flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Αναζητώντας τις ρίζες μας - 2η βιωματική κατασκήνωση της Έφης Ρουπακιά

Roupakia Efi new

 

Έφη Ρουπακιά
Πρόεδρος Σ. Σ.Ν.Λάρισας

 

《Η Ελλάδα, έχω καταλήξει από καιρό σ’ αυτό το συμπέρασμα, είναι μια συγκεκριμένη αίσθηση -θ’ άξιζε να βρεθεί γι’ αυτήν ένα γραμμικό σύμβολο-  που η ανάλυσή της, η εύρεση των αντιστοιχιών της σ’ όλους τους τομείς, αναπαράγει αυτόματα και σε κάθε στιγμή την ιστορία της, τη φύση της, τη φυσιογνωμία της.》
Οδυσσέας Ελύτης

Αναζητώντας τις ρίζες μας τα παιδιά των συλλόγων Σαρακατσαναίων βρέθηκαν στην 2η βιωματική κατασκήνωση κοντά σε ανθρώπους που βίωσαν την παράδοση. Είχαν την ευκαιρία να γίνουνε συνοδοιπόροι της παράδοσης μέσα από μια όμορφη διαδρομή στο δάσος η οποία έλαβε χώρα στo πλαίσιο της 2ης Σαρακατσάνικης βιωματικής κατασκήνωσης . Παιδιά παντελώς άγνωστα μεταξύ τους κρατούσαν τα χεράκια τους και ακολουθούσαν το《καραβάνι》 με ζήλο. Συζητούσαν όμορφα, ανέμελα, γεμάτα αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν ως το τέλος. Παιδιάστικες Φωνούλες γέμισαν το όμορφο δασάκι με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής όπου μας περίμενε ο κ Χρήστος Φράγκος, κτηνίατρος στο επάγγελμα. άνθρωπος πετυχημένος στην ζωή μεγαλωμένος στα κονάκια συνυφασμένος με την παράδοσή μας ντυμένος με την Σαρακατσάνικη παραδοσιακή φορεσιά γοήτευσε τα παιδιά με την επιβλητική του μορφή έτσι ώστε να ακούσουν με ενθουσιασμό την αφήγηση του. Είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να αγγίξουν αντικείμενα του παρελθόντος που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για τις καθημερινές εργασίες τους .

  Ο ενθουσιασμός ήταν ζωγραφισμένος στα πρόσωπα των παιδιών που είδαν τόσα αντικείμενα φτιαγμένα από διάφορα είδη ξύλου και θαύμασαν την ξυλογλυπτική τέχνη των προγόνων μας . Είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον κ. Καψάλη, δασολόγο, στην παρουσίαση διάφορων φυτών από την χλωρίδα των ελληνικών βουνών, εκεί που έζησαν με τα κοπάδια τους οι πρόγονοί μας.

   Εντυπωσίασε ιδιαίτερα το φυτό 《τούρτα》 που έτρωγαν οι Σαρακατσάνοι, η ορχιδέα που φτιάχνεται το Σαλέπι  και τέλος το πιο σημαντικό την σκάρφη το αντιβιοτικό των Σαρακατσαναίων .
   Τα παιδιά ενθουσιασμένα πήραν τον δρόμο της επιστροφής στην βάση τους γεμάτα εικόνες του παρελθόντος και με την χαρά όταν επιστρέψουν να διηγηθούν και αυτά με την σειρά τους τις εντυπώσεις τους, στους γονείς τους.
   Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα παιχνίδια των Σαρακατσαναίων ο κ Μιχάλης Λοκοβίτης, μαθηματικός, με υπομονή τους έμαθε πως παιζόταν τα παραδοσιακά σαρακατσάνικα παιχνίδια και όπως ήταν αναμενόμενο τα παιδιά αναβίωσαν με ζήλο το παιχνίδι μπροστά στο κονάκι, εικόνα μιας άλλης εποχής!!

   Η κυρία Βέρα Φράγκου δίδαξε στους μικρούς μας φίλους την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού μια εργασία που κάθε χρόνο γινόταν στα σαρακατσάνικα κονάκια . Κυρίες Σαρακατσάνες που βρέθηκαν στην κατασκήνωση ακούραστες και με υπομονή δίδαξαν στα κορίτσια την παρασκευή της στριφτόπιτας και έτσι πήραν μέρος στην παρασκευή πίτας προσπαθώντας να ανοίξουν τα φύλλα της στριφτόπιτας άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε προσπαθώντας απ την αρχή αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν ζωγραφισμένα στα μάτια τους η χαρά της ικανοποίησης ότι και εγώ μπορώ όπως οι μεγάλοι! 
   Η κ. Γ. Κουκουτσέλου θεολόγος-φιλόλογος προσπαθώντας να ρίξει μια ματιά στην παράδοση για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα πιστεύω των προγόνων μας, έριξε άπλετο φως μέσα από τον βίο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου που βρέθηκε και συνομίλησε στα κονάκια με τους προγόνους μας, καθώς και τον μεγάλο σεβασμό των Σαρακατσαναίων στο Θεό και πως ο κύκλος του χρόνου ήταν συνδεμένος με δύο μεγάλους αγίους της ορθοδοξίας μας των καβαλάρηδων Αγίων μια και το καραβάνι αναχωρούσε για τα βουνά του Αγίου Γεωργίου και επέστρεφε στα χειμαδιά του Αγίου Δημητρίου. Οι μικρές κατασκηνώτριες πήραν μέρος στην κατασκευή φλάμπουρα υπό την καθοδήγηση της κ. Μαρίας Φερεντίνου εικαστικού , η οποία τους έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν που περιελάμβανε στοιχεία από την τέχνη των Σαρακατσαναίων όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από την κατασκευή ρούχων, υφαντών και διαφόρων αντικειμένων λαϊκής τέχνης , μια τέχνη επηρεασμένη με στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα αλλά και την ορθόδοξη πίστη μας. Στοιχεία που αποδεικνύουν την άμεση σχέση Σαρακατσαναίων με τους αρχαίους Έλληνες και πως αυτή δεν επηρεάστηκαν γλωσσικά και εθιμικά από το οθωμανικό στοιχείο και έμειναν αμετάβλητοι στο χρόνο και στο χορό. Μια και ο νομαδικός τρόπος ζωής βοήθησε στην μη ανάμειξη του συναφιού με το οθωμανικό στοιχείο .

