flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

41ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλογών Σαρακατσαναίων 2023

Koumpis Giorgos 3

 

Γιώργος Αθ. Κουμπής
Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.

 

“ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ”

Με απευθείας τηλεοπτική δορυφορική κάλυψη.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 41ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που έλαβε χώρα στα Περτουλιώτικα λιβάδια της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων το τριήμερο από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023. Σαρακατσαναίοι και μη, από κάθε άκρη της Ελλάδος, αλλά και από το εξωτερικό έδωσαν «ραντεβού» στο Περτούλι, για να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγαλύτερη πολιτιστική υπαίθρια εκδήλωση της Ελλάδος. Για κάποιους αποτελεί παράδοση, για άλλους ήταν η πρώτη φορά, γι’ αυτούς πάλι που δεν μπόρεσαν να έρθουν, αλλά είδαν από την τηλεόραση και άκουσαν από φίλους, έδωσαν υπόσχεση ότι θα δώσουν το «παρών» του χρόνου.

Το φετινό Αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας που αποκόπηκαν από τον Εθνικό Ιστό μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και το κλείσιμο των συνόρων και παρόλα αυτά κρατούν άρρηκτους τους δεσμούς με την Πατρίδα την Ιστορία και την Παράδοση. Έναυσμα αυτού του αφιερώματος στάθηκε η θετική έκβαση  της συλλογικής προσπάθειας των δύο Ομοσπονδιών για την  οφειλόμενη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους 25.000 Ελληνικής Καταγωγής Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας.

Το πλούσιο σε δράσεις τριήμερο ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου, με το 10ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας - Σαρακατσάνικου Τραγουδιού, όπου νέοι ανερχόμενοι Σαρακατσάνοι τραγουδιστές «ξεδίπλωσαν» το ταλέντο τους, κρατώντας άσβεστη την παρακαταθήκη από τους προκατόχους τους, ώστε να χρωματίζουν στο μέλλον ατόφια, χωρίς αλλοιώσεις, τη σαρακατσάνικη λαλιά. Στην παράδοση οι νέοι βρίσκουν το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», που σημαίνει ότι τραγουδάνε,χορεύουνε & γλεντάνε όλοι μαζί.Γίνονται παρέα με αγάπη,χαμόγελα και χαρά. Με ικανοποίηση, λοιπόν, απολαύσαμε τη καταπληκτική δουλειά της Επιτροπής νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. το βράδυ της Παρασκευής. Οι νέοι μουσικοί και τραγουδιστές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Σαρακατσάνικης καταγωγής, δώσανε το καλύτερο εαυτό τους και διασκέδασαν το κόσμο, με την αμέριστη βοήθεια της Επιτροπής νεολαίας με επικεφαλής την Κατερίνα Κυργιάννη.Στην όμορφη ομάδα ήταν οι: Κων/να Λέφα, Αριάδνη Βλόντζου, Δέσποινα Τσελλίδη, Κώστας Μαλογιάννης, Λάμπρος Βαγγελής,Γιώργος Τσουμάνης, Βαλεντίνα Γρίβα. Με χαρά επίσης βοήθησαν τη νεολαία μας ο Αντιπρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γιάννης Φαρμάκης και το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Π.Ο.Σ.Σ. κ. Σοφία Κωστούλα.

Την επόμενη ημέρα, το πρωί του Σαββάτου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για το 41ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια πραγματοποιήθηκε τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5 των Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Τρικάλων, αφού επικράτησε στον τελικό εναντίων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου -Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η αφιέρωση του κυπέλλου στη μνήμη του Χρήστου Μόρφου, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε το συνάφι μας στο μέγιστο βαθμό.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διαδραματίστηκε το «6οΒιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής», το οποίο είχε αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια. Η περίφημη στράτα των Σαρακατσαναίων, είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλους τους Συλλόγους της Ελλάδος και της Βουλγαρίας. Χαρακτηριστικό είναι πως 120 συναφίτες μας Σαρακατσαναίοι από τη Βουλγαρία συμμετείχαν στο καραβάνι, δίνοντας δυναμικό «παρών», στο Αντάμωμα που ήταν άλλωστε αφιερωμένο σε αυτούς. Βιώσαμε το Σαρακατσάνικο παλμό,παίρνοντας μια γεύση από τη ζωή των προγόνων μας.Το νήμα που ενώνει τη στράτα με την ιστορία «Στράτα, βουνά, χειμαδιά».Οι τρεις αυτές λέξεις αρκούν για να περιγράψουν τους Σαρακατσάνους: νομαδική κτηνοτροφική φυλή με ιδιαίτερο τρόπο συλλογικής ζωής.Με αξίες, με ιδανικά.Με την οικογένεια μπροστά.Με την παιδεία και τον Πολιτισμό σε κάθε στιγμή της μακραίωνης διαδρομής μας. Ήταν όλοι στο καραβάνι,για να θυμηθούν,να μάθουν,να νοσταλγήσουν και να το ζήσουν, σε μια θαυμάσια διαδρομή στο δάσος,στη φύση,μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια,δείξαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε.

Το βράδυ του Σαββάτου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Περτουλιώτικα λιβάδια, πραγματοποιήθηκε το μεγάλο και καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι, ένας προπομπός της «επίσημης» ημέρας του Ανταμώματος της Κυριακής. Καταξιωμένοι Σαρακατσάνοι καλλιτέχνες, με τον παραδοσιακό ‘νχό τους, με τη συνοδεία των δεξιοτεχνών οργανοπαιχτών διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο και χόρεψαν μέχρι το πρωί. Χαιρετισμό στη βραδιά απηύθυναν ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γιώργος Ν. Μουτσιάνας, καθώς και ο Πρόεδρος των Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κ. Νίκος Κίτσος και η Αντιπρόεδρος και βουλευτής του Βουλγάρικου Κοινοβουλίου κ. Μαρία Μπέλοβα, που συγκίνησε με την ιστορία της, όταν επισκεπτόμενη με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Ελλάδος και Βουλγαρίας τον Υφυπουργό απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέα Καστανιώτη, γνωρίζοντας πως αν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια θα χάσει τα βουλευτικά αξιώματα, απάντησε πως αυτό δεν την ενοχλεί, διότι θεωρεί τιμή να πεθάνει ως Ελληνίδα!

Η Κυριακή ήταν ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, με το 41ο Αντάμωμα να ξεκινά με την είσοδο των χορευτικών από διάφορα μέρη της Ελλάδος, με τον καθιερωμένο Αγιασμό από τους εκπροσώπους-πατέρες της Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Δημήτριο Κατσαρό και κ. Ευστάθιο Μπακογιάννη ,

και τον χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Ο.Σ.Σ. Γιώργο Ν. Μουτσιάνα, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα του φετινού Ανταμώματος, το οποίο έχει ιστορική σημασία, καθώς οι 25.000 Σαρακατσαναίοι της Βουλγαρίας θα μπορούν να αποκτήσουν Ελληνική ιθαγένεια, ένα δίκαιο αίτημα που αποτελούσε διακαή πόθο τους κι έγινε πράξη με συντονισμένες ενέργειες.

Χαιρετισμό απηύθυνε ακολούθως ο Πρόεδρος των Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κ. Νίκος Κίτσος, ο οποίος σκόρπισε ρίγη συγκίνησης, εξηγώντας πως οι καρδιές των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας είναι μεν στη Βουλγαρία, οι ψυχές τους όμως πάντα ήταν στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων, και συγκεκριμένα του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, του Δημάρχου Πύλης κ. Κώστα Μαράβα, της Δημάρχου Τρικκαίων κ. Νικολέττας Μπρουζούκη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι Σαρακατσαναίοι είχαν βαθύτατη καλλιέργεια και λαϊκή σοφία, πάντα με ήθος και ευσέβεια στον Θεό, αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που απαρτίζουν την ταυτότητα των Σαρακατσάνων. Πρώτον η γλώσσα. Γλώσσα ελληνική. Εμπλουτισμένη με αρχαιοελληνικά στοιχεία, ανόθευτη, αγνή. Δεύτερον, τα ιδιαίτερα έθιμα και οι παραδόσεις και τρίτον, η νοικοκυροσύνη και η προκοπή».

«Σηκώστε ψηλά το λάβαρο της υπερηφάνειας και του αυθεντικού τρόπου ζωής που μόνο εσείς ξέρετε να βιώνετε» ανέφερε καταχειροκροτούμενος στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας.

«Εσείς αποτελείτε την παράδοση κι εμείς είμαστε δίπλα σας» εξήγησε η Δήμαρχος Τρικκαίων Νικολέττα Μπρουζούκη.

«Υποκλινόμαστε στη διαχρονική παρουσία των Σαρακατσάνων» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Με το πέρας των χαιρετισμών, σειρά είχαν οι βραβεύσεις των αριστούχων εισαχθέντων μαθητών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Όπως κάθε χρόνο, με τα «Βραβεία Μπασδάνη», μεγάλου χορηγού και Καθηγητή Χειρουργικής, επιβραβεύτηκε η προσπάθεια που έκαναν τα Σαρακατσανόπουλα, οι μελλοντικοί επιστήμονες, στις Πανελλαδικές εξετάσεις και εισήλθαν ως αριστούχοι στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα βραβεία μοίρασε στους αριστούχους ο επικεφαλής της Επιτροπής Απονομής Βραβείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, κ. Γεώργιος Μπασδάνης, που κάθε χρόνο επιβραβεύσει την προσπάθεια των -μικρών σε ηλικία, μεγάλων σε βαθμολογία- μαθητών.

