flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Έκθεση Εικαστικών Τεχνών της Π.Ο.Σ.Σ με τίτλο «Σαρακατσαναίων πινελιές μνήμης»

Timpalexis Axilleas

 

Αχιλλέας Τιμπλαλέξης μέλος Επ. Επιτροπής. Π.Ο.Σ.Σ

 

Οι πυκνές και εξωστρεφείς εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), συνεχίζονται κόντρα στην πανδημία, με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Για δεκαπέντε συνεχόμενες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν έκθεση εικαστικών τεχνών στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο με θέμα: «Σαρακατσαναίων πινελιές μνήμης» και άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους, στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν την έκθεση εικαστικών τεχνών στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο που βρίσκεται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και προσέγγισαν με διαδραστικές εκπαιδευτικές μεθόδους, τα έργα των Σαρακατσαναίων δημιουργών και την Σαρακατσάνικη κουλτούρα.

Στην αίθουσα παρουσιάστηκαν πίνακες ζωγραφικής του κ. Κουμπή Βαγγέλη και Ζάρα Νίκου (από την συλλογή του κ. Σκεύα Αντώνη), και χαρακτικά έργα στην πέτρα του κ. Γιαννακού Θόδωρου.

Την Κυριακή 3/4/2022 στις 11:30 π. μ. διεξήχθη συζήτηση με θέμα: «Το βίωμα έμπνευση τέχνης» με ομιλητές την κ. Μαυρογένη Σταυρούλα , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ, τον κ. Σκεύα Αντώνη ομότιμο καθηγητή Ιατρικής, τον κ. Γιαννακό Θεόδωρο εκπαιδευτικό – συγγραφέα και τον κ. Κουμπή Βαγγέλη αντιστράτηγο εν αποστρατεία - ζωγράφο.

Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος, την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κύριοι:

  • Καλαφάτης Σταύρος υφυπουργός Εσωτερικών,
  • Ζέρβας Κωνσταντίνος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
  • Παπαζαχαρίου Δημήτρης πρόεδρος του Βαφοπούλειου,

Παρευρέθηκαν οι: Σιμόπουλος Στράτος Βουλευτής A. Θεσσαλονίκης, Φωτόπουλος Μίμης Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Γιαννακούλα –Ζιούτα Κατερίνα Αντιδήμαρχος Κιλκίς, Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος πρόεδρος Επιμελητηρίου Ν. Καρδίτσας, Ζιούτα Κατερίνα πολιτευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, πρώην αντινομάρχης Ιωάννης Μπήκος, τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. Αποστόλης Κατσιούλας και Παναγιώτης Μπάτρμπας, τα μελη της επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ, Γεώργιος Καρατάσιος, Ιωάννης Κουτσοκώστας, Μαρία Καρατάσιου, Σοφία Κωστούλα, και ο Αχιλλέας Τιμπλαλέξης, επίσης ο υπεύθυνος ηλεκτρονικής εφημερίδας “ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ”. κ. Αθανάσιος Καρυώτης. Οι εθελοντές της Π.Ο.Σ.Σ που βοήθησαν όλες αυτέ τις ημέρες, Κώστας Κυργιάννης, Γιώτα Κουκουτέλου, οι αδερφές Κατερίνα και Παναγιώτα Κυργιάννη, Αποστόλης Καραθόδωρος, Σάκης Μαργιόλας, και πολλοί άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Τα θερμότατα σχόλια των επισήμων, οι οποίοι εξέφρασαν τον θαυμασμό και την αμέριστη υποστήριξη στους Σαρακατσαναίους για την αγαστή συνεργασία με την Π.Ο.Σ.Σ. , επισφράγισε η αναφορά του Δημάρχου στην τήρηση και υλοποίηση της υπόσχεσης του προς την Ομοσπονδία μας και τους Σαρακατσαναίους της πόλης μας που αφορά την ονοματοδοσία της πλατείας «Σαρακατσαναίων οπλαρχηγών».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας, καταχειροκροτήθηκε όταν ανέφερε ότι σύντομα ο Δήμος θα οργανώσει σε συνεργασία με τους Σαρακατσαναίους, λαμπρές εκδηλώσεις για την ονοματοδοσία.

Την εκδήλωση - συζήτηση συντόνισε ο κ. Βεργίδης Νικόλαος καθηγητής υποκριτικής , ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες:

  • DROSVIT ZIOYTAS συμπληρώματα διατροφής
  • ZIKO S.A.
  • ΓΑΙΑ Α.Ε
  • ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Ν.ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΒΟΛΟΥ «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»
  • ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΙΚΕ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ
  • «ΤΟ ΓΩΝΙΑΚΟΝ» ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  • ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

POSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph01.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph02.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph03.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph04.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph05.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph06.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph07.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph08.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph09.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph10.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph11.jpgPOSS-Ekthesi-Sarakatsanaion-Pinelies-Mnimis-ph12.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη