flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Εκδήλωση παρουσίασης συλλογής Παραμυθιών στη σαρακατσάνικη λαλιά

lefas grigoris

 

Του Γρηγόρη Λέφα
Πρόεδρος Σ.Σ.Ν. Πιερίας

 

Σε μια όμορφη εκδήλωση με πλήθους κόσμου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας ΄΄ Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ΄΄ την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 17:30 μ.μ στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης, έγινε η παρουσίαση της συλλογής Παραμυθιών στη σαρακατσάνικη λαλιά στο χώρο και στο χρόνο ΄΄ΝΙΑ ΒΟΥΛΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΙΡΟ΄΄ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων . Την χρηματοδότηση της έκδοσης ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφία Μαυρίδου.
Η παρουσίαση της συλλογής ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος και του Δήμου Κατερίνης.
Στην παρουσίαση του βιβλίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερία κ. Λέφας Γρηγόριος ,ο οποίος τόνισε ότι Ευελπιστούμε με τα «Παραδοσιακά Σαρακατσάνικα παραμύθια» να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα γενιά να γαλουχηθεί μέσα απ’ τις αφηγήσεις των παππούδων της και να ταξιδέψει στα μονοπάτια της ψυχής των παλιών Σαρακατσαναίων. Να γίνει πιο πλούσια αφουγκραζόμενη τα χνάρια του σιναφιού της και να πλημμυρίσει το «είναι» της με το καθάριο φως της γνήσιας σαρακατσάνικης ομορφιάς.
ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, τόνισε ότι τα παραμύθια μας είναι μια έγκυρη παιδαγωγική μέθοδος για τα παιδιά μας διότι λειτουργούν ως πειστήρια για όσες αναφορές γίνονται στο παρελθόν είτε γραπτά είτε προφορικά, ώστε να μην είναι κενός λόγος η τακτική και δικαιολογημένη επίκληση της πλούσιας και ανεκτίμητης παράδοσης μας.
Η αντιπερειφεριάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, τόνισε ότι χαιρετίζει μια ακόμη ενδιαφέρουσα δράση του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας που συντελείται με την συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας που πάντα στηρίζει ενέργειες και πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο του δραστήριου συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας.
Ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ κ. Χιονίδης Σάββας, και ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Γερολιόλιος Ευάγγελος τόνισαν την πολύ σημαντική σημασία που έχουν τέτοιες δράσεις διότι είναι κοινοί πεποίθηση όλων ότι η παράδοση τα ήθη και τα έθιμα είναι ο σημαντικότερος πλούτος, και ότι η καταγραφή των παραμυθιών δίνει την δυνατότητα στην νέα γενιά να κρατούν τα χαρακτηριστικά τους, τα έθιμα τους και τον πολιτισμό τους στο σήμερα.
Από τους συντελεστές του βιβλίου μίλησε ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σκεύας Αντώνιος .
Το βιβλίο προλόγισε ο δημοσιογράφος κ. Παπαζαχαρίας Ιωάννης ο οποίος μίλησε για την σημαντική παρακαταθήκη των παραμυθιών στις επόμενες γενιές αλλά και γενικότερα για τους Σαρακατσαναίους.
Κατά την εκδήλωση τρεις ξεχωριστοί ομιλητές παρουσίασαν το βιβλίο. Ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης Γεώργιος ο οποίος είναι και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ μίλησε εκτενώς για την προσφορά των παραμυθιών και τόνισε ότι αποτελούν ένα εργαλείο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων μιας κοινωνίας και ότι ο ρόλος του είναι πολύ σπουδαίος καθώς και τα μηνύματα τα οποία περνάνε στα παιδιά, ανασύροντας μνήμες από τα παιδικά του χρόνια και τα παραμύθια που άκουγε από τους παππούδες του. Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιότατος πατήρ Παύλος Ντούρος ο οποίος με μια εξαιρετική εισήγηση κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων διαβάζοντας κομμάτια από το βιβλίο και συνδέοντας το παραμύθι με την εκκλησία. Τελευταία ομιλητής η κα. Μιχελάκη Δέσποινα εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του γραφείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε Δυτ. Θες/νίκης οι οποία και αυτή από την μεριά της μίλησε για την προσφορά των παραμυθιών και τα μηνύματα τους στα μικρά παιδιά .
Αμέσως μετά την παρουσίαση της συλλογής των παραμυθιών η θεατρική ομάδα με την συνοδεία της χορωδίας των ενηλίκων του συλλόγου παρουσίασε την δραματοποίηση ενός παραμυθιού αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Ευχαριστούμε θερμά
Το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και τον πρόεδρο κ. Μουτσιάνα Γεώργιο για την τιμή που μας έκανε να εκδώσουμε από κοινού για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου μας, την συλλογή Σαρακατσάνικα παραμύθια στη σαρακατσάνικη λαλιά στο χώρο και στο χρόνο ΝΙΑ ΒΟΥΛΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΙΡΟ.
Τους ανθρώπους που εργάστηκαν προκειμένου εμείς να έχουμε αυτό το βιβλίο στα χέρια μας, τον ομότιμο καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σκεύα Αντώνιο, την φιλόλογο κ. Βαμβούρη – Δημάκη Χριστίνα, την θεολόγο κ. Κουκουτσέλου Γιώτα , τον εκπαιδευτικό κ. Λοκοβίτη Μιχαήλ, τον υπεύθυνο έκδοσης της εφημερίδας ηχώ των Σαρακατσαναίων κ. Καρυώτη Αθανάσιο, την εικαστικό κ. Φερεντίνου Μαρία.
Της γερόντισσες και τους γερόντους ανά την Ελλάδα που μας αφηγήθηκαν τα παραμύθια .
Ιδιαίτερες ευχαριστίες
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφία Μαυρίδου η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας, στήριξε την προσπάθεια μας με πολύ μεγάλη χαρά και είναι συνέχεια δίπλα μας συμπαραστάτης και αρωγός.
Επίσης ευχαριστούμε θερμά
Τον καθηγητή πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ κ. Καψάλη Γεώργιο, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Παύλο Ντούρο ως εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ Γεωργίου και την θεολόγο κ. Μιχελάκη Δέσποινα για τις εξαιρετικές και εμπειροστατωμένες τους εισηγήσεις σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου .
Τέλος την θεατρική ομάδα με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο του συλλόγου μας κ. Τσακνάκη Γεώργιο, τα παιδιά του χορευτικού, και την χορωδία των ενηλίκων που συμμετείχαν στην δραματοποίηση του παραμυθιού και όλους όσους συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εξαιρετική εκδήλωση που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη