flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

27ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑ 30/9 & 01-02/10/2022

kariotis athanasios

 

Αθανάσιος Καρυώτης
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ.
ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων

 

Το 27ο Οργανωτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) διεξήχθη στην Πρέβεζα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας. Το συνέδριο φιλοξένησε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Πρεβέζης «Τα Χειμαδιά».

Την Παρασκευή 30/9/2022 διεξήχθη ομιλία της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Μαρίας Ευθυμίου με θέμα: «Ο Ελληνισμός στην Επανάσταση του ’21 - πριν και μετά: τα ισχυρά του σημεία». Η ομιλία της κυρίας Ευθυμίου, εντυπωσίασε το κοινό τόσο για την ροή του λόγου της όσο και για την θετική της σκέψη σε σχέση με τις επιτυχίες του Ελληνισμού. Κατέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι ο Ελληνισμός μακριά από διχόνοιες και μικρότητες διαπράττει θαύματα.

Την ομιλία παρακολούθησαν πλήθος κόσμου ενώ τίμησαν με την παρουσία τους οι παρακάτω:

  • Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης Χρυσόστομος,
  • ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ ) Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας,
  • ο Δήμαρχος Πρεβέζης Νικόλαος Γεωργάκος,
  • ο Βουλευτής Πρεβέζης Νικόλαος Μπάρκας,
  • ο π. Πρύτανης του Παν. Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης
  • ο Επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.
  • Οι Σαρακατσαναίοι αντιδήμαρχοι Πρεβέζης Κωνσταντίνος Ακρίβης και Γρηγόριος Κουμπής.
  • οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Ματσίρας και Παύλος Φραγκούλης.

Το βράδυ ακολούθησε δείπνο φιλοξενίας , για τους σύνεδρους σε ένα ζεστό και φιλόξενο κλίμα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μαργαρώνα».

Το Σάββατο 1/10/2022 έλαβε χώρα το 27ο Οργανωτικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πρέβεζας στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πρέβεζας.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος έδωσε το στίγμα του συνεδρίου τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των Συλλόγων και η διάθεση των μελών τους για εισηγήσεις και προτάσεις καταδεικνύει ότι οι Σαρακατσαναίοι δεν έχουν μόνο παρελθόν αλλά παρόν και ευοίωνο μέλλον.

Δήλωσε επίσης ότι όλες οι εισηγήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν του διοικητικού συμβουλίου για καλύτερη και αρτιότερη παρουσία του οργανωμένου σαρακατσάνικου πολιτιστικού κινήματος στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά παρευρέθησαν και τίμησαν την συμβολή των προκατόχων, αφήνοντας έξω την εσωστρέφεια

Το συνέδριο χαιρέτησαν οι παρακάτω κύριοι :

  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν.Πρεβέζης Θεόδωρος Κάλλης
  • Ο Βουλευτής Πρεβέζης της Ν.Δ. Στέργιος Γιαννάκης
  • Ο Βουλευτής Πρεβέζης Σύριζα Κωνσταντίνος Μπάρκας
  • Ο Δήμαρχος Πρεβέζης Νικόλαος Γεωργάκης
  • Ο Δήμαρχος Πάργας Νικόλαος Ζαχαρίας
  • Ο Δήμαρχος ΖηρούΝικόλαος Καλαντζής
  • Ο Πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνιος Μπέζας
  • Και παραβρέθηκαν, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Ακρίβης και Γρηγόριος Κουμπής

Η κ. Τζένη Μπάρκα συντόνιζε τις διαδικασίες του συνεδρίου και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου και μίλησε επιγραμματικά για τις δράσεις του συλλόγου της Πρέβεζας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα.

Την εναρκτήρια εισήγηση παρουσίασε ο πρώην Πρύτανης κ. Γεώργιος Καψάλης - επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.ΟΣ.Σ.- με θέμα: «Επιστημονική επιτροπή Π.Ο.Σ.Σ.: Δράσεις – Διαπιστώσεις- Προτάσεις». Η εισήγηση του κύριου Καψάλη έδωσε το στίγμα όλων των προσπαθειών που γίνονται και θα γίνουν από την Π.Ο.Σ.Σ. και την Επιστημονική της Επιτροπή για την διατήρηση και διάδοση της Σαρακατσάνικης παράδοσης.

Στη συνέχεια έλαβαν χώρα και αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές τα παρακάτω θέματα:

  • «Τρόποι διάσωσης, διάδοσης και προβολής της παράδοσης, της ζωής και του λαϊκού πολιτισμού των Σαρακατσαναίων» από τον κ. Γεώργιο Καπρινιώτη, μέλος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας.
  • «Η ύπαρξη της νεολαίας στα δρώμενα της παράδοσης και πώς μπορεί να συμβάλλει στην μακροπρόθεσμη αναβίωση της σε σύγχρονους τρόπους», από την κ. Κωνσταντίνα Λέφα, φοιτήτρια κτηνιατρικής, μέλος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας.
  • «Κίνηση – ρυθμός – εικόνα», από την κ. Σοφία Κωστούλα, επικεφαλής έρευνας της Π.Ο.Σ.Σ. με παράλληλη παρουσία της κ. Στέλλας Δούκα καθηγήτριας ΤΕΦΦΑ του Α.Π.Θ. και του κ. Θρασύβουλου Τσιάτσιου, καθηγητή Α.Π.Θ του τμήματος Πληροφορικής .
  • «Βιωματική προσέγγιση της παράδοσης μας… Μια άλλη οπτική», από τον κ. Αχιλλέα Τιμπλαλέξη, εκπαιδευτικό, εκ μέρους του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας.
  • «21 χρόνια Σαρακατσάνικα Χαιρετήματα», από τον κ. Δημήτριο Κάτσενο, Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου.
  • «Τα Σαρακατσάνικα τραγούδια κληρονομιά των προγόνων μας, χθες-σήμερα- αύριο», από τον κ. Νικόλαο Γιαννακό, μέλος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας.
  • «Η νεολαία και η παράδοση», από τον κ. Ευάγγελο Πατσαρούχα, αντιπρόσωπο στην Π.Ο.Σ.Σ. του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας ″Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ″.

.«Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων & Περιφερειακά Ανταμώματα» από τον κ. Μάνδαλο Χρυσοβαλάντη πρόεδρο Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας.

  • «Η κρίση των Συλλόγων και τρόποι αντιμετώπισής της» από τον κ. Πέτρο Ζήγο, αντιπρόσωπο στην Π.Ο.Σ.Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας.
  • Τοποθέτηση με θέμα «Οι συζητήσεις-αναζητήσεις μέσω του ράδιο-ηχώ, ανοίγουν νέους ορίζοντες επικοινωνίας», από την εκπαιδευτικό – εθελόντρια κ. Γιώτα Κουκουτσέλου.

Όλες οι εισηγήσεις εμφάνισαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στην πλειονότητά τους παρουσίασαν νέες και καινοτόμες προτάσεις για την λειτουργία των Συλλόγων μας στο μέλλον, διατηρώντας την Σαρακατσάνικη Παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό. Το οργανωτικό μας συνέδριο κατέγραψε ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα για αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων, γιατί ο ρυθμός των αλλαγών στην κοινωνία συντελείται με μεγάλες ταχύτητες. Αυτό όμως επιβάλλει να μην ξεχνάμε ότι το μέλλον είναι οι ρίζες μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη ξενάγηση των συνέδρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Παράλληλα οργανώθηκε από τον τοπικό Σύλλογο κρουαζιέρα στον Αμβρακικό κόλπο.

Το βράδυ ακολούθησε Σαρακατσάνικο γλέντι στο «Κτήμα Τσουμάνη», με την ορχήστρα του Ν. Φιλιππίδη και τους τραγουδιστές Ν. Γιαννακό και Κατερίνα Μπόνια.

Την Κυριακή 2/10/2022 έγινε ξενάγηση στο χώρο της Σαρακατσάνικης Στάνης στα Φλάμπουρα, ακολούθησε Αγιασμός για την νέα χορευτική χρονιά και η ξενάγηση έκλεισε με ένα δώρο στους παρισταμένους από το Δ.Σ. του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης.

Με το πέρας του Συνεδρίου έγινε σε όλους κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι, αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνουν να μην λυγίζουν και μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που αντιμετώπισαν οι προγονοί τους με αποτέλεσμα να γίνονται αποδοτικότεροι.

Από την διαδικασία και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μια φορά, η απόλυτη ενότητα του οργανωμένου Σαρακατσάνικου πολιτιστικού κινήματος.

POSS-DT-27-Organotiko-Synedrio-ph01.jpgPOSS-DT-27-Organotiko-Synedrio-ph02.jpgPOSS-DT-27-Organotiko-Synedrio-ph03.jpgPOSS-DT-27-Organotiko-Synedrio-ph04.jpgPOSS-DT-27-Organotiko-Synedrio-ph05.jpgPOSS-DT-27-Organotiko-Synedrio-ph06.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη