flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

30η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" της Π.Ο.Σ.Σ

koukoutselou giota 2

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος,
Θεολόγος

 

Όλα κύλησαν υπέροχα και στην 30η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"της Π.Ο.Σ.Σ,γεγονός που καταδεικνύεται και στα λαμπερά χαμόγελα όσων παρεβρεθήκαμε στον φιλόξενο χώρο του Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων "στις 28 Μαρτίου του 2022!

Αρχικά ο George Chris Govessis , Δρ. Κοινωνιολογίας, Ιστορικός με ειδίκευση στην ύστερη οθωμανική περίοδο , Συγγραφέας αξιόλογων ιστορικών βιβλίων εκλεκτός Σαρακατσάνος της όμορφης Κορινθίας από την πλευρά της μητέρας του, παρουσίασε με εύληπτο και κατανοητό τρόπο την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης στις ευαίσθητες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης μετά την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε δύο σημαντικές χρονικές στιγμές 1854 (συνέπειες του Κριμαϊκού πολέμου)και 1878(συνέδριο του Βερολίνου).Το νέο του βιβλίο "Η Μακεδονία και η Θράκη σε κρίσιμη φάση "ας είναι καλοτάξιδο .

Ακολούθως με τη συνεργάτιδα μου Stavrianopoulou Anthi αναφερθήκαμε εκτενώς στις σφαγές της μυροβόλου και δύσμοιρης Χίου στις 30 Μαρτίου του 1822!Μέσα από ιστορικές πηγές και μαρτυρίες επιβεβαιώθηκαν οι στίχοι του Βίκτωρος Ουγκώ:"Τούρκοι διαβήκαν ..Χαλασμός !Θάνατος πέρα ως πέρα .Η Χίος, τ'όμορφο νησί ,μαύρη απομένει ξερά...Τ'αρχοντονήσι ..Ερημιά παντού .."

Η παρουσία του George Theodorakos ,Προέδρου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κιλκίς "Ο Φλαμπουρας "ενός νεαρού και συνάμα δυναμικού Σαρακατσάνου έδωσε ιδιαίτερη χαρά σε όλους τους ακροατές που χάρηκαν την όμορφη φωνή του σε ρεπερτόριο παλιακών σαρακατσάνικων τραγουδιών τόσο της κλεφτουριάς όσο και της ευρύτερης παράδοσής μας. Του ευχόμαστε από καρδιάς ένα λαμπρό μέλλον στις δημιουργικές ενασχολήσεις με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η αγάπη των ακροατών για ακόμη μια φορά πλημμύρισε το στούντιο και ζέστανε τις καρδιές όλων μας .

Πολλές και εγκάρδιες ευχαριστίες στους αγαπητούς προσκεκλημένους, στον ηχολήπτη μας Harry Samaras και στον Αθανάσιος Καρυώτης , υπεύθυνο της ηλεκτρονικής εφημερίδας για την ουσιαστική αρωγή τους στη διεκπεραίωση μιας ακόμη πετυχημένης ραδιοφωνικής συνάντησης .

Σε κάθε ιστορικό μας αφιέρωμα καταδεικνύεται όχι μόνο η ιστορική γνώση τεκμηριωμένα αλλά και ο θαυμασμός ,η ευγνωμοσύνη ,η τιμή ενός ελεύθερου έθνους απέναντι στους προγόνους του.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα! Καλό και ευλογημένο υπόλοιπο Σαρακοστής!

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη