![]() |
Γιώργος Αθ. Κουμπής Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.
|
Στις Δύο Φεβρουαρίου Δύο Χιλιάδες Είκοσι Πέντε (02/02/2025), σε συνέχεια των δράσεων της Π.Ο.Σ.Σ. , πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Σαρακατσάνικο πρόβατο και Σαρακατσάνικος ποιμενικός. Από την παράδοση στις σύγχρονες απαιτήσεις για προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα», αφιερωμένη στο κατεξοχήν αντικείμενο της οικονομικής δραστηριότητας των Σαρακατσαναίων, που ήταν το πρόβατο και ό,τι συνόδευε την εκτροφή του.
Η ημερίδα κρίθηκε ως εντελώς απαραίτητη προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία της συγκεκριμένης ράτσας στην επίτευξη ισόρροπης φυσικής και οικονομικής ανάπτυξης, ευελπιστώντας παράλληλα να αποτελέσει κίνητρο για σύγχρονη οικονομική εκμετάλλευση.
Κατά γενική ομολογία υπήρξε πετυχημένη όσον αφορά στον τόπο που έλαβε χώρα και το περιεχόμενό της.
Πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Zootechnia 2025, στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες και όχι μόνο από Ελλάδα και Βουλγαρία που ανέπτυξαν διεξοδικά κάθε πτυχή (οικονομική, επιστημονική και πολιτιστική) του θέματος.
Την ημερίδα στο σύνολό της ή μεμονωμένα παρακολούθησε εντυπωσιακός αριθμός ακροατών (καλεσμένοι αλλά και επισκέπτες της έκθεσης), αν λάβουμε υπόψη το ειδικού ενδιαφέροντος θέμα της. Λίγο πριν το πέρας των ανακοινώσεων οι εισηγητές δέχτηκαν και απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής χάρισε στους ομιλητές βιβλία των εκδόσεων της.
Στο πέρας της εκδήλωσης παρετέθη μπουφές .
Οι εισηγητές σύμφωνα με το πρόγραμμα ήταν:
Χαιρέτησαν την εκδήλωση:
Παρενέβησαν γόνιμα :
Εκτός από το κοινό τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι:
Σύλλογοι Σαρακατσαναίων Τρικάλων, Υπόλοιπο Αττικής, Φοιτητές Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Βοιωτίας .
Συντονιστές εκδήλωσης:
Εθελοντές διοργάνωσης:
Χορηγοί εκδήλωσης:
Ευχαριστούμε όλους όσοι μας τίμησαν και στήριξαν ακόμα μια δράση της Ομοσπονδίας!!!