flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

24η Εκπομπή Με το κοντύλι και το καριοφίλι

koukoutselou giota

 

Της Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος - Θεολόγος

 

"Το καριοφίλι που θεωρείς

ψηλά στον τοίχο να σκουριάζει,

παιδάκι μου,μην απορείς

αγιολιβάνι του ταιριάζει,

γιατί χωρίς αυτό, χωρίς,

χωρίς το φλογερό του στόμα

θα 'μαστε σκλάβοι, σκλάβοι ακόμα."Ι. Πολέμης.

Μία ακόμη εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"-η 24η στη σειρά- έλαβε χώρα στον φιλόξενο χώρο του Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" της Π.Ο.Σ.Σ. αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από την πληθώρα των ακροατών που ταξίδεψαν μαζί μας σε ένα ακόμη οδοιπορικό σε άγνωστες ατραπούς του εθνικού ξεσηκωμού ενάντια στην τουρκική τυραννία.

Στο πρώτο μέρος της ραδιοφωνικής μας συνάντησης η διακεκριμένη συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων κα Σταματία Καραγεωργίου με γλαφυρό ύφος και πατριωτικό παλμό σκιαγράφησε τον άγνωστο ρόλο των Βορειοηπειρωτών στην εθνική παλιγγενεσία και καθήλωσε το ραδιοφωνικό κοινό .

Αναδείχθηκαν εμβληματικές μορφές όπως ο επίσκοπος Ευρίπου Γρηγόριος Αργυροκαστρίτης ,ο Κώστας Νταλαρόπουλος γνωστός ως Λαγουμιτζής,οι "Δροσουλίτες" με τον αρχηγό τους Νταλιάνη οι οποίοι στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης θυσίασαν τη ζωή τους με θαυμαστό φρόνημα αυταπάρνησης .

Ακολούθως η αγαπητή κα Σοφία Κωστούλα ,υπεύθυνη της Επιτροπής 21 της Π.Ο.Σ.Σ, μας μετέφερε νοερά στα γραφικά Γιάννενα ενημερώνοντας μας για ένα πλούσιο διήμερο δράσεων της Ομοσπονδίας στις 18 και 19 Φεβρουαρίου του 2022.

Εν συνεχεία μαζί με την συμπαρουσιάστρια μου Σταυριανοπούλου Ανθή παρουσιάσαμε την ιστορική μάχη του Προσηλιάκου, όπου ο θρυλικός Κατσαντώνης θανάτωσε τον υπερόπτη δερβέναγα , Βεληγκέκα.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο εκλεκτός Σαρακατσάνος τραγουδιστής κος Θεόδωρος Ράπτης με τη γλυκιά φωνή του ερμήνευσε σαρακατσάνικα τραγούδια της κλεφτουριάς και της ευρύτερης παράδοσής του σιναφιού μας.

Πολλές ευχαριστίες στους εξαιρετικούς καλεσμένους ,στον ηχολήπτη μας Χάρη Σαμαρά , στον υπεύθυνο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Αθανάσιος Καρυώτης για την πολύτιμη συμβολή τους .

Η αγάπη των ακροατών αστείρευτη και αδιάλειπτη σε κάθε εκπομπή! Συνεχίζουμε ευγνώμονες !

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη