flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Kostoula Sofia2

 

Της Σοφίας Κωστούλα.
Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής
της Π.Ο.Σ.Σ.

 

ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Ανάλυση και παρουσίαση Σαρακατσάνικων χορών και των στοιχείων της παράδοσης τους - φορεσιά».

ΑΨΟΓΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ Ν. ΕΒΡΟΥ

Ένα μέρος του παρελθόντος πεθαίνει κάθε στιγμή και η θνησιμότητα του μας      μολύνει αν προσκολληθούμε σε αυτό με πολλή αγάπη. Ένα μέρος του παρελθόντος μένει πάντα ζωντανό και αν καταφρονήσουμε τη ζωντάνια του, κινδυνεύουμε. (Νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης).

Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Συνεπώς στην προσπάθεια μας να χαράξουμε τον οδικό χάρτη προβολής της «ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΑΣ» στη νέα εποχή, δρομολογούμε ενέργειες για τον πολιτισμό. Με συνεργασία, εξωστρέφεια και συνεννόηση, ανταλλάξαμε απόψεις με τους δικούς μας ανθρώπους που νοιάζονται για τον « ΛΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ » γιατί μιλούμε , ανασαίνουμε και τραγουδάμε με την ίδια γλώσσα.  

Στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο   18/2/2023 στις 11.00 π.μ. στο Επιμελητήριο της πόλης, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο - εκδήλωση με τίτλο : «Ανάλυση και παρουσίαση Σαρακατσάνικων χορών και των στοιχείων της παράδοσης τους - φορεσιά». Το σεμινάριο που ήταν ΔΩΡΕΑΝ για τους συμμετέχοντες, υλοποιήθηκε, Υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης   και απευθύνονταν σε χοροδιδασκάλους και χορευτές των πολιτιστικών συλλόγων της Θράκης. Διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, σε συνεργασία με την Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Σερρών, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, την ΕΠΟΦΕ-ΕΝΩΣΗ Πολιτιστικών Φορέων του Ν. Έβρου και του τμήματος Συντήρησης Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Θ.Κ.Σ.Ε. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αρχαιοτήτων.   Η εκδήλωση αποτελούνται από δύο μέρη, το  θεωρητικό  και  το  πρακτικό   και χορηγήθηκε  βεβαίωση συμμετοχής  στους συμμετέχοντες.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΤΑΝ:

ΕΝΑΡΞΗ    11.00   π.μ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κύριοι:  

 • Αλέξανδρος Αποστολίδης : Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου.
 • Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας: Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).
 • Νίκος Κίτσιος: Πρόεδρος Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών  Συλλόγων  Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας.
 • Δημήτρης Κελεμίδης: Πρόεδρος Ένωσης  Πολιτιστικών φορέων  Ν. Έβρου.
 • Δημήτριος Πέτροβιτς: Αντιπεριφερειάρχης  Ν. Έβρου
 • Ιωάννης Ζαμπούκης: Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Εισηγητές ήταν οι:

 • Στέλλα Δούκα, καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Θεσσαλονίκη Α.Π.Θ με γνωστικό αντικείμενο «Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός».
 • Ελένη Χαρατσή, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης, ΥΝΜΤΕΘΚΣΕ-ΥΠΠΟΑ, με γνωστικό αντικείμενο «Συντήρηση, η επιστήμη της διάσωσης».
 • Σοφία Κωστούλα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Ειδικότητα Ελληνικοί Παραδοσιακοί χοροί, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Π.Ο.Σ.Σ., με γνωστικό αντικείμενο «Σκηνική παρουσία των Παραδοσιακών Σαρακατσάνικων Χορών ».
 • Σπύρος Γιαννιός, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, Ερμηνευτής, με γνωστικό αντικείμενο « Μουσική – τραγούδι – χορός»  
 • Γεώργιος Λυκεσάς, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - Θεσσαλονίκης, του Α.Π.Θ με γνωστικό αντικείμενο την «Διδακτική των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών».
 • Ειρήνη Αργυριάδου, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Σέρρες,  Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός» 
 • ο κ. Φίλλιπος Φιλλίπου   καθηγητής   των ΤΕΦΦΑ Κομοτηνής τοποθετήθηκε   επί των παραπάνω θεμάτων.

12.45 – 14.00   Πραγματοποιήθηκε πρακτική εφαρμογή των Παραδοσιακών Σαρακατσάνικων χορών από τους εισηγητές και χοροδιδασκάλους κ. Γιαννιό Σπύρο και κ. Κωστούλα Σοφία με την συμμετοχή χοροδιδασκάλων τόσο των τοπικών συλλόγων όσο και των συλλόγων Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς αρχών:

 • ο Δήμαρχος της πόλης : κ. Ιωάννης Ζαμπούκης
 • οι αντιδήμαρχοι κ. Ηλίας Δαστερίδης και κ. Σάββας Σεφεριάδης
 • ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ κ. Δημήτρης Κελεμίδης
 • ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος: Σταύρος Κελέτσης,
 • εκπρόσωποι των συλλόγων της πόλης και χοροδιδάσκαλοι επίσης των συλλόγων της πόλης
 • ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τοπψίδης Γεώργιος
 • ο πρόεδρος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων κ. Νάκος Γεώργιος
 • ο αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ηπειρωτών κ. Σεφεριάδης
 • η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Αθλητικός Τουρισμός-Οργάνωση Δρώμενων- Χορός κ. Ματσούκα Ράνια
 • ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων υπολοίπου Ν. Αττικής τα χειμαδιά κ. Γούλας Αργύρης.

Τον Συντονισμό της Ημερίδας - Σεμιναρίου είχε η κ. Χριστίνα Ευαγγελινού, Καθηγήτρια, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού-Σέρρες, Α.Π.Θ.

Η φιλοξενία του τοπικού συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, ήταν άψογη καθ όλη την διάρκεια του διήμερου. Προσφέρθηκαν και Σαρακατσάνικα εδέσματα στους παρευρισκομένους.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος χορός του τοπικού συλλόγου στο κοσμικό κέντρο «ΜΕΓΑΡΟ»

POSS-seminario-xoron-alexandroupoli-ph01.jpgPOSS-seminario-xoron-alexandroupoli-ph02.jpgPOSS-seminario-xoron-alexandroupoli-ph03.jpgPOSS-seminario-xoron-alexandroupoli-ph04.jpgPOSS-seminario-xoron-alexandroupoli-ph05.jpgPOSS-seminario-xoron-alexandroupoli-ph06.jpgPOSS-seminario-xoron-alexandroupoli-ph07.jpgPOSS-seminario-xoron-alexandroupoli-ph08.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη