flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων στα ορεινά βοσκοτόπια της Φλώρινας, για την ανάδειξη, και τη δυνατότητα ορεινής βιωματικής κατασκήνωσης!

 kariotis athanasios

 

Αθανάσιος Καρυώτης
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ.
ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων

 

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας, και τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, δήμο περιφέρεια και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου την παρασκευή 04-10- 2019. Θέμα η προοπτική ορεινής Σαρακατσάνικης βιωματικής κατασκήνωσης, και την χαρτογράφηση κι ανάδειξη  των βουνών και των βοσκοτόπων της περιοχής, τις στράτες των Σαρακατσαναίων στα φλωρινιώτικα βουνά, για κάθε επισκέψιμη αξιοποίηση στα βουνά της Φλώρινας.

Κωνσταντίνος Μπομπότας

Πρωτοπόρο και πολύ επιτυχημένο το εγχείρημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων η επίσκεψη στα βοσκοτόπια και τις στράτες των Σαρακατσαναίων στα φλωρινιώτικα βουνά, αφενός διερευνώντας τη δυνατότητα δημιουργίας  ορεινής κατασκήνωσης κι ορεινής σαρακατσάνικης βιωματικής(πρόβατο, άλογο, όπλο, βουνό),κι αφετέρου χαρτογράφησης κι ανάδειξης  των βουνών και των βοσκοτόπων της περιοχής, για κάθε επισκέψιμη αξιοποίηση!
 Στη σύσκεψη που  έγινε το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019 στο Χιονοδρομικό Βίγλας Πισοδερίου  μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Σαρακατσαναίων με τους τοπικούς φορείς συζητήθηκαν κι αναδείχθηκαν όλα τα συναφή θέματα, από τη δυνατότητα επαναλειτουργίας των πρώην Κατασκηνώσεων της Κλαδοράχης, μέχρι τα ορεινά βοσκοτόπια, προτάσεις για τους κτηνοτρόφους και τον ελληνικό ποιμενικό κι άλλα συναφή!
 Από τη σύσκεψη απουσίαζαν ο Βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο Περιφερειάρχης  Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης κι ο Δήμαρχος Φλώρινας  Βασίλης  Γιαννάκης, καθώς επίσης  κι οι συναρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες ,λόγω του γεγονότος ότι την ίδια ώρα  γινόταν έκτακτη σύσκεψη για την ΔΕΗ στην Περιφέρεια της Κοζάνης, οι οποίοι έστειλαν σχετικό χαιρετισμό στήριξης και συμπαράστασης των ενεργειών της όλης  διοργάνωσης, επισημαίνοντας ότι θα μελετήσουν τα διαλαμβανόμενα όλης της συζήτησης και όσων γίνουν στο ύπαιθρο!
  Παρέστησαν όμως  και χαιρέτησαν ο οικοδεσπότης Δήμαρχος  Πρεσπών  Παναγιώτης Πασχαλίδης, οι δύο συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Φλώρινας  Κων/νος Σακουλέβας και Ηλίας Μούλελης(κι ως προπονητής της Σκοπευτικής Λέσχης Φλώρινας),κι ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου Παντελής Δάφας. Από τον χώρο του πολιτισμού παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας  Αναστάσιος Αντωνιάδης( αδελφός του Βουλευτή Φλώρινας)  κι ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Λυγκηστές»  Γιάννης Κωνσταντίνου με τμήμα χορευτικού!  Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του Στρατού και της Πυροσβεστικής, φίλοι τοπικοί ποιμένες, ορειβάτες και φυσιολάτρες, επώνυμοι φλωρινιώτες και σαρακατσάνοι!
 Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Σαρακατσάνων ήταν παρόντες ο Πρόεδρος Γιώργος Ν. Μουτσιάνας, ο Γεν. γραμματέας κ. Ιωάννης Φαρμάκης, ο ταμίας Παναγιώτης Μπάρμπας, το μέλος του ΔΣ  Βασίλειος Τσακνάκης κι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας  Γηγόρης Λέφας, ενώ ξεχωριστή παρουσία και τιμή αποτέλεσε ο υποψήφιος επενδυτής για τις πρώην Κατασκηνώσεις Κλαδοράχης  Αχιλλέας Τιμπλαλέξης , εκ μέρους των γνωστών Κατασκηνώσεων Yuppi  Camb στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής!
   Συμμετείχαν 2 Σαρακατσάνοι τραγουδιστές , ο  Δημήτρης Χατζηπλής, μέλος ΔΣ του τοπικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας κι ο Γιάννης Λουκοβίτης, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Θεσσαλονίκης! Στο κλαρίνο ο γνωστός( εκ Σερβίας σαρακατσάνος)  Γιώγος Κώστας, με δεύτερο κλαρίνο το νεαρό και πολλά υποσχόμενο Γιώργο Λαφατζή από την Πιερία!

 Τη δεύτερη μέρα το πρωί 5 Οκτωβρίου  έγινε  ανάβαση με  οχήματα 4Χ4  στα ορεινά βοσκοτόπια  στη θέση  Λάκκος Πισοδερίου ( πάνω από τη Βίγλα) στο όρος Βέρνον και στη θέση Μπέλα Βόδα και Συρόκα Αγίου Γερμανού Πρεσπών, στο όρος  Βαρνούς!
    Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων για τον ήρωα Γρηγόρη Λιακατά στην Καλαμπάκα,το απόγευμα της ίδιας μέρας, δεν πραγματοποιήθηκε περιήγηση στα βοσκοτόπια του Βόρρα( Καιμακτσαλάν)! Θα γίνει σε επόμενη άμεση ευκαιρία!
 Όλη η ομάδα της Ομοσπονδίας των Σαρακατσαναίων, επισκέφτηκε την Κλαδοράχη, με τον υποψήφιο επενδυτή Αχιλλέα Τιμπλαλέξη, για να κάνει αυτοψία του χώρου, των εγκαταστάσεων και της περιοχής! Στην κυριολεξία έμειναν όλοι  μαγεμένοι από την φύση και τις δυνατότητες, δίπλα στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλαδοράχης! Σαφώς πολύ επιθυμητή και βιώσιμη!
  Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, έχει διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης και λοιπής ( μεταβατικής ή και μόνιμης) ορεινής βιωματικής στην περιοχή  μέχρι την επαναλειτουργία της Κλαδοράχης  ή και σε κάθε άλλη περίπτωση! Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Σαρακατσαναίων βρήκε συνεπώς γόνιμο τοπικό έδαφος και θα μπορέσει να λειτουργήσει( προσωρινή ή μη) ορεινή βιωματική κι από το επόμενο κι όλας θέρος!
 Απομένει πλέον  το έμπρακτο ενδιαφέρον των τοπικών Αρχών για να προχωρήσει ή όχι η συγκεκριμένη επένδυση!!!

  YΓ: Ο Σύλλογος  Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας  ευχαριστεί τους αδελφούς Κώστα και Τάσο Τόττη, για την παροχή οχημάτων με ασύρματο  και οδηγών  4χ4 και την όλη στήριξη της προσπάθειάς μας! Επίσης ευχαριστεί ξεχωριστά  τους τοπικούς δημοσιογράφους ( Θωμά Ευθυμίου, Σταύρο Γεωργούλα και Κώστα Τύφωνος )για την δύσκολη κάλυψη των εκδηλώσεων!
   Ευχαριστεί επίσης τον φίλο Δημήτρη Πασίνη, για την κάλυψη των ορεινών αναβάσεων με drone και τον Γιάννη Κωνσταντίνου και το τμήμα χορευτικού του, για την συνεχή παρουσία δίπλα στον τοπικό Σύλλογο των Σαρακατσαναίων!
   Τέλος ευχαριστεί τον ρεπόρτερ της Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων Σάκη Μαργιόλα, και το επίσημο σάιτ της Ομοσπονδίας ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ τον Αθανάσιο Καρυώτη, Επίσης τους Σαρακατσάνους Χρήστο Φράγκο! Γιάννη Νανά και Γιώργο Καραλή, για την συνδρομή τους!

Αχιλλέας Τιμπλαλέξης

Μοναδική εμπειρία, αξέχαστες στιγμές!!!
Ευχαριστούμε τον κ Μπομπότα για την φιλοξενία και την Π.Ο.Σ.Σ για την πρωτοβουλία!!!
Η επόμενη θα είναι με τα πόδια!!!
Αναβίωση- βίωμα της Σαρακατσάνικης ζωής απ'τα βουνά στους κάμπους και τανάπαλιν!!!
Περιμένουμε νέες πρωτοβουλίες της Π.Ο.Σ.Σ η οποία συνεχώς μας εκπλήσσει!!!
Η γνωριμία- βίωμα των νέων Σαρακατσαναίων υποθήκη και ελπίδα για το μέλλον του συναφιού μας και την διατήρηση στοιχείων της παράδοσης μας σε μια ζωή που δεν αρνείται την σύγχρονη πραγματικότητα αλλά την μπολιάζει με τίς αξίες του σημαντικού παρελθόντος μας!!!

Παναγιώτης Μπάρμπας

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η σύσκεψη της Π.Ο.Σ.Σ. με τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας, με τους τοπικούς φορείς, δήμο περιφέρεια και τοπικούς συλλόγους στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου την παρασκευή 04-10- 2019. Θέμα η προοπτική ορεινής Σαρακατσάνικης βιωματικής κατασκήνωσης στα βουνά της Φλώρινας. 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του οικοδεσπότη συλλόγου κ. Μπομπότας Κωνσταντίνος ο οποίος είναι και ο εμπνευστής αυτής της ιδέας. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα και οι προοπτικές, και όλοι όσοι πήραν τον λόγο δήλωσαν αισιοδοξία, και ότι θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο ώστε να πραγματοποιηθεί και αυτή η προσπάθεια. Μετά το τέλος της εκδήλωσης χορευτικό τμήμα παρουσίασε Σαρακατσάνικους χορούς και ακολούθησε γλέντι με ορχήστρα, προσφορά του τοπικού συλλόγου προς τους παρευρισκόμενους. Το Σάββατο 05-10 το πρωί με τζιπ 4 Χ4 επισκεφθήκαμε τις περιοχές όπου ξεκαλοκαίριαζαν Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα στα βουνά της Φλώρινας με τα κοπάδια τους, και μας ξενάγησαν άνθρωποι που έζησαν αυτή την ζωή και θυμούνται με λεπτομέρειες όλες τις διαδρομές, τα μέρη που ήταν τα τσελιγκάτα και τα βοσκοτόπια. Μια καταπληκτική εμπειρία για όσους είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην Φλώρινα αυτό το διήμερο. Ευχαριστούμε τον τοπικό σύλλογο και τον πρόεδρο Κώστα Μπομπότα για την άριστη φιλοξενία...