Τα ονόματα των αριστούχων που βραβεύθηκαν ήταν τα εξής: Καλφούντζος Αθανάσιος, Μπέη Χριστίνα, Καραγιώγου Χρυσάνθη, Τσιγανιώτη Παναγιώτα, Μπάρδα Ελένη και Πάνου Αλεξάνδρα.

Μεγάλοι χορηγοί των βραβεύσεων ήταν οι: Μπασδάνης Γεώργιος, Μπομπότα Παναγιώτα (εις μνήμην Βασιλείου Μπομπότα), MilkPlanΗμερίδης Νικόλαος, Καλόγηρος Γεώργιος – Πιστόλας Δημήτριος, ΒΙΟ.ΣΑΛ. Βιομηχανία Σαλατών Τρικάλων, ενώ το τελευταίο βραβείο απένειμε ο γιατρός κ. Μπάτζιος Νικόλαος.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα ιδιαίτερο δρώμενο με θέμα: «το έθιμο της Σταυραδελφοσύνης», όπου συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Νομού Λάρισας και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Βουλγαρίας.

Με τη λήξη του δρωμένου, ο κ. Στέφανος Πολυγένης από τον ΕΠΟΣΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ) απένειμε τιμητική πλακέτα στους Προέδρους κ. Μουτσιάνα και κ. Κίτσο.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και αθλητισμό, με παραδοσιακά Σαρακατσάνικα αθλήματα που έπαιζαν οι Σαρακατσαναίοι τα παλιά χρόνια και συγκεκριμένα: απέταμα λ'θαρ, τραβ΄μα γκλίτσας, πλάλημα, με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων από το Κάρλοβο Βουλγαρίας να κερδίζει και στα τρία αθλήματα, καθιστώντας σαφές και με το παραπάνω πως στο φετινό Αντάμωμα η Βουλγαρία είχε δυναμική παρουσία παντού.

Τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων πήραν θέση στον χορό, με τους Σαρακατσάνους τραγουδιστές και οργανοπαίχτες να τραγουδούν με την ψυχή τους, αντιλαλώντας στις πλαγιές του Περτουλίου, όπου ο κόσμος από νωρίς είχε πάρει θέση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλου του κόσμου στο χορό.

Οι Σαρακατσαναίοι τραγουδιστές του φετινού Ανταμώματος ήταν οι:

 • Γιαννιός Σπύρος,
 • Γόγολος Γιώργος,
 • Λαδιάς Νίκος,
 • Μόκα Ανδριάνα,
 • Μπούρχας Παναγιώτης και
 • Ράπτης Θεόδωρος,
 • Τζελέπης Δημήτρης.
 • Χατζηπλής Δημήτρης,

Την ορχήστρα αποτελούσαν οι:

 • Κλαρίνο: Κώστας Ζαραλής
 • Βιολί: Γιάννης Λαφατζής
 • Λαούτο: Λάκης Νεοφώτιστος, Γιάννης Τσούγκος
 • Κρουστά: Ανδρέας Ζαραλής

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι:

Χατζηπλής Αλέξανδρος - δημοσιογράφος

και Σαμουρέλης Δημήτριος - χοροδιδάσκαλος.

Φορείς της Περιφέρειας, του Δήμου Πύλης, του Δήμου Τρικκαίων, της κυβέρνησης, βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές στις περασμένες εθνικές εκλογές, αρχές του τόπου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων στο 41ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο πέρασε πλέον στην ιστορία και όλοι τους έδωσαν ραντεβού για του χρόνου στο 42ο Αντάμωμα.

Καλή Αντάμωση στο 42Ον Αντάμωμα.

41o-antamoma-dt-ph01.jpg41o-antamoma-dt-ph02.jpg41o-antamoma-dt-ph03.jpg41o-antamoma-dt-ph04.jpg41o-antamoma-dt-ph05.jpg41o-antamoma-dt-ph06.jpg41o-antamoma-dt-ph07.jpg41o-antamoma-dt-ph08.jpg41o-antamoma-dt-ph09.jpg41o-antamoma-dt-ph10.jpg41o-antamoma-dt-ph11.jpg41o-antamoma-dt-ph12.jpg41o-antamoma-dt-ph13.jpg41o-antamoma-dt-ph14.jpg41o-antamoma-dt-ph15.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη