flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Ένας γάμος βγαλμένος από τα παλιά. Παραδοσιακός Σαρακατσάνικος γάμος στην Φθιώτιδα

kariotis athanasios

του Αθανασίου Καρυώτη.  Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ. ΗΧΩ

 

Το μεγάλο γεγονός έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018 στο Αμούρι Λαμίας, και ήταν ένας γνήσιος παραδοσιακός Σαρακατσάνικος Γάμος, αφού τόσο η νύφη όσο και ο γαμπρός είναι Σαρακατσαναίοι, και ήταν ντυμένοι με παλιακές φορεσιές, επειδή αγαπούν και συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους. Ο λόγος για τον Γιάννη Τασούλα από το Αυλάκι Στυλίδας, που παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Μυρτώ Αργύρη, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αμούρι, όπου οι καλεσμένοι έγιναν μάρτυρες και έζησαν ένα παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Γάμο. Άλογα με καβαλάρηδες, παραδοσιακοί οργανοπαίκτες και νέοι και νέες ντυμένοι με παραδεισιακές φορεσιές είχαν γεμίσει κυριολεκτικά τον δρόμο που οδηγεί προς το χωριό.

Ο Γιάννης και η Μυρτώ, δυο νέοι άνθρωποι , αποφάσισαν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας επιλέγοντας να παντρευτούν με τον παραδοσιακό τρόπο των Σαρακατσαναίων. Η Μυρτώ Αργύρη είναι γραμματέας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής – Πειραιά «Η Ελληνική Λεβεντιά « με καταγωγή από την περιοχή των Φαρσάλων και ο Γιάννης Τασούλας πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας, και τους πάντρεψε ο Δημήτρης Μακρής και αυτός πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας.

Η τελετή του γάμου έγινε στη γραφική εκκλησία του Αμουρίου, 10 χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, ένα πανέμορφο μέρος, όπου ο γαμπρός καβάλα στο στολισμένο άλογο συνοδευόμενος από το  μπράτιμο, κοντινό του φίλο, που κρατούσε το φλάμπουρα κατευθύνθηκε από την είσοδο του χωριού προς την εκκλησία, όπου τον περίμενε κα τα το έθιμο ο κουμπάρος, και πλήθος κόσμου. Ακολουθούσαν οι μουσικοί, τραγουδιστές ξακουστοί Σαρακατσαναίοι : Τσαλάγκας , Γκόβαρης , Αλαφροπάτης, Τσιάτσιος, συνοδευόμενοι από τους ήχους του κλαρίνου του Πάνου Κοτρότσου, και πίσω ακολουθούσαν συγγενείς και φίλοι, ντυμένη με παραδοσιακές φορεσιές . Μπροστά τους ο δάσκαλος Παναγιώτης Σταμέλος με τα άλογα του αγέρωχος, ντυμένος αυτός και η συνοδεία  του με παραδοσιακές φορεσιές. Όταν έφτασε η συνοδεία στην εκκλησία παρατάχτηκαν αριστερά του γαμπρού  οι γυναίκες και δεξιά οι άντρες.

Αμέσως μετά με τον ίδιο τρόπο, και με συνοδεία αλόγων , τραγουδιού και οργανοπαιχτών έφτασε και η νύφη καβάλα στο άλογο που το κρατούσε ο Πατέρα της, όπου την συνόδευσε και την παρέδωσε στο γαμπρό. Η εκκλησία είχε στολιστεί με παραδοσιακό τρόπο ενώ στο πάτωμα είχαν στρωθεί υφαντά.

Μετά το μυστήριο του γάμου ακολούθησε γλέντι σε κοντινή αίθουσα εκδηλώσεων με σαρακατσάνικα ακούσματα υπό τους ήχους του κλαρίνου του Πάνου Κοτρότσου, και τον τραγουδιστών, Γιώτα Γρίβα, Στ. Τσαλάγκα, Γιάν. Γκόβαρη , Μέλ. Αλαφροπάτη, και Γιάν. Τσιάτσιο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στις χαρές των παιδιών καλεσμένη ήταν εκατοντάδες φίλη και συγγενής που παραβρέθηκαν να μοιραστούν την χαρά τους. Μεταξύ των καλεσμένων παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ Γεώργιος Μουτσιάνας, ο υπεύθυνος της Ηλεκ/νικής εφημερίδας Ηχώ των Σαρακατσαναίων κ Αθανάσιος Καρυώτης με τις γυναίκες τους, AGRAFA NEWS Δημήτρης Πέγκας, ο Δήμ/χος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος, ο αντ/ρχος κ Νόντας Ζαρογιάννης, ο πρ/δρος του Συν/μου Σαρ/νέων Φθιώτιδας κ Κώστας Κωστακόπουλος με την οικογένειά του, ο πρ/δρος του Συν/μου Σαρ/νέων Λάρισας κ Πάνος Κατσαρός, και πρώην πρόεδρος του Συν/μου Σαρ/νέων Φθιώτιδας κ Νίκος Ζυγογιάννης.

Γιάννη και Μυρτώ Σας ευχόμαστε την ευλογία του Θεού την ημέρα του γάμου σας, και μακάρι να Βρίσκεται πάντα στην καρδιά του γάμου σας, στο φως του σπιτιού σας, και στην κοινή σας ζωή. Συγχαρητήρια. Σας στέλνουμε τις ευχές μας, την αγάπη μας, κι όλη την θετική μας ενέργεια για να έχετε βίο ανθόσπαρτο γεμάτο όμορφες στιγμές και συγκινήσεις. Σας ευχαριστούμε για την τιμή. Να Ζήσετε. Κουμπάρε πάντα άξιος και στα παιδιά σου, οι φίλοι σου, Γεώργιος Μουτσιάνας, και Αθανάσιος Καρυώτης.

 

 

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη