flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

3ο Βιωματικό Καραβάνι Μοναδικό Ταξίδι στα Μονοπάτια της Παράδοσης

kariotis athanasios

Του Καρυώτη Αθανάσιου
Υπεύθυνος Ηλεκ. ΗΧΩ

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα πλαίσια του 38ου  Πανελληνίου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων οργανώθηκε το «Βιωματικό Καραβάνι», που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων στις 6:00 το απόγευμα, Ξεκίνησε από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και κατέληξε στον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Στο Καραβάνι συμμετείχαν εκτός από τον σύλλογο Ελευθερίου –Κορδελιού και Εύοσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ», που ανέλαβε να στήσει την τσατούρα (τέντα) στο χώρο του ανταμώματος , και να κάνει τις πίτες για το έθιμο, έλαβαν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Σ, και Συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου φίλων της παράδοσης που ήθελαν να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία.

Η διαδρομή - αναπαράσταση, πραγματοποιήθηκε στα ιδιαιτέρως ειδυλλιακά και πανέμορφα μονοπάτια στους πρόποδες του όρους Κόζιακα μέσα από τα έλατα και τα κρύα τα νερά.

Τα άλογα, όπως και τότε, ήταν στολισμένα με πολύχρωμες βελέντζες που σκέπαζαν τα «φορτία του μεταφερόμενου νοικοκυριού» των Σαρακατσαναίων.

Ανεβαίνοντας τα θαυμάσια μονοπάτια, του όρους Κόζιακα, του πανέμορφου βουνού που βρίσκεται δυτικά των Τρικάλων, οι συμμετέχοντες, διασχίζοντας, την από έλατα, δασωμένη περιοχή, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πανέμορφα μικρά καταπράσινα λιβάδια με τα τρεχούμενα νερά των πηγών. Στο πέρας της ειδυλλιακής διαδρομής οι συμμετέχοντες κόνεψαν και έστησαν την τσατούρα τους (τέντα) μέσα στον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι που γύρισε τον καθένα μας πίσω στον χρόνο να θυμηθούμε τις ιστορίες που μας έλεγαν οι Μανάδες μας.

Καθένας που μετείχε στο Καραβάνι έκανε σαφές με την παρουσία του, ότι αποδέχεται και αγαπά τη μοίρα του και έχει τη σιγουριά ότι βαδίζει καλά και ότι πλάστηκε για όλες τις καταστάσεις...

Το Καραβάνι αναπαριστούσε ένα εποχικό γεγονός, και το νόημά του ήταν βαθυστόχαστο..... Η πορεία προς τα ορεινά αναπαριστούσε την κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου! ..... Δύσκολος, αλλά έντιμος βίος, με πολλή προσπάθεια, ιδρώτα και κόπους που γλυκαίνουν το ψωμί του....

Στο παρελθόν η φύση των πραγμάτων και των καταστάσεων υποχρέωνε τους σεβαστής μνήμης προγόνους μας, να προφυλάγονται από τη διάβρωση και τη φθορά, προστατευμένοι ασφαλέστατα στον νομαδικό τρόπο ζωής και τη σκληραγωγία, που τους έφερνε κοντά και τους ένωνε κάτω από την ευλογημένη στέγη της παραδοσιακής πατριαρχικής οικογένειας. Ορμώμενοι από αυτό το γεγονός η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με την συνδρομή της Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. πρόσθεσε το «Βιωματικό Καραβάνι», στο επίσημο πρόγραμμα ως ένα έθιμο – βίωμα, που ήταν άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι της Σαρακατσάνικης ζωής.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟ 4o Βιωματικό ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΟΥ 39ου ΑΝΑΜΩΜΑΤΟΣ

 

Eidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph07.jpgEidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph08.jpgEidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph09.jpgEidiseis-Sxolia-3-viomatiko-karavani-ph10.jpg