flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Ανεκτίμητη εμπειρία και παιδεία για μικρούς και μεγάλους η πρώτη Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση Αναβαθμός και στερεή βάση για ασφαλή πορεία

Makris Stergios

Στέργιος Μακρής
γενικός γραμματέας της ΠΟΣΣ

Η επιτυχία εγγυάται την καθιέρωσή της ως θεσμού,   με

πρωταγωνιστές τα παιδιά μας κι’ εμάς τους ίδιους,

όπως ακριβώς πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον

Μία από τις πιο πρωτοποριακές και πιο φωτεινές δράσεις της Ομοσπονδίας μας, αποτέλεσε η επίκαιρη και πολλαπλά χρήσιμη πρωτοβουλία μας να οργανώσουμε, στο χώρο της Χαλκιδικής, την πρώτη πιλοτική βιωματική σαρακατσάνικη κατασκήνωση, για τα παιδιά των οικογενειών των συλλόγων μας, ηλικίας από 6 έως 16 ετών.

Σε μιαν εποχή που όλα ξεθωριάζουν και οι άνθρωποι δείχνουν πελαγωμένοι, μη έχοντας μπούσουλα και ευγενή κίνητρα για να φτιάξουν αναβαθμούς για υψηλότερου νοήματος επιδιώξεις και κατακτήσεις, η απάντηση στο πρόβλημα αυτό αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι οι δροσερές πηγές της Παράδοσης. Διότι η Παράδοση είναι η πρόνοια και η φροντίδα μας για το μέλλον, όπως είναι το εικονοστάσι για να μένει εύφορη και δυνατή η ψυχή μας.

Με το πνεύμα αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμη κι’ αυτοί που υλοποίησαν το πρόγραμμα της βιωματικής Σαρακατσάνικης κατασκήνωσης, προετοιμασμένοι με ευθύνη και επιμέλεια, να περάσουν στα παιδιά το βαθύτερο νόημα των εκδηλώσεων, αισθάνθηκαν αναγεννημένοι και ασφαλείς μεταφέροντας τους εαυτούς τους σε εποχές, στις οποίες η απλότητα, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δέσποζαν και ρύθμιζαν ιδανικά την καθημερινότητα των ελληνικών κοινοτήτων, ως ευλογημένος «άλλος» Γαλαξίας…

Δικαιολογημένα ικανοποιημένος και ευτυχισμένος, είναι η σωστή διατύπωση, ο πρόεδρος μας, Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας, διατύπωσε τις εκτιμήσεις του, από την προσωπική εμπλοκή του στην ετοιμασία της εκδήλωσης. Με την πρωτοβουλία της αυτή η Ομοσπονδία μας εκπλήρωσε ένα σκοπό, που τον είχε ψηλά ως αποστολή και έργο, με βαθιά πίστη στην αξία και χρησιμότητά του για το σήμερα, για το αύριο και για πάντα. ….Δώσαμε, τόνισε, τη δυνατότητα, για περίπου δέκα μέρες, στα παιδιά των οικογενειών των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ομοσπονδίας μας από όλη την Ελλάδα, να βιώσουν τη Σαρακατσάνικη παράδοση και ζωή, όχι νοερά – θεωρητικά, αλλά με πρωταγωνιστές τα ίδια και όλους μας...

Η χαρά έγινε ατμόσφαιρα και ουρανός ελπίδας για τα παιδιά και ήταν πάρα πολύ συγκινητικό όταν μαζί με τα παιδιά, πιο παιδιά στη ψυχολογία από όλα τα παιδιά, εκείνα με ειδικές ικανότητες, (παράλληλοι κατασκηνωτές), χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι οι αρτιμελείς χρωστάμε να επιστρέφουμε, με ιδανικό και προσεγμένο τρόπο, την ευγνωμοσύνη μας για όσα δεν μας λείπουν…

Μεταξύ άλλων συντελεστές της δράσης, υπήρξαν και οι ιδιοκτήτες της Κατασκήνωσης Yuppicamp και ιδιαίτερα ο κύριος Τιμπλαλέξης Αχιλλέας εκ των ιδιοκτητών, μιας κατασκήνωσης που προήγαγε και ανύψωσε το θεσμό σε κοινωνική αποστολή, οι οποίοι πλαισίωσαν το φετινό θερινό πρόγραμμα της Κατασκήνωσης, συμφωνώντας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην αναβίωση του παραδοσιακού τρόπου ζωής των Σαρακατσαναίων, μεθοδικά, μετά από επιμελή και άρτια προετοιμασία, ώστε κατά την υλοποίησή του να μην μοιάζει τίποτα με φτιαχτό ή ψεύτικο.

Η Κατασκήνωση Yuppicamp βρίσκεται στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής και λειτουργεί με επιτυχία εξελισσόμενη διαρκώς, που δικαιώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, επί 28 χρόνια!. Οι εγκαταστάσεις της , μαζί με την Σαρακατσάνικη γωνιά που κατασκευάστηκε, αποδείχτηκαν στην πράξη ιδανικές για την άνετη και αυθεντική αναπαράσταση των οικογενειακών φροντίδων και μεριμνών της ζωής των Σαρακατσαναίων, όπως η ίδια η ζωή τους δίδαξε να αντιμετωπίζουν, λιτά και υγιεινά, την καθημερινότητά τους, από τα πολύ μακρινά χρόνια, πριν από την ανασύσταση του ελληνικού κράτους, στα χρόνια της τουρκοκρατίας και μετά, πάντα γερά δεμένοι με το παρελθόν, που είναι το περιδέραιο της ζωής τους.

Το ανεκτίμητο υλικό που σχετίζεται με την Σαρακατσάνικη ζωή έγινε κτήμα και πολύτιμη εμπειρία για τα κορίτσια και αγόρια, που πήραν μέρος στο φετινό πρόγραμμα και φαινόταν αυτό διότι συμμετείχαν με αληθινό ενδιαφέρον και αγάπη, δείχνοντας ότι ήθελαν να αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλουν και τα ίδια , ώστε αυτός ο ατίμητος θησαυρός όχι μόνο να μην χαθεί, αλλά να μεταλαμπαδευτεί και να μπολιάσει τη ζωή τη δική τους και των επόμενων γενεών, με συντελεστές, τα ίδια τα παιδιά, ως αθλήτριες και αθλητές που αλλάζουν τη σκυτάλη βιαστικά με αντοχές που μόνον ο σωστό τρόπος ζωής χαρίζει…

Στην υλοποίηση του προγράμματος, από 20 έως 27 Αυγούστου, συνέβαλαν εθελοντικά εκπαιδευτικοί (με τον άψογο συντονισμό της κυρίας Κωστούλας Σοφίας ) με ειδίκευση σε σχετικά αντικείμενα, στελέχη της Κατασκήνωσης και της Ομοσπονδίας. Καλύφθηκαν όλες οι πλευρές της Σαρακατσάνικης ζωής, όχι θεωρητικά αλλά βιωματικά, επιλογή που δικαιώθηκε στην πράξη αφήνοντας ικανοποιημένους μικρούς και μεγάλους, γεγονός που πιστοποιήθηκε από την απήχηση που είχε στα παιδιά ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος και η ικανοποίηση που χάρισε στους μεγάλους.

Το πρόγραμμα της Κατασκήνωσης Yuppicamp συνδυάστηκε ιδανικά με το αντίστοιχο της βιωματικής και συνέβαλε να μεταβληθεί ο χώρος σε ένα είδος ανοιχτού σχολείου, κάτι που θύμισε τις καλύτερες μέρες λειτουργίας των σχολών του Πλάτωνα και τους Αριστοτέλη, που είχαν κύριο γνώρισμά τους τη διδαχή, τη συζήτηση και την κατανόηση των γνώσεων πάντα κάτω από τον γαλάζιο ουρανό της κλιματολογικά ευνοημένης πατρίδας μας.

Το καλωσόρισμα των παιδιών και των συνοδών τους έγινε με αναφορά στις ρίζες των Σαρακατσαναίων και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με τη ζωντανή παρουσία στο χώρο ηλικιωμένων με παραδοσιακές φορεσιές, με παιχνίδια και αθλήματα. Με πολύ ζωηρό ενδιαφέρον και συμμετοχή όλων των παιδιών, κατασκευάστηκε η παραδοσιακή καλύβα, το αρχοντικό σπίτι των Σαρακατσαναίων, που είναι απρόσβλητο από μπόρες, ζεστό το Χειμώνα και δροσερό το Καλοκαίρι, ένας ιδανικός χώρος για να αναπαύεται και να ονειρεύεται ο άνθρωπος χωρίς να πετά!