  Η συνάντηση στο κονάκι συμπεριελάμβανε παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων που τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ζήλο και ενδιαφέρον χαλάρωσαν και γέλασαν με την ψυχή τους όπως και άλλοτε τότε που τα παιδιά των πολύτεκνων Σαρακατσάνικων οικογενειών κοινωνικοποιούνταν μέσα από την καθημερινή επαφή με τα άλλα παιδιά στα κονάκια.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε παιχνίδι, τα παιδιά χάρηκαν με την ψυχή τους και οι παιδικές φωνούλες αντήχησαν μπροστά στο κονάκι πρόθυμα τα παιδιά όπως άλλοτε τότε που στα κονάκια αντηχούσαν παιδικές φωνούλες, το μέλλον του συναφιού. 
Τα παιδιά υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών διδάχτηκαν χορό και τραγούδι από τους χοροδιδασκάλους τους κ. Σοφία Κωστούλα κ. Δημήτρη Σαμουρέλη αλλά είχαν την δυνατότητα να διδαχτούν και από τον χοροδιδάσκαλο - τραγουδιστή κ Σπύρο Γιαννιό που βρέθηκε στην κατασκήνωση να χαρίσει ένα διαφορετικό μάθημα χορού που περιελάμβανε χορό και τραγούδι με την συνοδεία στο κλαρίνο τον Γιώργο Λαφατζή βοηθό ομαδάρχη και οργανοπαίκτη και τον παππού του κ Λαφατζή Γιώργο που τραγούδησε όμορφα σαρακατσάνικα τραγούδια . Τα πιο θαρραλέα παιδιά πιάστηκαν στο χορό και δειλά δειλά ακλούθησαν και τα υπόλοιπα. Τους ενθουσίασε ο κ. Γιαννιός που τους μάθαινε να ψιλοτραγουδούν το τραγούδι που χόρευαν έτσι παιδικές φωνούλες πιασαν το ρυθμό του παραδοσιακού τραγουδιού και συνάμα χόρευαν μπροστά στο κονάκι, μια εικόνα χίλιες λέξεις.
Τα παιδιά μας είχαν την δυνατότητα να ζήσουν ένα διαφορετικό δειλινό κοντά στην φύση, κοιμήθηκαν μέσα στο κονάκι!!! Τα εντυπωσίασε η συγκοίμηση με τους φίλους τους σε αυτό το τόσο διαφορετικό οίκημα και όλα πρόθυμα ευχαριστημένα και χαρούμενα θέλησαν να κοιμηθούν και δεύτερο βραδύ. Η αλήθεια είναι ότι η τεχνική του καλυβιού είναι τέτοια ώστε να κρατιέται δροσερό και αυτό ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα παιδιά τις ζεστές αυγουστιάτικες μέρες. 
   Να μην παραλείψουμε την τελετή λήξης όπου τα παιδιά έπαιξαν ένα θεατρικό δρώμενο από την καθημερινή ζωή στα κονάκια υπό την καθοδήγηση του   κ. Δημήτρη Σαμουρέλη , της κ. Γιώτας Κουκουτσέλου και της κ. Ελένης Κόκκαλη απήγγειλαν ποιήματα και χόρεψαν με την ψυχή τους μικροί και μεγάλοι που επισκέφτηκαν την κατασκήνωση για την τελετή λήξης.
Βέβαια όλα αυτά δεν θα είχαν την δυνατότητα να τα ζήσουν αν δεν υπήρχε η υποστήριξη του κ Αχιλλέα Τιμπλαλεξη απο τους ιδιοκτήτες της yuppi camp ο οποίος βοήθησε έμπρακτα τα παιδιά να βιώσουν την παράδοση σε μια ιδέα που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Π.Ο.Σ.Σ. Και του προέδρου μας κ. Γιώργου Μουτσιανα. 
Τέλος προσπαθώντας να περιγράψει κανείς την καθημερινότητα της βιωματικής κατασκήνωσης και να μεταφέρει γραπτά όσα έζησαν αυτές τις μέρες ξεγνοιασιάς, βλέπει ότι ο σκοπός της μεταλαμπάδευσης στους νεότερους του σαρακατσάνικου στοιχείου επιτεύχθηκε με το παραπάνω. Καλή αντάμωση με ακόμα πιο όμορφες δράσεις το επόμενο καλοκαίρι...

Έφη Ρουπακιά 

Πρόεδρος Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας

 

Eidiseis-Sxolia-Anazitontas-tis-rizes-mas-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Anazitontas-tis-rizes-mas-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Anazitontas-tis-rizes-mas-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-Anazitontas-tis-rizes-mas-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-Anazitontas-tis-rizes-mas-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-Anazitontas-tis-rizes-mas-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-Anazitontas-tis-rizes-mas-ph07.jpg