flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΚΡΟΠΟΝΕΡΙΟΥ

Megariti Antonia

Της Αντωνίας Μεγαρίτη
Πρόεδρος Σ.Σ. Θήβας

 

Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε το πρώτο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων του Σκροπονερίου, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου των αδελφών Χρισταντώνη με τίτλο ''ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΤΟΥ ΣΚΡΟΠΟΝΕΡΙΟΥ-ΓΡΑΜΜΑ ΑΠ' ΤΣΑ ΓΡΑΜΑΤ''. Μέσα από τις σελίδες του οποίου μεταφερόμαστε σε ένα μοναδικό ταξίδι και αναβιώνουμε σαν παρατηρητές αυτή τη φορά τα Τσελιγκάτα του Σκροπονερίου, τα Κονάκια της περιοχής, τα ήθη και έθιμα καθώς και τις συνήθειες της καθημερινότητας των Σαρακατσάνων.

Με συγκινεί αφάνταστα το γεγονός πως μέσα σε αυτό το βιβλίο αναφέρονται οι πρόγονοί μου και συνάμα ιστορίες που μου διηγούνταν ο αείμνηστος πατέρας μου Αντρέας, από τα κονάκια των Σκροπονερίων, για τα βιώματα τόσο δικά του όσο και της οικογένειάς του.

Μετά την τέλεση της Θεία Λειτουργίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για αυτούς τους ανθρώπους, προγόνους των σημερινών Σαρακατσαναίων της ευρύτερης περιοχής (Ντελαίοι,Μπακοστεργαίοι,Ποταμαίοι,Χρισταντώνηδες,Ζερβαίοι,Θανασαίοι κλπ) οι οποίοι ήταν όλοι συγγενείς μεταξύ τους, όπως μας αναφέρει ο κ. Χρισταντώνης στο βιβλίο του, αλλά και για τις μικρότερες οικογένειες που ξεχείμαζαν μαζί τους.

Το καλοκαίρι χώριζαν, και μια ομάδα με τσέλιγκα τον Κωστογιαννάκη πήγαινε προς τα Άγραφα(Νεράιδαα, Φουρνά, Καροπλέσι, Μπελοκομύτη) και οι υπόλοιποι με τσέλιγκα τον Αχιλλέα Ντελή προς την Καρυά Ελασσόνας, προς τα όρη Πιέρια, Όλυμπο, Καρβούνια.

Το επώνυμο <<Ντελής>> συναντάτε μέχρι και σήμερα σε απογόνους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπως το Αγρίνιο, την Καρδίτσα, την Λαμία, Λειβαδιά και αλλού.

Οι Ντελαίοι είναι καθαρό Σαρακατσάνικο φύλο, όπως αναφέρει και η Λαογράφος Χατζημιχάλη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει <<Οι αδελφοί Ντελή, που ανέρχονται σε 20 οικογένειες και είχαν 3.000 γιδοπρόβατα ξεχείμαζαν στα Σκροπονέρια και ξεκαλοκαίριαζαν στο Κούτσουρο Νεράιδας στα Άγραφα

Επίσης οι χωρικοί της περιφέρειας αναφέρονταν γενικά σε όλους τους Σαρακατσαναίους με το όνομα Ντελής, περιγράφοντας έτσι τους άτακτους νταήδες καβαλάρηδες Ντελήδες.

Βέβαια με την πάροδο του χρόνου κάποιοι από την οικογένεια Ντελή μεταμόρφωσαν το όνομα σε Δελή.

Ως απόγονη λοιπόν της οικογένειας των Ντελαίων, εγγονή του Λεωνίδα Ντελή (Νίτσα) όπως τον αποκαλούσαν, κόρη του γιού του Αντρέα, όφειλα να κάνω αυτή την αναφορά στους προγόνους μου που η ιστορία τους αναφέρετε σχεδόν σε όλο το βιβλίο.

Παρουσιάστηκε επίσης έκθεση φωτογραφίας με την συμμετοχή διαφόρων φορέων καθώς και του συλλόγου μας .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους

Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ορχομενού κ. Φουρτάκας Ιωάννης καθώς και μέλη του Δ.Σ.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου

Ο Επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Ζιαζιάς Κων/νος

Ο Σμήναρχος εν αποστρατεία Νάνος απόστολος

Ο Σύμβουλος της επικρατείας κ. Γεώργιος Ποταμιάς

Ο Στρατηγός εν αποστρατεία Αριστείδης Τσουμάνης

Οι πρόεδροι συλλόγων Σαρακατσαναίων Θήβας & Βοιωτίας κα Αντωνία Δελή και Σπύρος Κεραμμύδας.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Σαρακατσαναίων Θήβας κος Θεόδωρος Βλαχογιάννης και πρώην αντιπρόσωπος της ΠΟΣΣ κος Δημήτρης Βλαχογιάννης.

Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τον κ. Χρισταντώνη για αυτή του την πρωτοβουλία, καθώς με την έκδοση αυτού του βιβλίου διασώζει την παράδοση των Σαρακατσαναίων, με ένα τρόπο γλαφυρό και παραστατικό, με μια αστείρευτη επιθυμία να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και στις ρίζες μας, μας αφήνει παρακαταθήκη έναν σπάνιο θησαυρό για το γένος των Σαρακατσάνων.

Άλλωστε πως μπορείς να αποτινάξεις από πάνω σου το γένος που σε έθρεψε και σε κληροδότησε ένα βαρύ όνομα;

Εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία να γίνει θεσμός.

1o-Antamoma-Sarakatsanaion-Skroponeriou-ph01.jpg1o-Antamoma-Sarakatsanaion-Skroponeriou-ph02.jpg1o-Antamoma-Sarakatsanaion-Skroponeriou-ph03.jpg1o-Antamoma-Sarakatsanaion-Skroponeriou-ph04.jpg1o-Antamoma-Sarakatsanaion-Skroponeriou-ph05.jpg1o-Antamoma-Sarakatsanaion-Skroponeriou-ph06.jpg1o-Antamoma-Sarakatsanaion-Skroponeriou-ph07.jpg1o-Antamoma-Sarakatsanaion-Skroponeriou-ph08.jpg