flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Μια ξεχωριστή πνευματική εκδήλωση στα Γιάννενα. Ιδιαίτερα τιμητική για τους Σαρακατσαναίους.

kariotis athanasios

 

Αθανάσιος Καρυώτης
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ.
ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων

 

Με τη συμμετοχή όλων των τοπικών αρχών, αλλά και εκπροσώπων από τη Βόρειο Ήπειρο, παρουσιάστηκε, σε μία λαμπρή εκδήλωση, το επιστημονικό και λογοτεχνικό έργο του Καθηγητή , πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και επικεφαλή της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων , κ. Γεωργίου Δ. Καψάλη, που αναφέρεται στην Ήπειρο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Λάμπρος Κακίσης, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, κ. Κωνσταντίνος Κώτσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) , κ. Γιώργος Ν. Μουτσιάνας, από κοινού με τους δύο Προέδρους των διοργανωτών της εκδήλωσης, κ. Δημήτρη Φλώρο και κ. Κλέανδρο Παπαδόπουλο, μίλησαν με θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά του Γιώργου Καψάλη, αναδεικνύοντας πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν οι χαιρετισμοί που απέστειλαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και οι βουλευτές του Ν. Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης και κυρία Μαρία Κεφάλα. Παρέστησαν, εκτός των άλλων, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας κ. Δημήτρης Μπολομύτης, οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος, ο Σαρακατσάνος Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων κ. Κώστας Παργανάς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων κ. Ευτυχία Γεωργοπούλου.

Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Κωνσταντίνου παρουσίασε το επιστημονικό έργο του Γιώργου Καψάλη, προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο για το πολυεπίπεδο εκτεταμένο και άρτιο επιστημονικό  έργο του τιμωμένου. Παρουσιάστηκαν περισσότερα από δέκα αυτοτελή βιβλία που αναφέρονται και αναδεικνύουν θέματα των Γραμμάτων και του Πολιτισμού της Ηπείρου.

Πέντε λογοτεχνικά βιβλία παρουσίασε ο λόγιος και συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας, αναφερόμενος σε μια άλλη πνευματική ενασχόληση του τιμωμένου που είναι το λογοτεχνικό του χάρισμα. Πρόκειται για βιβλία με έντονες εικόνες και παραστάσεις από την Ήπειρο και τη Β. Ήπειρο, που συγκινούν με τις αλήθειες της ζωής, αλλά και που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας.

Η ομιλία του κ. Γιώργου Καψάλη αποτέλεσε μια συγκινητική διαδρομή της ζωής του με σταθμούς που προσδιόρισαν την πορεία του, σε δύσκολες εποχές και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Συγκίνησαν οι διηγήσεις και οι αναφορές του, καθώς το ακροατήριο ένιωθε σαν να ακούει δικά του βιώματα και δικές του καταστάσεις. Ο λόγος του ομιλητήαριστοτεχνικός και άρτιος εντυπωσίασε το πυκνό ακροατήριο της εκδήλωσης.

Η πνευματική αυτή μέθεξη ολοκληρώθηκε με το Μουσικό μέρος της εκδήλωσης που περιελάμβανε τραγούδια σε ποίηση του Γιώργου Καψάλη για τα Γιάννενα, την Ήπειρο και την Ελλάδα, σε μουσική Κώστα Λώλη και σε διεύθυνση χορωδίας από την κ. Ειρήνη Νικολάου. Οι φωνές των φοιτητών του κ. Καψάλη ήταν ό,τι καλύτερο, για να αποδώσουν τα τραγούδια του δασκάλου τους.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους δύο Συλλόγους των Αποφοίτων της Βελλάς που ανέλαβαν τη διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και στον Καθηγητή και πρώην Πρύτανη κ. Γιώργο Καψάλη για τη μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό της Ηπείρου.

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ. ) εκπροσώπησαν με την παρουσία τους , ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας ο Αντιπρόεδρος κ. Απόστολος Κατσιούλας , ο εθελοντής κ. Φράγκος Χρήστος και ο εθελοντής Σάκης Μαργιόλας , ο οποίος κάλυψε την εκδήλωση φωτογραφικά για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας   Ηχώ των Σαρακατσαναίων.

Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου κ. Τάγκας Κώστας και ο Σαρακατσάνος τραγουδιστής κ. Λαδιάς Νίκος.

POSS-Zosimaia-Sxoli-DT-ph01.jpgPOSS-Zosimaia-Sxoli-DT-ph02.jpgPOSS-Zosimaia-Sxoli-DT-ph03.jpgPOSS-Zosimaia-Sxoli-DT-ph04.jpgPOSS-Zosimaia-Sxoli-DT-ph05.jpgPOSS-Zosimaia-Sxoli-DT-ph06.jpgPOSS-Zosimaia-Sxoli-DT-ph07.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη