flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

Όλοι οι Σαρακατσάνοι έχουμε ακουστά πως είμαστε μια πανάρχαια Ελληνική φυλή. Ελάχιστοι είναι όμως αυτοί που τους δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουν, έστω και λίγα πράγματα για το ποιοι είμαστε, από που καταγόμαστε, τι  προσφέραμε σ’ αυτό το Έθνος που ανήκουμε. 
 
Όταν οι Σαρακατσάνοι, αποφασισμένοι ν’ ακολουθήσουν την εξέλιξη, εγκατέλειψαν τη νομαδική ζωή και εγκαταστάθηκαν στα χωριά και τις πόλεις, δέχτηκαν πολλά χτυπήματα σε όλους τους τομείς. Σ’ αυτό έφταιξαν πολλά πράγματα, μα προ πάντων το γεγονός ότι δεν ήξεραν οι ίδιοι, ποιοι ήταν και τι μπορούσαν να ζητήσουν δικαιωματικά. Η γνώση αυτών των πραγμάτων ήταν που θα τους βοηθούσε στην αντιμετώπιση πολλών αντιξοοτήτων. Θα μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν σωστά όλους αυτούς που κατά καιρούς τους ταπείνωναν επειδή δεν τους γνώριζαν. Μα το πρόβλημα υπάρχει ακόμα και σήμερα σε μερική μορφή.
 
Ο κυριότερος σκοπός λοιπόν  είναι να γνωρίσουμε όλοι μας, Σαρακατσάνοι και μη, ποιοι είμαστε, ποια θέση μας ταιριάζει και να την διεκδικήσουμε σωστά μέσα στην Ελληνική κοινωνία.
 
Ένας δεύτερος σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε την μεταξύ μας ενότητα και στις κατοπινές γενιές με την κληροδότηση των διαφόρων εθίμων και της παράδοσης. Αυτή η παράδοση όμως αρχίζει να χάνεται. Φεύγουν σιγά-σιγά οι άνθρωποι που έζησαν μέσα σ’ ένα ωκεανό 25.000 χρόνων χωρίς ν’ αλλοιωθούν καθόλου ή να δεχθούν την παραμικρή επίδραση. Φεύγουν οι άνθρωποι αυτοί που έζησαν μέσα στη φύση με μια παράξενη ομορφιά, που εξύμνησαν τόσο πολύ τις αρετές και δημιούργησαν αξίες. Αυτοί που κανείς δεν τους επέκρινε, αλλά αντίθετα, έκφρασαν το θαυμασμό τους, όσοι προβληματίστηκαν και αφιέρωσαν χρόνια ολόκληρα να τους σπουδάσουν.
 
Σ’ εμάς όμως δε θα μείνει τίποτα απ’ όλα αυτά, παρά μόνον τα έργα εκείνων, που ασχολήθηκαν στο παρελθόν, σε διάφορες βιβλιοθήκες χωρίς να έχουν καμία πραγματική αξία και η διάκριση απ΄ τους υπόλοιπους που όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά αντίθετα βλάπτει.
 
Σκοπός μας δεν είναι να ξεχωρίζουμε από τους άλλους αλλά αδελφωμένοι με την κοινή παράδοση να απολαύσουμε όλα τα καλά της ενότητας και να προσφέρουμε όσο πιο πολλά μπορούμε στο κοινωνικό σύνολο που περιλαμβανόμαστε. Γι’ αυτό θεωρήσαμε ότι είναι δική μας υποχρέωση απέναντι σ’ αυτούς και σ’ εμάς να απονεκρώσουμε και να ζωντανέψουμε αυτή την παράδοση.
 
Στην εφημερίδα θα γράφονται τα έθιμα μας, όπως θα μας τα διηγούνται οι γεροντότεροι για την εξάλειψη κατά το δυνατόν όλων των ανακριβειών. Επίσης θα φροντίσουμε να σας γνωστοποιήσουμε το περιεχόμενο από τις μελέτες αυτών που ασχολήθηκαν με τη φυλή μας, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και ιδίως ξένοι (κανείς Σαρακατσάνος).
 
Επίσης η εφημερίδα θα είναι ένα μέσο επικοινωνίας και σαν εφημερίδα θα περιέχει και άρθρα ποικίλου περιεχομένου όπως κοινωνικά, καλλιτεχνικά, ενημερωτικά, την κίνηση των τοπικών Συλλόγων, μόνιμη λογοτεχνική στήλη και πολλά άλλα.
 
Ο καθένας από μας, που ή θα διαφωνεί σε κάτι ή θα έχει να προσθέσει, (επειδή παράλληλα θα είναι και μια μορφή έρευνας) θα μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τη γνώμη του μέσω της εφημερίδας.
 
Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με τη συνεργασία όλων των Σαρακατσάνων και συμπαράσταση των τοπικών Συλλόγων τους οποίους θερμά ευχαριστούμε για το μέχρι τώρα πραγματικό ενδιαφέρον τους.