Ακολούθησε η μύηση των παιδιών στη Σαρακατσάνικη κουζίνα με την παρασκευή λιχουδιών, που έφταναν και περίσσευαν για όλους με ασύγκριτη ποιότητα και νοστιμιά. Καλύφθηκαν επίσης κι’ άλλες πτυχές της καθημερινότητας των Σαρακατσάνων, όπως η ξυλογλυπτική και η περιγραφή των καιρικών συνθηκών εξαιτίας των οποίων γίνονταν οι μετακινήσεις, πότε στα οροπέδια και πότε στις πεδιάδες, η χλωρίδα και πανίδα των καιρών εκείνων, στο πλαίσιο της οικολογίας, όπως την εννοούσαν τότε.

Ο πολιτισμός, που δεν είναι προνόμιο των μεγαλουπόλεων, αποτέλεσε ξεχωριστό τμήμα διδαχής και περιελάμβανε τους παραδοσιακούς χορούς, τη μουσική, τα τραγούδια, το θέατρο και αναλυτικά τον κύκλο ζωής των Σαρακατσαναίων, τα παραμύθια τους και τους μουραπάδες τους και, φυσικά, την σαρακατσάνικη λαλιά.

Τα βραδινά διαλείμματα είχαν χαρακτήρα ψυχαγωγικό και ήταν αυτός ένας τρόπος να εκδηλώνεται από όλους, πραγματικά ή νοερά ένας ύμνος ευχαριστίας στο Θεό για όσα μας χαρίζει στο επίγειο παράδεισο που έφτιαξε εν σοφία.

Η βιωματική κατασκήνωση έκλεισε με μία παραδοσιακή Σαρακατσάνικη βραδιά (με μουσική , τραγούδι, θεατρικά δρώμενα και προσφορά παραδοσιακές Σαρακατσάνικες πίτες, που συμμετείχαν όλα τα παιδιά της κατασκήνωσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ :

Ανατολίτης Βασίλειος, υπεύθυνος Παιδείας και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χορηγός της Σαρακατσάνικης Γωνιάς.

Γεώργιος Δ. Καρατάσιο Τ. Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Γιαννακός Θεόδωρος, εκπαιδευτικός ,συγγραφέας του «Καλιβοδάσκαλου» που απευθύνεται και σε παιδιά.

Γιαννιός Σπύρος, καθηγητής φυσικής αγωγής –χοροδιδάσκαλος-τραγουδιστής.

Καψάλης Δημήτριος, υποψήφιος Διδάκτωρ της Δασολογικής σχολής του Α.Π.Θ.

Καρυώτης Αθανάσιος, συνταξιούχος, υπεύθυνος της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ηχώ των Σαρακατσαναίων και του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Π.Ο.Σ.Σ.

Κουκουτσέλου Παναγιώτα φιλόλογος, θεολόγος – εκπαιδευτικός.

Κωστούλα Σοφία, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς (υπεύθυνη της κατασκήνωσης).

Λουκοβίτης Μιχάλης, μαθηματικός- εκπαιδευτικός

Σαμουρέλης Δημήτριος, καθηγητής φυσικής αγωγής –χοροδιδάσκαλος.

Τιμπλαλέξης Αχιλλέας, εκπαιδευτικός ο εκ των ιδιοκτητών της εκπαιδευτικής κατασκήνωσης «Yuppi»,

Φερεντίνου Μαρία, εικαστικός πτυχιούχος της σχολής Καλών Τεχνών

Φαρμάκης Ιωάννης υπεύθυνος της κατασκήνωσης.

ΟΜΑΔΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ

  • Βλόντζου Αριάδνη του συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Τρικάλων «ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ»
  • Γαλή Παναγιώτα , του συλλόγου Σαρακατσαναίων Αγιάς Λάρισας
  • Γάτου Αλεξία, πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων φοιτητών Θες/νίκης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»
  • Μουτσιάνα Χρύσα , του συλλόγου Σαρακατσαναίων φοιτητών Θες/νίκης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»
  • Τσακούμη Αλεξάνδρα , του συλλόγου Σαρακατσαναίων φοιτητών Θες/νίκης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»