flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

H 13η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"

koukoutselou giota

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος
Θεολόγος

 

Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 στο Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" έλαβε χώρα η 13η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία τόσο εξαιτίας της πλούσιας θεματολογίας της όσο και των εκλεκτών της καλεσμένων.

Το ταξίδι στην Ιστορία συνεχίζεται και αυτή τη φορά μεταφερθήκαμε νοερά στο ηρωικό Αρκάδι όπου στις 8 Νοεμβρίου του 1866 ο αγώνας των Κρητικών έφθασε στο κορύφωμα του και μια ακόμη χρυσή σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο των αγώνων του κρητικού λαού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ένωση με την Ελλάδα. Μια από τους πρωταγωνιστές η ατρόμητη Κρητικιά Χαρίκλεια Δασκαλάκη :"Η Δασκαλάκαινα έστεκε κι εκράθειε τη σημαία ...των καπετάνιων φώναζε να μην παραδοθούνε ,να μην πιαστούν αιχμάλωτοι ,κάλλιο να σκοτωθούνε"

Ο κος Αντώνιος Σκεύας ,Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ,Σαρακατσάνος στην καταγωγή με την ευρεία μόρφωση, την άρτια επιστημονική κατάρτιση και την ευγένεια που τον διακρίνει πέτυχε να μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στην παρουσίαση του σχετικά με την συνεισφορά στον Αγώνα ,των Σαρακατσαναίων Κλεφταρματολών της περίφημης οικογένειας των Συκάδων -Βλαχοπουλαίων .

Η δράση των τριών γιων του Νικόλαου Συκά, Αλεξάκη, Κωνσταντίνου και Δημητρίου αξιόλογη και θαυμαστή !!Η εθνική προσφορά τους έτυχε καθολικής αναγνώρισης από τους ανθρώπους της εποχής και το όνομά τους έγινε θρύλος.

Ο κος Καθηγητής μας συγκίνησε ιδιαίτερα καθώς μας μετέφερε προσωπικές του μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στο Δασκαλοκάλυβο και μας προέτρεψε να συνεχίσουμε στα χνάρια των Σαρακατσαναίων προγόνων μας με αξίες και ιδανικά .

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο αγαπητός σε όλους μας κος Γιάννης Γκόβαρης ,δημοφιλής Σαρακατσάνος τραγουδιστής από το Καστράκι Φαρσάλων ,απέδωσε με γνήσιο και αυθεντικό τρόπο τραγούδια της κλεφτουριάς προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις στο ραδιοφωνικό κοινό !!

Πολλές ευχαριστίες από την πλευρά μου στους εξαιρετικούς καλεσμένους καθώς και σε όλους εσάς τους ακροατές ,μικρούς και μεγάλους ,Σαρακατσαναίους και μη ,για την αστείρευτη αγάπη σας και σε αυτήν την εκπομπή !Τα μηνύματα σας άκρως τιμητικά σε όλη τη ροή της εκπομπής και τις επόμενες ημέρες!!

Η παρουσία του Σάκη Μαργιόλα στη ρύθμιση του ήχου και του Αθανασίου Καρυώτη,   υπεύθυνου του ραδιοφώνου, σημαντική και απαραίτητη.

Αναμένοντας την επόμενη ραδιοφωνική μας συνάντηση .....

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη