flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

26ον Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Η Έντονη Παρουσία της Νεολαίας Σημείο Αναφοράς.

Kostoula Sofia

 

Της Σοφίας Κωστούλα.
Ειδ. γραμματέα της Π.Ο.Σ.Σ.

 

Από την διαδικασία και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου επιβεβαιώθηκε , για ακόμη μια φορά, η απόλυτη ενότητα του οργανωμένου Σαρακατσάνικου Πολιτιστικού Κινήματος.

Εξέπληξε για άλλη μία φορά ευχάριστα, η δυναμική του 26ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με έντονη την παρουσία της Νεολαίας , που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης το τριήμερο 22-23 και 24 Μαρτίου 2019 σε συνεργασία του οικοδεσπότη Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ» με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το συνέδριο είχε ως στίγμα την φράση: «Το πολυτιμότερο πράγμα που απέκτησα στην ζωή μου είναι η κληρονομιά της ιστορίας των προγόνων μου».

Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά παρευρέθησαν και τίμησαν την συμβολή των προκατόχων, αφήνοντας έξω την εσωστρέφεια.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων συνέδρων και επισκεπτών, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί, ξεπέρασε κάθε προσδοκία . Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η έντονη παρουσία της Σαρακατσάνικης Νεολαίας .

Για την υποδοχή των Συνέδρων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου γλέντι υποδοχής στο κέντρο «ΑΓΓΕΧΡΗΜΑ».

Το Σάββατο 23 Μαρτίου έλαβε χώρα το 26ο Οργανωτικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας N. Γεώργιος, μεταξύ των άλλων τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και υπερθεμάτισε, πως με αυτό τον τρόπο αναδεικνύονται οι αδυναμίες του Οργανωμένου Σαρακατσάνικου Πολιτιστικού Κινήματος. Αναφέρθηκε επίσης, στην σπουδαιότητα των θεμάτων των εισηγητών, λόγω των ερεθισμάτων, που θα ληφθούν, ώστε να λάβουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά. Τόνισε χαρακτηριστικά : «θέλουμε να πατάμε γερά, να βλέπουμε μακριά, και να κοιτάμε ψηλά».

Το Συνέδριο επίσης χαιρέτισαν: ο κ. Ανδρέας Μουλαράς, πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Θες/νίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θες/νίκης κ. Κώστας Ζέρβας, ο π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης και ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλειος Ανατολίτης .

Ακολούθησε ενημέρωση από τον συντονιστή της Ερευνητικής-Επιστημονικής ομάδας, για την καταγραφή της Σαρακατσάνικης Λαλιάς και των Σαρακατσάνικων επιθέτων, καθηγητή γλωσσολογίας – ελληνικής γλώσσας και διδακτικής κ.  Κώστα Δ. Ντίνα.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου έλαβαν χώρα και αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα :

 « Επικοινωνία και ενημέρωση στο Χώρο και στο Χρόνο», από τους κυρίους : Αθανάσιο Καρυώτη, υπεύθυνο της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας  «ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ» και την κ. Μουτσιάνα. Γ. Χρύσα μέλος επιτροπής νεολαίας  της Π.Ο.Σ.Σ. και Σ.Σ. Φοιτητών Θες/νίκης

  «Ιδέα , πράξη, θεσμός,  η βιωματική Σαρακατσάνικη Κατασκήνωση», από την κ. Σοφία Κωστούλα,     Ειδική Γραμματέα της Π.Ο.Σ.Σ.

 «Η διδασκαλία της Σαρακατσάνικης Τέχνης και Παράδοσης μέσα από την εικαστική δημιουργία», από την κ.  Μαρία Φερεντίνου  του Σ.Σ. Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας.

 «Η Νεολαία και η παράδοση» , από την κ.  Αρχοντούλα  Ηλ. Γιαννακού , του Σ.Σ. Ν. Θεσπρωτίας.

«Επικοινωνία , τρόπος επικοινωνίας  των Συλλόγων με την Ομοσπονδία» από τον κ. Παναγιώτη Κατσαρό,  του Σ. Σ.  Ν. Λάρισας.

 « Νέοι και Σαρακατσάνικη παράδοση», από τις κυρίες Ρούντου και Πολίτου ,  του  Σ. Σ. επαρχίας Λαγκαδά.

 «Δημιουργία ισχυρής Νεολαίας»,  από την κ. Αλεξία Γάτου , επικεφαλή της επιτροπής Νεολαίας Π.Ο.Σ.Σ. και μέλος του Σ.Σ. Φοιτητών Θες/νίκης , «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»

 «Ιστορική συνέχεια της Σαρακατσάνικης Παράδοσης», από την κ. Ελένη Δ. Βλαχογιάννη, του   Σ. Σ. Θήβας «ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ». 

«Παραδοσιακοί Σαρακατσάνικοι Οικισμοί . Ιδανικός τρόπος μετάδοσης της Παράδοσης μας», από τον κ. Γρηγόρη Λέφα του      Σ. Σ. Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ».

 «Προσέλκυση της νεολαίας στους Συλλόγους» από τον κ Χρήστο Ζαχίλα Σ.Σ. Ν. Θες/νίκης «Η ΕΝΩΣΗ»

Οι Εισηγήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, προσφέροντας πολλές ιδέες και καινοτόμες προτάσεις ώστε να διατηρηθεί η Σαρακατσάνικη Παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό. Γεγονός ιδιαίτερης αξίας ήταν και ότι η πλειοψηφία των εισηγητών του συνεδρίου ήταν νέα παιδιά. Ζωτικής σημασίας ήταν και οι προτάσεις που τέθηκαν με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας των συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας. Άλλωστε κάθε Οργανωτικό Συνέδριο πρέπει να είναι μια αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων.

Όλες οι εισηγήσεις ήταν αξιόλογες και αφού αναγνώσθηκαν τα συμπεράσματα αυτών, έληξαν οι κύριες εργασίες του συνεδρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι στο Βελλείδιο .

    Την Κυριακή 24 Μαρτίου , τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Π.Ο.Σ.Σ με θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης, με εκλεγμένο προεδρείο τους κυρίους Μπομπότα Κων/νο, Μπίκο Γεώργιο και Φαρμάκη Δημήτριο.

   Τα συμπεράσματα των εισηγήσεων του 26ου Οργανωτικού Συνεδρίου, αναγνώστηκαν από τον γραμματέα της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Στέργιο Μακρή.

 Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας. παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό όπου λεπτομερέστατα ανέλυσε όλα τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους.

Ο Ταμίας της Π.Ο.Σ.Σ . κ. Παναγιώτης Μπάρμπας  αναφέρθηκε στον οικονομικό απολογισμό.

Ακολούθησε απολογισμός από τον π. Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλη Γεώργιο  για το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής .

Η Ανάγνωση της έκθεσης της εξελικτικής επιτροπής έγινε από τον κ. Λάμπρο Γιαννακό του συλλόγου Ν. Θεσπρωτίας.

Αξιοσημείωτο ήταν το κλίμα νεωτερισμού, που ήταν διάχυτο κατά την διάρκεια της Συνέλευσης με τις νέες προτάσεις από τους αντιπροσώπους των συλλόγων αλλά και την διαρκή προσπάθεια του Δ.Σ να αναβαθμίσει την Ομοσπονδία, γεγονός που έγινε εύκολα κατανοητό μετά το Διοικητικό Απολογισμό που παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευση.

Αποφασίστηκε η στελέχωση της Επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. από τους κυρίους :

  • Καψάλη Γεώργιο, Καθηγητή - Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Κουτσοκώστα Ιωάννη, Γεωπόνο – Συγγραφέα και Ιστοριοδίφη
  • Καρατάσιο Γεώργιο, Καθηγητή, τέως Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
  • Μπασδάνη Γεώργιο, Ιατρό και Καθηγητή Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Καρατάσιου Μαρία, Καθηγήτρια της Δασολογικής σχολής του   Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ανατέθηκαν να φιλοξενήσουν οι Σύλλογοι :

  • το 27ο Οργανωτικό Συνέδριο ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρέβεζας,  που θα γίνει τον Μάρτιο του 2021 στην πόλη της Πρέβεζας.
  • Και η 1η Συνδιάσκεψη προέδρων και Χοροδιδασκάλων για τον Μάρτιο του 2022, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας.

Με το πέρας του Συνεδρίου έγινε σε όλους κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι, αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνουν να μην λυγίζουν και μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που αντιμετώπισαν οι προγονοί τους με αποτέλεσμα να γίνονται αποδοτικότεροι.

Από την διαδικασία και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου επιβεβαιώθηκε , για ακόμη μια φορά, η απόλυτη ενότητα του οργανωμένου Σαρακατσάνικου πολιτιστικού κινήματος.

 Καλή Δύναμη και καλή επιτυχία στον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρέβεζας , διοργανωτή του 27ου Πανελληνίου Οργανωτικού συνεδρίου.

Eidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph07.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph08.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph09.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph10.jpgEidiseis-Sxolia-26o-synedrio-parousia-neolaias-ph11.jpg