flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟΥ & ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ!

stergiou spyros
 Του καθηγητή Δρ Σπύρου Ι. Στεργίου

Ο Αυλωνίτης Σαρακατσάνος καθηγητής (Δρ. της Ιστορίας της τέχνης), ζωγράφος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του 3ου Διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου της ΠΟΣΣ Κ. Σπύρος Ι. Στεργίου, εκπόνησε μελέτη για τον Ναό των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στον Αυλώνα Αττικής. Το βιβλίο αυτό εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και η πρώτη του παρουσίαση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Αθήνα στις21 Απριλίου 2015στις7 το απόγευμα. Ο συγγραφέας μας απέστειλε την σχετική πρόσκληση καθώς και στοιχεία για το βιβλίο τα οποία δημοσιεύουμε ευχαριστώντας τον και συγχαίροντάς τον για την συγγραφή του παραπάνω πονήματος το οποίο αποτυπώνει εγγράφως και καθιστά γνωστό στο ευρύτερο κοινό ένα λαμπρό μνημείο θρησκευτικής αρχιτεκτονικής της πόλεως του Αυλώνα, που είναι δωρεά της Λουκίας Ζυγομαλά.

Παρατίθεται μία σύντομη βιογραφία του καθηγητού:

Ο Σπύρος Ι. Στεργίου γεννήθηκε στον Αυλώνα Αττικής. Σπούδασε Ζωγραφική, Γλυπτική Ψηφιδωτό και Αγιογραφία, στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας. Το 2009 έγινε διδάκτορας στην Ιστορία της Τέχνης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα ‘’Τα κεντήματα του Μουσείου Ζυγομαλά, μια εικαστική παρέμβαση’’.

Δίδαξε Αγιογραφία και Ψηφιδωτό στην Α.Σ.Κ.Τ. (2007-2009) και από το 2009 έως σήμερα διδάσκει στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας, θεωρία και μεθοδολογία ανάλυσης έργων τέχνης, ψηφιδωτό και ελεύθερο σχέδιο.

Υπήρξε Καλλιτεχνικός Σύμβουλος και μέλος της Ο.Τ.Ο.Ε. (1994–1998) και της Πολιτιστικής Επιτροπής της Γ.Σ.Ε.Ε. (1995–1996), καθώς και Σύμβουλος επί των Πολιτιστικών της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης(1999–2003). Το 2002τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο στο διαγωνισμό Γλυπτικής για το μνημείο της Ολύμπιας Ειρήνης στη Θεσσαλία, το 1999με το Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ζωγραφικής των Winsor & Newton (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Εργασίας) και το 1992 με Υποτροφία από την BoschInternationalCo.


Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Γλυπτές του συνθέσεις κοσμούν δημόσιους χώρους. Είναι μέλος του καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Μελέτες του για θέματα λαϊκής τέχνης και αισθητικής έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει επίσης τρεις μονογραφίες: α)  Ιερός Ναός Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου - Αυλώνα Αττικής, β) Κεντήματα Μουσείου Ζυγομαλά, γ)  Η Σαρακατσάνικη ποδιά “παναούλα”, μια εικαστική προσέγγιση.

 

Μία σύντομη περίληψη του βιβλίου του:

Η αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες του Ιερού Ναού των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στον Αυλώνα Αττικής δεν είναι γνωστές ούτε στους ερευνητές της χριστιανικής τέχνης ούτε στο ευρύ κοινό.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια πρώτη παρουσίαση του λιτού αυτού ναού και μια πρώτη προσπάθεια να αναδειχθεί η θέση του μεταξύ των μνημείων του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Είναι επίσης μια απάντηση στο αίτημα πολλών ευλαβών προσκυνητών του ναού, να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του.

Το ίδιο το κτίσμα, με την εξωτερική του όψη και τον εσωτερικό του διάκοσμο, συνιστά μια ιστορική μαρτυρία. Αφενός, φέρνει στη μνήμη μας μια λησμονημένη μέσα στο χρόνο εποχή αίγλης και αρχοντιάς, όχι πολύ μακρινή, αλλά πάντως διαφορετική από τη σημερινή. Αφετέρου, μας δείχνει πώς εξελίχθηκε η εκκλησιαστική τέχνη στην νεότερη Ελλάδα, παράλληλα με τις γενικότερες εξελίξεις στην κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή του τόπου.

Ο ναός κτίστηκε το 1937 με δαπάνη της Λουκίας Ζυγομαλά, στη μνήμη του συζύγου της και του γιου της.Στην κρύπτη του ναού βρίσκονται οι τάφοι της οικογένειας Ζυγομαλά. Το κτίσμα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζουμπουλίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε από βυζαντινά πρότυπα. Η εικονογράφηση είναι έργο του ζωγράφου Αναστάσιου Λουκίδη. Το κτίριο υψώνεται στην κεντρική πλατεία του Αυλώνα και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής. 

 

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη