flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Με επιτυχία διεξήχθη το τριήμερο εκδηλώσεων 17-18-19 Μαρτίου 2023. Σύσκεψη Προέδρων – Χοροδιδασκάλων και ετήσια Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Σ.Σ.

Koumpis Giorgos 3

 

Γιώργος Αθ. Κουμπής
Γ.Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.

 

ΑΨΟΓΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΕΞΑΔΡΕΙΑΣ.

 

ΟΡΑΜΑ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ-ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Το Σαρακατσάνικο στοιχείο του χθες, του σήμερα και του αύριο, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί! Με συνεργασία, εξωστρέφεια και συνεννόηση ανταμώσαμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Ανταλλάξαμε απόψεις, γιατί επικοινωνούμε , μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδάμε με την ίδια γλώσσα.

Η Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στο Άγιο των Σαρακατσαναίων τον Πατροκοσμά τον Αιτωλό.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας,  μετά το καλωσόρισμα του πρόεδρου του τοπικού συλλόγου κ. Λώλου Ιωάννη , και τον χαιρετισμό των καλεσμένων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στο Πνευματικό κέντρο Αλεξάνδρειας, με θέμα «Η ζωή και το έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» (ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός τιμάται ως Άγιος Προστάτης και αρωγός των Σαρακατσαναίων), με ομιλητή τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Αρχιμανδρίτη κ. κ. Αθηναγόρα.

Ακολούθησε θεατρική παράσταση, με θέμα τον Βίο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, από τον πολιτιστικό σύλλογο ΑΚΟΥΕΟΡΑ με συντονισμό και παρουσίαση του σκηνοθέτη και δασκάλου υποκριτικής κ. Βεργίδη Νικόλαο, με συμμετοχή χορευτών του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η θεσμοθετημένη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.)   συνδιάσκεψη Προέδρων και Χοροδιδασκάλων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.  Παρουσία προέδρων και χοροδιδασκάλων, αλλά και αντιπροσώπων και μελών των συλλόγων, παρουσιάστηκαν, αρχικά, ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Κωστούλα Σοφία και κ. Γιαννιό Σπύρο για ζητήματα που αφορούν τη σκηνική παρουσία των χορευτικών των συλλόγων και τη συμμετοχή τους σε δράσεις με τρόπο που να μαρτυρά προσήλωση και σεβασμό στην παράδοση. Το θέμα συζήτησης προκάλεσε έναν γόνιμο και, πραγματικά, ενδιαφέροντα διάλογο με τοποθετήσεις συνέδρων με σημαντική διαδρομή στο οργανωμένο πολιτιστικό κίνημα των Σαρακατσαναίων.

Μέσα από την σύνθεση και την ανταλλαγή των απόψεων με γνώμονα την όσο το δυνατόν την καλύτερη λειτουργία των συλλόγων μας προχωράμε στο αύριο.

Η Συνδιάσκεψη συνεχίστηκε με παρεμβάσεις πολλών συνέδρων για μείζονα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των συλλόγων Σαρακατσαναίων και του δευτεροβάθμιου οργάνου τους, της Π.Ο.Σ.Σ. Ειδικότερα διατυπώθηκαν χρήσιμες απόψεις για το Πανελλήνιο Αντάμωμα στο Περτούλι, την επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Π.Ο.Σ.Σ. και τη βιωματική προσέγγιση της παράδοσης με συνέχιση των υπαρχουσών δράσεων όπως είναι η βιωματική Σαρακατσάνικη κατασκήνωση για παιδιά στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής αλλά και ανάληψη νέων.

Αναμφίβολα όλοι οι παρόντες αποκόμισαν θετικότατα στοιχεία για την υπηρέτηση Σαρακατσάνικης παράδοσης.

Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών όλοι όσοι συμμετείχαν βρέθηκαν με ευχάριστη διάθεση και σε φιλοξενία του Τοπικού Συλλόγου του Ν. Ημαθίας, σε μεσημεριανό γεύμα στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα,

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, με την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Σ.Σ. Το σώμα των αντιπροσώπων εξέλεξε

ομόφωνα πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης τον αντιπρόσωπο στην Π.Ο.Σ.Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας, κ. Ζήγο Πέτρο, και γραμματείς την κ. Κυργιάννη Κατερίνα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Επαρχίας Φαρσάλων και τον κ. Τσιούρη Δημήτριο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος παρουσίασε το πλούσιο και ποιοτικό έργο της Ομοσπονδίας αναφέροντας τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της για την επίλυση θεμάτων των Σαρακατσαναίων και την προώθηση της Σαρακατσάνικης παράδοσης. Η Έκθεση Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Σ. έγινε ομόφωνα δέκτη.

Σύμφωνα με την καταστατική λειτουργία ακολούθησε ο Οικονομικός Απολογισμός από τον Ταμία της Ομοσπονδίας, κ. Μπάρμπα Παναγιώτη, και η ‘Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής από τον κ. Σακαλή Μιχάλη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας, που επίσης ψηφίστηκαν ομόφωνα από το σώμα.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης ανατέθηκε:

  1. το 28ο Οργανωτικό Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2025, στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Βοιωτίας και
  2. η επόμενη Συνδιάσκεψη Προέδρων και Χοροδιδασκάλων του Μαρτίου του 2026 στον νέο Σύλλογο που ενεγράφη στην Ομοσπονδία, τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Υπολοίπου Αττικής «ΤΑ ΧΕΙΜΑΔΙΑ».
  3. Αποδεκτή έγινε, η πρόταση του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Τιμπλαλέξη Αχιλλέα για τη διοργάνωση από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων περιβαλλοντικής δράσης που να περιλαμβάνει Πανελλαδική Συμβολική ανάβαση στα βουνά, εάν είναι εφικτό, στις 23/4 ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. «Η στράτα προς την κορυφή».
  4. Διευρύνθηκε η Επιστημονική Επιτροπή της Π.Ο.Σ.Σ. με την προσθήκη του κ. Μπίκου Ιωάννη και κ. Βασιλάκου Θάνου.
  5. Τέλος επικεφαλής της επιτροπής νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. αναλαμβάνει η Κατερίνα Κυργιάννη του Χρήστου από τον Σύλλογο Φοιτητών Θεσσαλονίκης

Όλοι οι σύνεδροι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις εργασίες της συνδιάσκεψης εισηγήσεις που ακούστηκαν, κινήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, καθώς και από την άρτια φιλοξενία από την πλευρά του τοπικού συλλόγου .

Στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου κατά το τριήμερο βρέθηκαν συμμετείχαν και χαιρέτησαν τις εκδηλώσεις , ο Καρατάσος Γεώργιος μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. , ο υφυπουργός οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ. κύριοι: Μπαρτζώκας Αναστάσιος και Τσαβδαρίδης Λάζαρος, από τον Δήμο Αλεξάνδρειας ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Γκυρίνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δελιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού κ. Στέφανος Δριστάς, η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Μοσχοπούλου Όλγα , ο πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Σταυρής Μανώλης και ο Περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας Νεστορόπουλος Απόστολος. Τέλος ο υπεύθυνος της Ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ» κ. Αθανάσιος Καρυώτης.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Τοπικό Σύλλογο του Ν Ημαθίας για την άρτια οργάνωση και φιλοξενία, όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους το τριήμερο αλλά και όλους αυτούς που βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην οργάνωση και στην επιτυχή πραγματοποίηση της συνδιάσκεψης!

Συνεχίζουμε με ακόμα περισσότερες δράσεις!

Syl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph01.jpgSyl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph02.jpgSyl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph03.jpgSyl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph04.jpgSyl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph05.jpgSyl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph06.jpgSyl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph07.jpgSyl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph08.jpgSyl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph09.jpgSyl-Imathias-DT-meta-triimero-sinedrio-proedron-xorodidaskalon-ph10.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη