flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

22η εκπομπή Με το κοντύλι και το καριοφίλι της Γιώτας Κουκουτσέλου

koukoutselou giota

 

Της Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος - Θεολόγος

 

Μία ακόμη εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι-"η 22η στη σειρά- προστέθηκε στην ιερή αλυσίδα τιμής και ευγνωμοσύνης σε μορφές ηρωικές ,μπαρουτοκαπνισμένες μ' αγέρωχο φρόνημα ,μ' αψηφησιά μπροστά στον κίνδυνο και στον θάνατο ,με τη μεγαλοσύνη της καρδιάς τους κληρονομιά σε όλους εμάς που στεκόμαστε εκστατικοί μπροστά στη θυσία τους .

Η ακροαματικότητα και η αγάπη των ακροατών ξεπέρασε κάθε προσδοκία επιβεβαιώνοντας αυτό που πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ιστορία δεν πρέπει να μένει κλεισμένη στα μουσεία ή στα λησμονημένα βιβλία .

Στο πρώτο μέρος της ραδιοφωνικής μας συνάντησης ανακαλέσαμε στη μνήμη μας την ιστορική μάχη της Βράχας στις 15 Μάη του 1824 στην οποία πρωταγωνίστησε και θυσίασε τη ζωή του ο Σαρακατσάνος Αντώνης Ζαραλής , πρωτοπαλίκαρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη.Ο θάνατος του τόσο λύπησε τον στρατάρχη της Ρούμελης ,που για μέρες ήταν αμίλητος.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μοναστήρι της Βράχας ,το οποίο δεσπόζει στη ραχοκοκαλιά της νότιας Πίνδου ,στη βορειοανατολική Ευρυτανία .Εκεί ξεψύχησε μεταφερόμενος από τους συντρόφους του ο Σαρακατσάνος οπλαρχηγός.

Στο δεύτερο μέρος μέσα από μια ποικιλία ιστορικών πηγών η κα Ανθούλα Νικολαίδου, εκλεκτή Δικηγόρος και Δασκάλα παραδοσιακών χορών , έφερε στο φως με γλαφυρό ύφος την άγνωστη στους περισσότερους από εμάς προσφορά του ποντιακού ελληνισμού στην εθνική παλιγγενεσία.Συγκλονιστικά τα όσα ακούστηκαν !

Ο ευγενικός και πάντα χαμογελαστός Σαρακατσάνος τραγουδιστής Σάκης Μπανιότης συνέβαλε από τη δική του πλευρά με κέφι και ζωντάνια στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης ερμηνεύοντας άριστα τραγούδια της κλεφτουριάς και του σιναφιού μας!!

Κάθε εκπομπή και μια γιορτή !

Πολλές ευχαριστίες στους αγαπητούς προσκεκλημένους ,στη συμπαρουσιάστρια μου Σταυριανοπούλου Ανθή, στον ηχολήπτη μας Χάρης Σαμαράς , στον υπεύθυνο της ηλεκτρονικής εφημερίδας της Π.Ο.Σ.Σ. Αθανάσιος Καρυώτης για τη φυσική τους παρουσία στο φιλόξενο χώρο του Ράδιο 'Ηχώ των Σαρακατσαναίων" και την πολύτιμη συμβολή τους .Ο καθένας δίνει τον καλύτερο του εαυτό στον τομέα που του αναλογεί !

Έπεται και συνέχεια ,Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος!!

"Τούτο το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα

μεθύστε με τ' αθάνατο κρασί του Εικοσιένα"Κ.Παλαμάς

Eidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-22h-ekpompi-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-22h-ekpompi-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-22h-ekpompi-ph03.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη