flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ. ΜΕ ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

kariotis athanasios

 

Αθανάσιος Καρυώτης
Υπεύθυνος Ηλεκ.Εφ.
ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων

 

Διοργανωτής ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου.

Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι ο δρόμος της συνεργασίας, είναι ο δρόμος του μέλλοντος.

Την Κυριακή 13/11/2022 στις 1:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης και μετά την κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση της Π.Ο.Σ.Σ. με τους Συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συμμετείχαν οι Σύλλογοι Ν. Έβρου, Ν. Ροδόπης, Ν. Ξάνθης, Ν. Καβάλας και Ν. Σερρών και το λαογραφικό Μουσείο Σερρών.

Το κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων              (Π.Ο.Σ.Σ.) εκτός από τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Ν. Μουτσιάνα αποτελούσαν, ο αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Φαρμάκης, ο ταμίας        κ. Παναγιώτης Μπάρμπας, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Αχιλλέας Τιμπλαλέξης, ο υπεύθυνος της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας κ. Αθανάσιος Καρυώτης, ο πρ. αντιπρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Κώστας Κυργιάννης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός             κ. Νίκος Βεργίδης, η υπεύθυνη προγραμμάτων κ. Ιωάννα Παπαϊωάννου, και ο εθελοντής της  Π.Ο.Σ.Σ κ. Δημήτρης Φαρμάκης

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με επικεφαλείς τους προέδρους: του τοπικού Συλλόγου κ. Αλέξη Αποστολίδη, του  Σ.Σ. Ν. Σερρών κ. Δημήτρη Γατσέλος, του Σ.Σ.Ν. Καβάλας κ. Γιάννη Τσάκαλο, του Σ.Σ. Ν. Ξάνθης κ. Γιώργο Μπίκο,  των εν Θράκης διαβιούντων Σαρακατσαναίων με έδρα την Κομοτηνή , κ. Γιώργο Νάκο  και  ο πρόεδρος του Μουσείο Σερρών κ. Αθανάσιος Λέφας.

Η συνεδρίαση είχε χαρακτήρα γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων και σκέψεων για το μέλλον της Σαρακατσάνικης Παράδοσης.

Συζητήθηκαν:

  • Κοινή αγωνία όλων ήταν η συμμετοχή περισσότερων μελών – ιδιαίτερα νέων ανθρώπων- στις δράσεις και εκδηλώσεις των συλλόγων μας.
  • η συνεργασία και οι τρόποι επικοινωνίας των τοπικών συλλόγων στην διοργάνωση των εκδηλώσεων και των χορών των Συλλόγων  έτσι ώστε να υπάρχει σωστή χρονική αλληλουχία και όχι επικαλύψεις.
  • η καλύτερη Συνεργασία  για το Περιφερειακό Αντάμωμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  στην Ελατειά Δράμας
  • επιτακτικό καθήκον την στήριξη από όλους τους  συλλόγους μας, της κορυφαίας εκδήλωσης που είναι το αντάμωμα στο Περτούλι
  • στήριξη των ερευνών της Π.Ο.Σ.Σ. που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη λαλιά, τα Σαρακατσάνικα επώνυμα και το χορό-τραγούδι-φορεσιά
  • η σοβαρή και εμπεριστατωμένη πρόταση της κυρίας Παπαϊωάννου Ιωάννας (συμβούλου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων) για χρηματοδότηση μέσω «έξυπνων» δραστηριοτήτων ( εκτός από την δεδομένη βοήθεια της τοπικής  αυτοδιοίκησης), ώστε να υπάρχει πραγματικό αποτέλεσμα χωρίς να σκορπίζονται άσκοπα χρήματα. 

Οι χρηματοδοτήσεις στους συλλόγους προέρχονται από τις Περιφέρειες, τους Δήμους και μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά αυτό που προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία και λόγω της παγκόσμιας αρνητικής συγκυρίας που ζούμε, είναι οι “έξυπνες” δραστηριότητες, αυτές δηλαδή που έχουν πραγματικό αποτέλεσμα και αξίζουν να υλοποιηθούν, χωρίς να σκορπίζονται χρήματα άσκοπα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Θετική εξέλιξη, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Δημάρχου, κ. Γεωργίου Καΐσα ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αναλαμβάνει την κατασκευή παραδοσιακού Σαρακατσάνικου οικισμού , έξω από την πόλη της Αλεξανδρούπολης μεταξύ Άβαντα και Αισύμης.

Με θετικά συμπεράσματα και σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ,  έλιξε η κοινή συνεδρίαση ενώ επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο δρόμος του μέλλοντος.

Θερμές ευχαριστίες της Π.Ο.Σ.Σ.  προς  τον πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσάνων Έβρου κ. Αλέξη Αποστολίδη και το Δ.Σ. του συλλόγου,  για την φιλοξενία ( και με Σαρακατσάνικα εδέσματα)  και την άρτια οργάνωση της συνάντησης.

Syl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-me-syl-anat-makedonias-thrakis-ph01.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-me-syl-anat-makedonias-thrakis-ph02.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-me-syl-anat-makedonias-thrakis-ph03.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-me-syl-anat-makedonias-thrakis-ph04.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-me-syl-anat-makedonias-thrakis-ph05.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-me-syl-anat-makedonias-thrakis-ph07.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-me-syl-anat-makedonias-thrakis-ph08.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-me-syl-anat-makedonias-thrakis-ph09.jpgSyl-Evrou-Koinni-Synedriasi-POSS-me-syl-anat-makedonias-thrakis-ph10.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη