flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΩΡΕΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 kariotis athanasios

 

Αθανάσιος Καρυώτης
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ.
ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων

 

Διοργανωτής ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου.

Την Κυριακή 13/11/2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Την  κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ.  φιλοξένησε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Έβρου με απόλυτη επιτυχία. Στην συνεδρίαση αυτή εκτός από τα μέλη των Δ.Σ. συμμετείχαν το  Διοικητικό Συμβούλιο του τοπικού Συλλόγου,  το λαογραφικό μουσείο Σαρακατσαναίων με έδρα  τις  Σέρρες  και εθελοντές και από τις δύο Ομοσπονδίες.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις για το παρόν και το μέλλον της Σαρακατσάνικης παράδοσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία, και προέκυψαν προτάσεις για συνεργασία και κοινές δράσεις των δύο Ομοσπονδιών.

 Συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιούνται κοινές συνεδριάσεις διαδικτυακά σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να γίνεται απολογισμός των στόχων και οργάνωση των νέων δράσεων.

Αποφασίστηκε,

  • να συνεχιστούν οι κοινές έρευνες που άρχισε η Π.Ο.Σ.Σ. για τη λαλιά, τα Σαρακατσάνικα επώνυμα και το χορός-τραγούδι-φορεσιά.
  • να πραγματοποιηθεί  παράσταση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με κυρίαρχα θέματα το πάγιο αίτημα των ανθρώπων του σιναφιού μας της Βουλγαρίας για μεγαλύτερη στήριξη στα θέματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά (έντονη επιθυμία που αναδείχθηκε μετά από την βιωματική κατασκήνωση) και την βούληση των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
  • να συνεχιστεί και να διευρυνθεί ο αριθμός των παιδιών  από την Βουλγαρία που φιλοξενούνται στην Σαρακατσάνικη Βιωματική κατασκήνωση στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, μια πρωτοβουλία της Π.Ο.Σ.Σ. που στέφθηκε  από επιτυχία τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια.

Τέλος συμφωνήθηκε η διοργάνωση στους χώρους της Δ.Ε.Θ. μιας μεγάλης εκδήλωσης που θα έχει χαρακτήρα γνωριμίας πολιτιστικού και επιχειρηματικού επιπέδου σε συνεργασία με το Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ. και τα Επιμελητήρια.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη συνάντηση ήταν παρούσα και η κ. Μαρία Μπέλοβα, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας και βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος της γειτονικής χώρας, η οποία και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα στην βουλγαρική κυβέρνηση και να συμβάλλει στη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας στην επίλυση των προβλημάτων.

Ακολούθως, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση  για  τα  προβλήματα των λαογραφικών μουσείων και το μέλλον τους. Συζητήθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τα μουσεία   των Συλλόγων στις Σέρρες, στην Αισύμη του Έβρου και στο Σλίβεν της Βουλγαρίας, που φιλοξενείται στο Σπίτι των Σαρακατσάνων, όπου έγινε η καταγραφή των προβλημάτων με κυριότερο ζήτημα, τη συντήρηση, αφού οι σύλλογοι “ματώνουν” οικονομικά  ύστερα από την διετή αποχή λόγω της πανδημίας καθώς και της τωρινής δυσκολίας  λόγω της ενεργειακής κρίσης.

 Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και στην ομογένεια της Βουλγαρίας, η σοβαρή και εμπεριστατωμένη πρόταση της κυρίας Παπαϊωάννου Ιωάννας (συμβούλου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων) για την συνεργασία των δύο Ομοσπονδιών, πάνω σε διασυνοριακά Ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και η πρόταση του σκηνοθέτη κυρίου Νίκου Βεργίδη για την παρουσίαση της θεατρικής παράσταση «ΕΓΩ Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας, όπου ζουν Σαρακατσαναίοι.

Τους καλεσμένους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου κ.  Αλέξης  Αποστολίδης , ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  της Βουλγαρίας κ. Νίκος  Κίτσος,  η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας  της Βουλγαρίας και βουλευτής κ. Μαρία  Μπέλοβα,  ο πρόεδρος του Μουσείο Σερρών κ. Αθανάσιος Λέφας ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σταύρος  Κελέτσης,  ο  Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτροβιτς Δημήτριος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Καϊσάς Γεώργιος και  ο πρόεδρος του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Ρούφος.

Όλη η συζήτηση έληξε με θετικό πρόσημο και προέκυψαν θετικά συμπεράσματα για το μέλλον. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Ν. Μουτσιάνας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης, στην οποία, εκτός από τη γνωριμία που είχαν με την νεοεκλεγείσα διοίκηση της Ομοσπονδίας  των Σαρακατσαναίων από την Βουλγαρία και τον νέο πρόεδρο της Νίκο Κίτσιο, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά ζητήματα που αφορούν και τις δύο Ομοσπονδίες, να γίνει απολογισμός των δράσεων, να συζητηθούν και να αναδεχθούν τα προβλήματα των μουσείων  μας,  ενώ παράλληλα έγινε και ο προγραμματισμός για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος παραδόθηκαν στην Ομοσπονδία της Βουλγαρίας βιβλία Ιστορίας, Δημοτικού - Γυμνασίου  και Λυκείου  που συγκεντρώθηκαν από την Π.Ο.Σ.Σ. με την βοήθεια  του  μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της  Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γεώργιου Καρατάσου και των Σαρακατσαναίων εκπαιδευτικών από την Θεσ/νίκη κ. Μπίσμπο Γεώργιο , κ. Πολίτη Βασίλη  και Γαρούφα Αθανάσιο .

Θερμές ευχαριστίες της Π.Ο.Σ.Σ.  προς  τον πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσάνων Έβρου κ.  Αλέξη Αποστολίδη και το  Δ.Σ. του συλλόγου, για την φιλοξενία (και με Σαρακατσάνικα εδέσματα) και την άρτια οργάνωση της συνάντησης.

Syl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-OPESSV-stin-Alexandroupoli-ph01.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-OPESSV-stin-Alexandroupoli-ph02.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-OPESSV-stin-Alexandroupoli-ph03.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-OPESSV-stin-Alexandroupoli-ph04.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-OPESSV-stin-Alexandroupoli-ph05.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-OPESSV-stin-Alexandroupoli-ph06.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη