flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Χρέος τιμής προς τους ένδοξους προγόνους των Σαρακατσαναίων η συγγραφή του βιβλίου «Οι Σαρακατσαναίοι στους αγώνες του Έθνους»

kariotis athanasios

Του Καρυώτη Αθανάσιου
Ταμίας Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Σ.

 

Σήμερα Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 παρουσιάστηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης,  στην κατάμεστη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης στη Πρέβεζα, το βιβλίο του Ιωάννη Θ. Κουτσοκώστα «Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους». Το θέμα του βιβλίου, περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, φώτισε πτυχές της εθνικής αλλά και της τοπικής ιστορίας, που αναφέρονται στους Σαρακατσάνους κλέφτες και αρματολούς και τη συμβολή τους στους αγώνες του ελληνικού έθνους.

Την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γεώργιος Ν Μουτσιάνας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, ο κ. Ντίνος Στυλιανός από την αμφικτυονία Ακαρνάνων, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης ο πρώην βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ο πρώην νομάρχης και βουλευτής Βασίλης Ιωάννου, ο Πρόεδρος ΑΝΕΛ Πρέβεζας Παντελής Ζέρης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδέσμων και Συλλόγων και πολλοί φίλοι, και όπως τονίστηκε από τους ομιλητές μέσα από τις γραμμές του βιβλίου υπηρετείται το επιβαλλόμενο χρέος για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα ρίχνεται φώς στη συμβολή των Σαρακατσαναίων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.  

Για το βιβλίο μίλησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, ο οποίος επισήμανε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεισφορά των Σαρακατσαναίων και των άλλων ορεσίβιων κτηνοτρόφων υπήρξε καθοριστική στο να μείνουν απάτητα και ανυπότακτα τα βουνά της Πίνδου από τα Άγραφα μέχρι τα Τζουμέρκα και τον Γράμμο κατά την περίοδο του Αλή Πασά.

«Ο Γιάννης Κουτσοκώστας καταλήγει στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι οι Σαρακατσαναίοι αρματολοί, κλεφταρματολοί και καπεταναίοι αλλά και οι απλοί αγωνιστές αγωνίστηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση του Εθνικού αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Ύστερα από την προσέγγιση αυτών των κρίσιμων και καθοριστικών κατά τη γνώμη μου ζητημάτων που προκύπτουν και από τις αναφορές του συγγραφέα, ο Γιάννης Κουτσοκώστας ακολουθώντας μια διαχρονική πορεία θα αναφερθεί στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του σε όλες εκείνες τις ηρωικές μορφές των Σαρακατσαναίων που αγωνίστηκαν, που θυσιάστηκαν, που έγιναν τραγούδι και θρύλος για τη θυσία τους αυτή. Για κάθε σόι και για κάθε ήρωα θα παρουσιάσει τα γενικότερα στοιχεία για την καταγωγή και τη δράση τους, διαπιστώνοντας από την αρχή ότι δεν ήταν ένας συνήθως ο ήρωας αλλά ολόκληρο το συγγενολόι του που συμμετείχε στον αγώνα» τόνισε ο κ. Καψάλης σημειώνοντας πως το βιβλίο δεν είναι απλά ένα έργο ζωής αλλά και ένα έργο ύψιστης εθνικής σημασίας.

«Το έργο αυτό αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό, ολόκληρο το έθνος μας, αλλά κυρίως εμάς τους ίδιους τους Σαρακατσαναίους καθώς με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε καλύτερα τις θυσίες και τους αγώνες των Σαρακατσαναίων. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την προσφορά και είναι ευτύχημα που ο Γιάννης Κουτσοκώστας την αναδεικνύει με το βιβλίο του. Κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον κ. Κουτσοκώστα για το βιβλίο που μας πρόσφερε και που αναδεικνύει τα κατορθώματα και τις θυσίες των προγόνων μας» κατέληξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιστράτηγος Ε.Σ. εν αποστρατεία κ. Ευάγγελος Κουμπής, ο οποίος επισήμανε πως πρόκειται για ένα θαυμάσιο βιβλίο που περιέχει ένα θησαυρό πληροφοριών, είναι τεκμηριωμένο με πολλές πηγές και μαρτυρίες και αποτελεί ένα «Ευαγγέλιο» για τους Σαρακατσάνους , για τη μεγάλη προσφορά τους στους αγώνες του Έθνους.

Κλείνοντας ο συγγραφέας κ. Κουτσοκώστας αναφέρθηκε στο τί τον οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα έλεγα από τα βάθη της καρδιάς μου ότι εκπλήρωσα ένα χρέος τιμής προς τους ένδοξους προγόνους μας, αφήνοντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές να συνεχίσουν την προσφορά τους προς το Έθνος και την πατρίδα σε έργα προόδου, ειρήνης και πολιτιστικής ανάπτυξης».

Με παραδοσιακά κλέφτικα ακούσματα χρωμάτισαν την παρουσίαση του βιβλίου οι Σαρακατσάνοι τραγουδιστές, Νίκος Γιαννακός και Σταύρος Μπόνιας και χορούς από το χορευτικό του Συλλόγου, έτσι έδωσαν έναν διαφορετικό χρώμα σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση .

parousiasi-vivliou-oi-sarakatsanaioi-stous-agones-tou-ethnous_ph01.jpgparousiasi-vivliou-oi-sarakatsanaioi-stous-agones-tou-ethnous_ph02.jpgparousiasi-vivliou-oi-sarakatsanaioi-stous-agones-tou-ethnous_ph03.jpgparousiasi-vivliou-oi-sarakatsanaioi-stous-agones-tou-ethnous_ph04.jpgparousiasi-vivliou-oi-sarakatsanaioi-stous-agones-tou-ethnous_ph05.jpgparousiasi-vivliou-oi-sarakatsanaioi-stous-agones-tou-ethnous_ph06.jpgparousiasi-vivliou-oi-sarakatsanaioi-stous-agones-tou-ethnous_poster.jpg