flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ.

Sofia Kostoula Vlontsou2

 

Της Σοφίας Κωστούλα
Ειδ. Γραμματέα της Π.Ο.Σ.Σ.

 

«Σφυρηλατώντας την πολιτισμική μας παράδοση βάζουμε παρακαταθήκες για το μέλλον»

Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το διήμερο σεμινάριο διδασκαλίας παραδοσιακών Σαρακατσάνικων χορών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) . Διοργανωτής ήταν ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης». Συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι σύλλογοι Σαρακατσαναίων και πολλοί άλλοι Σύλλογοι Πολιτιστικών Σωματείων.

Η ανταπόκριση, όλων όσων ασχολούνται με τη παράδοση, σε αυτή τη πρωτοβουλία επιμόρφωσης από την Π.Ο.Σ.Σ., αποδεικνύει τη ζωηρή διάθεση όλων, να δουλέψουν και να υπηρετήσουν την ανεκτίμητη πολιτιστική μας κληρονομιά . Το Σεμινάριο διεξήχθη στη Καρίτσα του Ν. Πιερίας, όπου ο τοπικός σύλλογος Σαρακατσαναίων «Ο Κατσαντώνης» δημιούργησε άριστες προϋποθέσεις ώστε το σεμινάριο να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Το σεμινάριο χαιρέτισαν, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος , ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου κ. Λέφας Γρηγόριος και οι καθηγητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του τμήματος παραδοσιακών χορών του Α.Π.Θ :  κ. Μαλκογιώργος Αλέξανδρος και κ. Ευαγγελινού Χριστίνα. Όλοι, καθένας από την δική του οπτική γωνία, τόνισαν το πόσο χρήσιμο και αναγκαίο είναι να γίνονται τέτοιου είδους σεμινάρια Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών, ώστε να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση των παραδοσιακών Σαρακατσάνικων χορών.

Η επιστημονική τεκμηρίωση της διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί πλέον όχι μόνο επιτακτική ανάγκη αλλά και μονόδρομο προκειμένου να διασωθεί αυτούσιος και αναλλοίωτος ο λαϊκός μας πολιτισμός και ο πολιτιστικός μας πλούτος.

Οι χοροδιδάσκαλοι, ενημερώθηκαν από τους εισηγητές- πτυχιούχους, της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του τμήματος παραδοσιακών χορών, κ. Σπύρο Γιαννιό και Σοφία Κωστούλα με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση πάνω στους χορούς και όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τη σωστή παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων στις εκδηλώσεις .

Όλοι οι συμμετέχοντες, μετά το πέρας του σεμιναρίου , εξέφρασαν, την απόλυτη ικανοποίηση τους τόσο για την αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων όσο και για τη φιλοξενία της οποίας έτυχαν κατά τη διήμερη παραμονή τους .

Είμαστε πεπεισμένοι ως Π.Ο.Σ.Σ., ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις αποτελούν σημαντικά βήματα για να παραδώσουμε με ευλάβεια και απόλυτο σεβασμό στους απογόνους μας αυτό που παραλάβαμε από τους προγόνους μας . Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για μια επόμενη διοργάνωση για να παρουσιάσουμε και τους κατά τόπους ιδιαίτερους χορούς των περιοχών της χώρας μας, με το ιδιαίτερο ύφος τους και τις παραλλαγές που εμφανίζονται σε κάθε γεωγραφική περιοχή.

Φιλοδοξώντας , ότι αυτή η διάθεση για σωστά αποτελέσματα μετά από τη συνδρομή όλων, θα μετουσιωθεί σε υγιή και ισορροπημένα αποτελέσματα για το κοινό καλό των Συλλόγων μας . Σε όλη αυτή τη διαδικασία που έλαβε χώρα κατά το σεμινάριο και σε ότι ακολουθήσει, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η συνεργασία της Π.Ο.Σ.Σ. με την Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του τμήματος παραδοσιακών χορών του Α.Π.Θ με τους εξαίρετους καθηγητές του .

Την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε παραδοσιακή Σαρακατσάνικη βραδιά με πολύ κέφι και διάθεση στο Δίον Πιερίας.

Στους συμμετέχοντες, παρουσιάστηκε το D.V.D   με τους χορούς που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο. Το D.V.D, γυρίστηκε με την συμμέτοχη του συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσ/νικης «ο Λεπενιώτης»

Η Π.Ο.Σ.Σ, επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά :

  • το Δ.Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» και τους εθελοντές του.
  • Τους χοροδιδασκάλους που συμμετείχαν και έχουν άσβεστη την αγάπη για τον παραδοσιακό χορό.
  • Τους καθηγητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του τμήματος παραδοσιακών χορών του Α.Π.Θ
  • Τους εισηγητές , κ. Σπύρο Γιαννιό και Σοφία Κωστούλα , για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των χορών καθώς και για την αναλυτική διδασκαλία τους.
  • Τον χορηγό επικοινωνίας τηλεοπτικό σταθμό   «Europe 1» Κεντρικής Μακεδονίας που κατέγραψε το σεμινάριο και θα το προβάλει τηλεοπτικά…
  • Τους συμμετέχοντες στην δημιουργία του D.V.D
  • Τον Κώστα Ζαραλή με την ορχήστρα του.
  • Τους Σαρακατσάνους τραγουδιστές : Τσαούση Ιωάννα , Γαρέφη Κώστα Σπύρο Γιαννιό
  • Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσ/νικης «Ο Λεπενιώτης»
  • Το στούντιο του   Γιαννάκου Ίτσιου για την καταγραφή του D.V.D.

       …ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ …