flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Στον απόηχο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Σαρακατσαναίων, Λαμία

ntasios p

Δρ. Παναγιώτη Ντάσιου 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 4-6 Μαρτίου 2016, στην καρδιά της Ρούμελης, τη Λαμία., το 3ο διεθνές συνέδριο των Σαρακατσαναίων της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων νομού Φθιώτιδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τον δήμο Στυλίδας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η πρώτη μέρα, άνοιξε το προσυνεδριακό  πρόγραμμά του στη Στυλίδα στο «Πάρκο του Λαού».  Μας υποδέχτηκαν με τραγούδια οι γυναίκες  του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας.   Στον αύλιο χώρο του κτιρίου είχε στηθεί ένα ορθό τουρλοκάλυβο και μία τσατούρα (τέντα), σήμα κατατεθέν της Σαρακατσαναίϊκης ζωής.  Η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στην Σαρακατσάνα γυναίκα.  Οι εισηγήσεις των διακεκριμένων εισηγητών είχαν θέμα: «Σαρακατσάνα: γυναίκα και μάνα», καθώς και «Η Σαρακατσάνα.. λαογραφική προσέγγιση με λόγια και εικόνες».   Η βραδιά συνεχίστηκε με θεατρικό δρώμενο για τον κύκλο ζωής της Σαρακατσάνας γυναίκας, από τις Σαρακατσαναίϊκες ομάδες «Η ένωση» και «Οι σταυραετοί» και ολοκληρώθηκε με δείπνο στον Καραβόμυλο Στυλίδας.

Τη δεύτερη μέρα, στο Δημοτικό θέατρο της πόλης της Λαμίας, όπου στον αύλιο χώρο είχαν στηθεί ένα ορθό κονάκι με την κάπα και την γκλίτσα του Σαρακατσάνου ριγμένα στην πόρτα και στον προθάλαμο του κτιρίου υπήρχε έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, (Σαρακατσάνος και Σαρακατσάνα), άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του .  

Μετά τον αγιασμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικολάου, ακολούθησαν οι προσφωνήσεις των παραγόντων της πολιτείας, για να ακολουθήσει η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου.

Οι διακεκριμένοι  επιστήμονες ανέπτυξαν  τη θεματολογία σχετική με τον αξιακό χώρο, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, τα εικαστικά μας έργα, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την οικονομική οργάνωση, τα γενεαλογικά δέντρα, την ανθρωπογεωγραφία του χώρου, την πορεία και την προοπτική στον χώρο των μουσείων, τη συμβολή του έντυπου και περιοδικού τύπου των συλλόγων, την ιδεολογική και συμβολική συγκρότηση της Σαρακατσάνικης χορευτικής ταυτότητας, το γλωσσικό ιδίωμα, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, την ενδυμασία και γενικότερα τις πτυχές της ιστορίας των Σαρακατσαναίων. 

Η πλούσια σε περιεχόμενο και ουσία μέρα για σκέψη και προβληματισμό, έκλεισε με μια εξαιρετική παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας, στο κέντρο ΑΡΙΩΝ ΠΑΛΛΑΣ, όπου έλαβαν χώρα δρώμενα, που αφορούσαν τον Καπετάν Δίπλα και τον Κατσαντώνη μιας και το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην Σαρακατσάνο προεπαναστατικό ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη.

Τη τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, συνεχίστηκαν οι εργασίες και ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Σαρακατσαναίοι, πορεία και προοπτική στον χώρο και στο χρόνο.  Από την συζήτηση που προέκυψε με τη συμμετοχή του κοινού,  έγινε κατανοητή, η διαχρονική πορεία των Σαρακατσαναίων, που οι περισσότεροι από νομάδες έγιναν διακεκριμένοι επιστήμονες και ζητήθηκαν τα αίτια αυτής της αλλαγής.  Σχολιάστηκε επίσης η ανάγκη ότι, πέρα από τις επιστημονικές προσεγγίσεις στη  ζωή των Σαρακατσαναίων, απουσίαζαν οι βιωματικές αναφορές των ίδιων των Σαρακατσαναίων, που αποτελούν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας, έτσι ώστε κρίθηκε σκόπιμο να αποτελέσει το κύριο θέμα για το επόμενο συνέδριο.

Η οργανωτική επιτροπή πέτυχε στο έργο της, αφού πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εισηγήσεις, πλην εξαιρέσεων, που οι εισηγητές για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Οι εργασίες τους θα δημοσιευθούν και αυτές στα πρακτικά του Συνεδρίου,  που θα εκδοθούν ώστε να βοηθήσουν ένα ευρύτερο κοινό να προσεγγίσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Σαρακατσαναίικης ζωής..

Το Συνέδριο απέδειξε ότι το παρόν και το μέλλον της παράδοσης των Σαρακατσαναίων είναι η συνεργασία, η συλλογική προσπάθεια, η επικοινωνία και η εξέλιξη, μελετώντας τις ρίζες τους.   Επιστήμονες – ερευνητές παρουσίασαν και έθεσαν στη διάθεση του κοινού νέες μελέτες και στοιχεία για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συμβολή των Σαρακατσαναίων στο διάβα του χρόνου.

Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία, σε ερευνητές και ενδιαφερόμενους  να έρθουμε σε επαφή με τους Σαρακατσαναίους, που έζησαν τη νομαδική ζωή μέχρι τις μέρες μας και να αντλήσουμε πρωτογενείς πληροφορίες, που έχουν μεγάλη σημασία για τη συνέχιση των ερευνών μας.

Στα παραλειπόμενα του Συνεδρίου, υπήρχε έκθεση βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας από τον παραδοσιακό βίο των Σαρακατσαναίων, του συλλόγου «η ένωση», ενώ ακόμη μία έκθεση φωτογραφίας του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, θα  είναι ανοικτή όλο το μήνα Μάρτιο.

Οι εργασίες του Συνεδρίου υπήρξαν επιτυχείς και η οργάνωσή του από την εκτελεστική επιτροπή άρτια επιμελημένη και αποτελεσματική.  Η χαρά δε των συμμετεχόντων εμφανής.

Το 3ο διεθνές  συνέδριο των Σαρακατσαναίων ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις εργασίες του,  πέρασε στην ιστορία αλλά συνεχίζει με αισιοδοξία τη πορεία του και προοπτική  στον χώρο και τον χρόνο.  Και όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. Μουτσιάνας Γεώργιος,  πραγματώσαμε ένα επιστημονικό Συνέδριο αυτογνωσίας και ανίχνευσης της πραγματικότητας και εξήχθησαν  πλούσια συμπεράσματα απ την πολύχρονη διαδρομή της ιστορίας μας.  Μ αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε με σιγουριά στο μέλλον. 

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη