flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

37η Ραδιοφωνική εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"

"Πατρίδα, να θυμάσαι εσύ αυτούς οπού δια την τιμήν και την λευτεριάν σου δεν λογάριασαν θάνατο και βάσανα .Κι αν εσύ τους λησμονήσεις ,θα τους θυμηθούν οι πέτρες και τα χώματα ,όπου έχυσαν αίματα και δάκρυα .'Στρατηγός Μακρυγιάννης .

Κρατώντας τη μνήμη ζωντανή προσθέσαμε μια ακόμη εκπομπή στην ιερή αλυσίδα τιμής και ευγνωμοσύνης ηρωικών μορφών και συγκλονιστικών περιστατικών του θαύματος του 1821 που στο κύλισμα των χρόνων καλύφθηκαν με το πέπλο της λήθης .

koukoutselou giota 3

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος,
Θεολόγος

 

Η 37η ραδιοφωνική μας συνάντηση "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία κατά κοινή ομολογία τόσο εξαιτίας της ενδιαφέρουσας θεματολογίας της όσο και των εκλεκτών προσκεκλημένων της που προσέφεραν στους αγαπητούς ακροατές μοναδικές συγκινήσεις .

Αρχικά ο κος Γεώργιος Καπρινιώτης ,επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και Συγγραφέας ,αξιόλογος ερευνητής και εραστής της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς ,γοήτευσε το ραδιοφωνικό κοινό με το γλαφυρό και αυθεντικά λογοτεχνικό του ύφος παρουσιάζοντας το θέμα :"Οι Σαρακατσαναίοι και το ηρωικό πνεύμα του '21"εστιάζοντας στο παρελθόν αλλά και στην επίδραση του στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα!

Βιώματα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου από τη σκληροτράχηλη βιοτή στα κονάκια και στη στράτα ,ζωντάνεψαν ενώπιον μας και η έμμετρη αναφορά στη Σαρακατσάνα μάνα άγγιξε και τις πιο ευαίσθητες χορδές της καρδιάς μας.

Ο προσηνής και καλλικέλαδος Σαρακατσάνος τραγουδιστής κος Μιχαλης Καπρινιωτης ερμήνευσε με παλμό και ενθουσιασμό "παλιακά" τραγούδια της σαρακατσάνικης παράδοσής μας -κάποια ακούστηκαν για πρώτη φορά- αποσπώντας το αυθόρμητο και δυνατό χειροκρότημα όλων μας .

Με τη συνεργάτιδα μου Stavrianopoulou Anthi αναφερθήκαμε διεξοδικά σε μια από τις θλιβερές σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης εκείνης της καταστροφής των Ψαρών (21και 22 Ιουνίου 1824).

Πολλές και εγκάρδιες ευχαριστίες στους εκλεκτούς μας καλεσμένους ,στον ηχολήπτη μας Harry Samaras και στον υπεύθυνο του ραδιοφώνου Αθανάσιος Καρυώτης για την πολύτιμη συμβολή τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη την ημέρα διεξαγωγής της εκπομπής.

Η αγάπη των ακροατών αστείρευτη για ακόμη μια φορά "πλημμύρισε "το στούντιο του Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων"σκορπίζοντας σε όλους εμάς χαμόγελα λαμπερά .

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας έχοντας πάντα στο νου μας ότι η Ιστορία δεν γράφεται για να την αλλάζουν οι άνθρωποι ,αλλά για ν'αλλάζει αυτή τους ανθρώπους με τα διδάγματα της .

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη