flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Χορηγείται η Ελληνική ιθαγένεια στους Έλληνες Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας

Koumpis Giorgos 2

 

Γιώργος Αθ. Κουμπής
Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.

 

Ευλογημένη αρχή! Η Ελλάδα αγκαλιάζει τα εκτός συνόρων παιδιά της!

Χορηγείται και η Ελληνική ιθαγένεια στους Έλληνες Σαρακατσαναίους που διαμένουν μόνιμα στη Βουλγαρία.

Ήταν όνειρο γενεών, άσβεστη προσδοκία και γλυκός καημός η απόκτησή της.

Στη φάση διεκπεραίωσης είναι  η χορήγησή της από τα συναρμόδια υπουργεία μετά από καρποφόρα παρέμβαση των Ομοσπονδιών των δύο χωρών.

Το Ιστορικό, διαχρονικό,  δίκαιο αλλά και φλέγον αίτημα της οφειλόμενης απόδοσης της Ελληνικής Ιθαγένειας στους 20.000 και πλέον, Ελληνικής καταγωγής Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας, ήταν το κυρίαρχο και πρωτεύον θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Μια δυναμική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους προέδρους κυρίους:  Μουτσιάνα Ν. Γεώργιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) και Κίτσο Νικόλαο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας (Ο.Π.Σ.Σ.Β.) επισκέφθηκε τα υπουργεία Εξωτερικών (υφυπουργό απόδημου ελληνισμού) και Εσωτερικών (Γ.Γ ιθαγένειας) και την βουλή των Ελλήνων .

Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους προέδρους και  την κ.  Μπέλοβα (Μπέλου) Μαρία Βουλευτή του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας , το μέλος Βαγγέλη Γεωργίου και από Ελληνικής πλευράς τους κυρίους Κατσούλα Απόστολο, Μπάρμπα Παναγιώτη, Γαλή Δημήτρη και Τιμπλαλέξη Αχιλλέα, έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα Κωνσταντίνο.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Τασούλας Κωνσταντίνος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα των συνφλιτών μας για την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας.

Κατόπιν η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον κ. Καστανιώτη Ανδρέα, Υφυπουργό απόδημου Ελληνισμού ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση της ιθαγένειας από τούς Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αμέριστη συμπαράσταση της πρεσβείας μας στην Σόφια σ όλα τα διαδικαστικά θέματα.

Στις  συναντήσεις αυτές παρευρέθηκαν και οι βουλευτές,  Κέλλας Χρήστος ,   Μπουκώρος Χρήστος , Κεφάλα Μαρία, Σαρακατσάνικης καταγωγής. 

Στην σύσκεψη με τον Γ.Γ. Ελληνικής ιθαγένειας κ. Μπαλέρμπα Αθανάσιο και την υπεύθυνη διευθύντρια , καταγράφηκαν με σαφήνεια τα βήματα που θα ακολουθηθούν στο προσεχές διάστημα για την ολοκλήρωση του αιτήματος. 

«Όλοι αναγνώρισαν, το δίκαιο  αίτημα των Ελλήνων Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας,  γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή την φορά  είμαστε επιτέλους μετά από δεκαετίες, πολύ κοντά  στην απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στα αδέλφια μας. Τους το οφείλουμε ιστορικά , τους το χρωστάμε Εθνικά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων(Π.Ο.Σ.Σ.), κ.Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος 

Εκτός από την οφειλόμενη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως :  

η προώθηση της ένταξης των  Σαρακατσάνων ομογενών  της Βουλγαρίας στα προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, αίτημα το οποίο ήδη υλοποιείται   δια της πλατφόρμας staellinika.com, από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ,

η άμεση ενίσχυση των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών στη χώρα μας

η χρηματοδότηση κοινών  ερευνών για την Σαρακατσάνικη λαλιά, τα Σαρακατσάνικα  επίθετα  και το  τρίπτυχο  χορός- τραγούδι – φορεσιά .

Στο πλαίσιο των συσκέψεων, μας υποδέχτηκε ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκης Γιάννης, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη του στην απόλυτα επιτυχημένη φιλοξενία παιδιών από την Βουλγαρία και υποσχέθηκε την αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων παιδιών στην Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση. 

Τέλος η αντιπροσωπεία μας, επισκέφθηκε το Εθνικό τυπογραφείο και προέβη στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αρτιότερη έκδοση του πονήματος "ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΊΟΙ  ΣΤΗΝ ΚΛΕΦΤΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  21" του κ. Κουτσοκώστα Γιάννη. Η έκδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας με τον δήμαρχο Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκου Ευάγγελο  και την υποστήριξη του  Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ    κ. Τριαντόπουλου Χρήστου.

Είμαστε ευτυχείς γιατί ένα αίτημα δεκαετιών των συναφλιτών μας από την Βουλγαρία, βρήκε ευήκοα ώτα και δρομολογήθηκε η απόδοση του.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΊ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

Eidiseis-Sxolia-Elliniki-ithagenia-sarakatsanaioi-voulgarias-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Elliniki-ithagenia-sarakatsanaioi-voulgarias-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Elliniki-ithagenia-sarakatsanaioi-voulgarias-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-Elliniki-ithagenia-sarakatsanaioi-voulgarias-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-Elliniki-ithagenia-sarakatsanaioi-voulgarias-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-Elliniki-ithagenia-sarakatsanaioi-voulgarias-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-Elliniki-ithagenia-sarakatsanaioi-voulgarias-ph07.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη