025 στη Λιβαδειά της Π.Ε. Βοιωτίας και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βοιωτίας. Στις εργασίες του έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι 30 Συλλόγων, Σαρακατσαναίων, αριθμός που υπερέβη τις συμμετοχές σε προηγούμενα συνέδρια, ενώ οι εισηγήσεις των εκπροσώπων τους ήταν πρωτότυπες και ουσιαστικές θίγοντας θέματα που άπτονται της λειτουργίας των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στην αίθουσα της Π.Ε. Βοιωτίας, την οποία κοσμούσαν φορεσιές των Σαρακατσαναίων αλλά και αντικείμενα του νομαδικού βίου των προγόνων μας, με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή των Σαρακατσαναίων, παρουσιάστηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οι Σαρακατσαναίοι της Βοιωτίας». Αρχικά, η Πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανασία Καλαντζή, καλωσόρισε τους επισήμους ,τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ., τους αντιπροσώπους των Συλλόγων και όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ στη συνέχεια η Βλαχογιάννη Έλενα, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θήβας «Τα Κονάκια» ανέδειξε, με προσιτό σε όλους τρόπο, στοιχεία για τους τόπους εγκατάστασης των Σαρακατσαναίων της Βοιωτίας, τα επώνυμά τους αλλά και, ευρύτερα, τον τρόπο ζωής τους και τον πολιτισμό τους. Η ομιλία της ανακάλεσε θύμησες του παρελθόντος και μετέδωσε πολύτιμες γνώσεις στο ακροατήριο. Η ημέρα έκλεισε με την παράθεση δείπνου υποδοχής στους συνέδρους από τον τοπικό Σύλλογο. Στην παραδοσιακή ταβέρνα ο «Σαρακατσάνος» όλους μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη: ζωντανή μουσική και αυθεντικό σαρακατσάνικο τραγούδι, όπως κάποτε στα κονάκια, με το στόμα!
Το Σάββατο 15 Μαρτίου άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Στην έναρξή του κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και, ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. Λέφας Γρηγόριος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βοιωτίας, Καλαντζή Αθανασία και οι εκπρόσωποι θεσμών και φορέων της Π.Ε. Βοιωτίας. Εισαγωγικά, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ., Μόσχος Αθανάσιος και Τάγκας Δημήτριος, προχώρησαν σε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τον ρόλο των Συνεδρίων της Ομοσπονδίας. Κατόπιν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων στη βάση των ακόλουθων ενοτήτων:
Αναμφισβήτητα οι τοποθετήσεις των ομιλητών έθιξαν καίρια ζητήματα σχετιζόμενα με τη λειτουργία των Συλλόγων και της Π.Ο.Σ.Σ. προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ακροατών και προσφέροντας βοήθεια στην ορθότερη διαχείριση των ζητημάτων του πολιτισμού των Σαρακατσαναίων.
Την παρουσίαση του Συνεδρίου ανέλαβε η Γραμματέας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βοιωτίας, Κουτσούμπα Ιωάννα, και τίμησαν με την παρουσία τους: ο πατήρ Γεώργιος, εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, ο Βουλευτής Βοιωτίας, Μουλκιώτης Γεώργιος, ο πρ. Βουλευτής Βοιωτίας Κουτσούμπας Ανδρέας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Βοιωτίας Ντασιώτης Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού Παπαθωμά Φανή, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Καραμάνης Δημήτριος, ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων Αραπίτσας Γεώργιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Βοιωτίας Μπακούμης Ηλίας, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Χουλιάρα Παναγιώτα, οι Αντιδήμαρχοι Λεβαδέων Παπαβασιλείου, Χέβα, Λιανός, Τουμαράς, Ορχομενού Καραβαγγέλη, Ζυγογιάννης και Αλιάρτου Καρανάσος.
Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βοιωτίας οργάνωσε για τους συνοδούς των συνέδρων ξενάγηση στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και εκδρομή στη γραφική Αράχωβα. Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό σαρακατσάνικο γλέντι.
Την τελευταία ημέρα, την Κυριακή 16 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων. Αρχικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέγνωσε στους συνέδρους τα συμπεράσματα των εισηγήσεων της προηγούμενης ημέρας και κατόπιν, ομόφωνα, ορίστηκε ως Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ο Μόσχος Αθανάσιος και μέλη του Προεδρείου η Λέντα Χαρά και ο Καπούλας Κωνσταντίνος. Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. παρουσίασε τις πολυποίκιλες δράσεις της Ομοσπονδίας με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (προβολή διαφανειών και πλούσιου φωτογραφικού υλικού) και ο Ταμίας της Ομοσπονδίας, Μπάρμπας Παναγιώτης, τον Οικονομικό Απολογισμό, την ακρίβεια των στοιχείων του οποίου επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, Χήτα Έφη.
Εν συνεχεία οι κυρίες Γκικοπούλου και Κοντελέ εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Βοιωτίας «Ελικώνας-Παρνασσός» ενημέρωσαν το σώμα για τη δυνατότητα ένταξης των Συλλόγων σε προγράμματα χρηματοδότησης των δράσεών τους. Οι Σύνεδροι εν συνεχεία, λαμβάνοντας τον λόγο, έκαναν σημαντικές προτάσεις-παρατηρήσεις για θέματα όπως η αναγκαιότητα εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας, η πιστή τήρηση της παράδοσής μας στον χορό και το τραγούδι, η αναβάθμιση του Πανελληνίου Ανταμώματος στο Περτούλι.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων εκφράζει τις βαθύτατες ευχαριστίες στα μέλη του Δ.Σ. των Σαρακατσαναίων Βοιωτίας για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου και τη ζεστή φιλοξενία που προσέφερε σε όλους τους Σαρακατσαναίους. Επίσης ευχαριστεί την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ΠΕ Βοιωτίας, τον ΟΠΑΣΤΕ και τον Δήμο Λεβαδέων υπό την αιγίδα των οποίων τελέστηκε το Συνέδριο. Εύχεται, τέλος, αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη επιτυχία στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Καβάλας που ανέλαβε το επόμενο Οργανωτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας!