flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΕΣ

koutroulos xristos
 Του Χρήστου Κων/νου Κουτρουλού

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της πολυπολιτισμικότητας αλλά και της πολτοποίησης αξιών και ιδανικών, είναι επιτακτική ανάγκη να διασώσουμε, να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε κάθε λιθαράκι της Σαρακατσάνικης παράδοσης μας. Από τους λόγους και τις ιστορίες των γεροντότερων, μέχρι κάθε  υλικό που μπορεί να καταστεί αρχειακό αλλά χρήσιμο για την μελέτη και διατήρηση της παράδοσης μας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων  «Βασιλόκλουρα Μπουκ’βάλα 2017» την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων νομού Πιερίας  «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»  στο κλειστό γυμναστήριο του αγίου Σπυρίδωνα  Πιερίας, έλαβε χώρα ως παράλληλη εκδήλωση  του Συλλόγου, στην είσοδο του κλειστού γυμναστηρίου, η έκθεση φωτογραφίας  με τον τίτλο ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΕΣ.

Παραθέτουμε το κείμενο της έκθεσης και μερικές αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.

 ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΕΣ

Η Μνημοσύνη η Μάνα των Πιερίδων Μουσών, είναι προγεννήτορας όλων των τεχνών και των επιστημών, μεταξύ των οποίων και της ιστορίας.

Η μνήμη για τους αρχαίους Έλληνες αποτελούσε προϋπόθεση της ανθρώπινης σκέψης. Η μνήμη αποτελεί εργαλείο και πεδίο έρευνας. Η ατομική μνήμη δεν είναι απλώς μια μνήμη προσωπική. Οι μνήμες που συγκροτούν την ταυτότητά μας και μας παρέχουν ένα πλαίσιο για τη σκέψη και τη δράση μας δεν είναι μονάχα δικές μας· τις έχουμε μάθει, τις έχουμε δανειστεί και τις έχουμε, κατά κάποιον τρόπο, κληρονομήσει μέσα από τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις πολιτισμικές παραδόσεις μας.

 Η ιστορία  αποτελεί  πηγή κοινωνικής μνήμης.

Πριν τον 20ο αιώνα η μνήμη στηρίζονταν στα γραπτά κείμενα τα οποία αποτελούσαν αδιάψευστο μάρτυρα συμβάντων αλλά και στην προφορική παράδοση όπως αυτή μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά με τις όποιες αλλοιώσεις και προσθαφαιρέσεις στοιχείων ενίοτε. Ιστορίες των παππούδων μας για γεγονότα ή πρόσωπα όπως αυτοί τα έζησαν ή οι πρόγονοι τους συνέθεταν εικόνες πλασμένες με βάση τον λόγο και την παράδοση. Μια πληθώρα στοιχείων  όπως ο λόγος, οι προσλαμβάνουσες του καθενός αλλά και οι διασταυρωμένες πληροφορίες, δημιουργούσαν ένα καμβά εικόνων σχετικά με το παρελθόν, την παράδοση  και την  ιστορία.

Ώσπου εμφανίστηκε η φωτογραφία.

Η φωτογραφία είναι το πιο δυνατό και παραστατικό μέσο αποτύπωσης της ιστορικής μνήμης. Μπορεί να ξυπνήσει συναισθήματα και βιώματα και μας βοηθά να επανατοποθετήσουμε τον εαυτό μας ως μέλη μιας ομάδας, να αναζητήσουμε το χαμένο μας πρόσωπο.

Η φωτογραφία, όμως, αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη μνήμη και στη λήθη. Η δύναμή της να αναπαράγει με ακρίβεια την εξωτερική πραγματικότητα τής προσδίδει αποδεικτικό χαρακτήρα και την αναδεικνύει ως το πιο πιστό και αντικειμενικό μέσο αναπαράστασης (τεκμηρίωσης) της κοινωνικής ζωής.

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων νομού Πιερίας στα πλαίσια της πανελλήνιας εκδήλωσης  «Βασιλόκλουρα- Μπουκ’βάλα 2017» αποφάσισε να διοργανώσει ως παράλληλη εκδήλωση την έκθεση φωτογραφίας  «ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΕΣ »με παλιές  φωτογραφίες Σαρακατσάνων από την περιοχή της Πιερίας. Φωτογραφίες  από μια εποχή όχι και τόσο μακριά από την δική μας. Όλες πριν από το 1960 ,τόσο από τις ιδιωτικές συλλογές όσο και από τις φωτογραφίες ερευνητών που φωτογράφησαν κατά καιρούς τους Σαρακατσάνους της Πιερίας. Για κάποιες από τις φωτογραφίες δεν υπάρχουν στοιχεία καθώς οι κάτοχοι δεν γνώριζαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Στην περίπτωση αυτή απλά αναγράφεται το ποιος έδωσε την φωτογραφία.

Ίσως  να μην δείχνουν όλες την Σαρακατσάνικη φορεσιά ,καθώς όσο οι Σαρακατσάνοι εγκαθίσταντο σε μόνιμους τόπους κατοικίας εγκατέλειπαν την παραδοσιακή ενδυμασία. Αποτυπώνουν όμως με τον καλύτερο τρόπο τα ήθη και την κουλτούρα μιας άλλης εποχής. Στάση ζωής και συνήθειες παλαιότερων γενεών από εμάς  αποκαλύπτονται μπροστά μας βγάζοντας συναίσθημα και όσα με λόγια ακούσαμε από τα χείλη των γεροντότερων.

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων νομού Πιερίας  ευχαριστεί θερμά όλους όσοι   βοηθήσανε  στην συλλογή των φωτογραφιών, καθώς επίσης και τους ιδιοκτήτες που δανείσανε στον Σύλλογο τις φωτογραφίες, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό αρχείο.

Το φωτογραφικό υλικό που συλλέγουμε θα  παραδοθεί σε ψηφιακή μορφή στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων  για να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει για να περισυλλέξει παλιές Σαρακατσάνικες φωτογραφίες πανελλαδικά.

Η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ αλλά συνεχίζεται με την συλλογή και άλλου περισσότερου φωτογραφικού αρχειακού υλικού. Ο Σύλλογος ως θεματοφύλακας  της παράδοσης  οφείλει να συλλέξει και να διασώσει αυτό το φωτογραφικό υλικό ώστε να μην ξεχαστεί η παράδοση μας  και να διασωθεί στην ΜΝΗΜΗ.

 Επιμέλεια, παρουσίαση κειμένων και φωτογραφιών

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΣ

 002.jpg 003.jpg 007.jpg 019.jpg 030.jpg 045.jpg 049.jpg 057.jpg 065.jpgDSCN3070.JPGmnimes foto thematos.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη