flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Γιώργος Χατζής Ο Τραγουδιστής και οργανοπαίχτης της Σαρακατσάνικης παράδοσης.

kariotis athanasios

Του Καρυώτη Αθανάσιου
Ταμίας Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Σ.

 

Όλοι γνωρίσαμε και ξέρουμε τον τραγουδιστή Γ. Χατζή μέσα από τα τραγούδια του στα διάφορα γλέντια εκδηλώσεις και την δισκογραφία . Τώρα θα μας πεις μερικά πράματα από την ζωή του για να μάθει ο κόσμος τον Άνθρωπο Γιώργο Χατζή.

Γιώργο Χατζή σε βρίσκουμε στην Αθήνα εσύ από πού είσαι που γεννήθηκες και που μεγάλωσες;

Γεννήθηκα στις Φέρες του Νομού Έβρου στις 24 Απριλίου 1950. Είμαι Σαρακατσάνος από μάνα και από πατέρα. Τα παιδικά μου χρόνια τα έζησα στη Λευκίμη του Νομού Έβρου, όπου και είχαν τα κονάκια και τα μαντριά τους οι γονείς μου. Από μικρός πήγαινα και εγώ κοντά στα κοπάδια και βοήθαγα τους μεγαλύτερους, οπότε έζησα μεγαλώνοντας από κοντά τη Σαρακατσάνικη ποιμενική ζωή και είμαι πολύ περήφανος για την καταγωγή μου.

Θυμάμαι τα γλέντια που έκαναν στα Σαρακατσάνικα κονάκια, στους γάμους και τις γιορτές τραγούδαγαν με το στόμα, χωρίς όργανα ξεκίναγαν το τραγούδι οι άντρες και ύστερα το έπαιρναν οι γυναίκες. Τότε δεν είχαμε δίσκους, και κασετόφωνα για να ακούσουμε μουσική. Άκουγα τα τραγούδια στους γάμους και τα γλέντια, και μου άρεσαν πολλή, τα μάθαινα και τα τραγούδαγα κρυφά γιατί ήμαν μικρός. Όλη μέρα προσπαθούσα για να τα πω όπως τα έλεγαν οι μεγαλύτεροι.

Θυμάμαι πολλές φορές με φώναζαν στις παρέες να τραγουδήσω, όλοι σταματούσαν για να με ακούσουν στην αρχή αντρέπομαν αλά σιγά –σιγά ξεθάρρεψα . Όταν ήμουν 15 χρονών και πήγαινα στα γίδια να τα βοσκήσω, έβγαινα στις κορφούλες και τραγουδούσα. Με άκουγαν οι άλλοι οι τσοπαναραίοι και ζύγωναν τα κοπάδια κοντά και μου παράγγελναν και τραγούδια.

Στην Αθήνα ήρθα το 1972 και από τότε μένω μόνιμα εδώ.

Είμαι παντρεμένος με την Αικατερίνη Ντότη, από το 1978 και έχω δύο (2) παιδιά αγόρια, και δύο (2) εγγόνια. Από το 1978 εργάζομαι στον Δήμο Αθηναίων από όπου βγήκα στην σύνταξη.

Με το τραγούδι ασχολήθηκα επαγγελματικά από το 1977. Τα ακούσματα μου είναι από παλιούς σαρακτατσάνους και από παραδοσιακούς δίσκους. Έχω μεγάλη αγάπη στο δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι.

Τον πρώτο δίσκο τον έβγαλα το 1977 στη Γιούνιβοξ, εταιρία της Columbia. Είχε προηγηθεί μια πρόταση για δίσκο από τον Γιώργο Παπασιδέρη όταν είχα τραγουδήσει στο κέντρο του, στον Ασπρόπυργο, όπου πήγα τυχαία με την παρέα μου και διασκέδαζα. Στη Γιούνιβοξ με πήγε ο Κώστας Κοντογιώργος, μεγάλος συνθέτης και μουσικός του κλαρίνου. Σε αυτό το δίσκο έπαιξε μαζί μου ο Θανάσης Χαλιγιάννης και βγήκαν οι επιτυχίες “Πήρα τη στράτα το στρατί”, “Το λεν οι βλάχοι στα βουνά”, “Λεπτοκαρούλα” και “Σαν πήρα έναν ανήφορο μωρέ αετέ”. Το 1978 κυκλοφόρισα την κασέτα “Απόψε είχα μια φιλιά” με κλαρίνο τον Γιάννη Κούπα. Από τότε ακολούθησαν πολλές ηχογραφήσεις. Έχω συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της προηγούμενης αλλά και της δικής μου γενιάς, όπως ο Βασίλης Μπατζής, ο Ναπολέων Ζούμπας, ο Κυριάκος Κωστούλας, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Γιώργος Κοτσίνης, ο Γιώργος Δάμος, ο Νίκος Τσουγκόπουλος, ο Νίκος Τζιβάρας, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Βαγγέλης Κουμτζής κ.α.

Σήμερα συνεχίζω να ασχολούμαι ακόμη με το τραγούδι και τη Σαρακατσάνικη παράδοση, και θα συνεχίσω να ασχολούμαι μέχρι όσο να αντέχω. Συνεργάζομαι με διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα και συμμετέχω ενεργά σε αρκετούς συλλόγους σαρακατσανέων. Συμμετέχω ενεργά και αφιλοκερδώς σε όλες τις εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων όπου με καλούν και χρειάζεται να παραστώ. Αρκετές φορές έχουμε προβάλει τη δουλειά μας και τη σαρακατσάνικη παράδοση μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές. Συγκεντρώνω τραγούδια για ηχογραφήσεις και συνεχίζω να τραγουδάω.

Με ενδιαφέρει η διασκέδαση του κόσμου που αγαπάει το καλώ παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι, αλλά και η διάδοση της παραδοσής μας.

Istories-Zois-Ioanna-xatzis-ph01.jpgIstories-Zois-Ioanna-xatzis-ph02.jpgIstories-Zois-Ioanna-xatzis-ph03.JPGIstories-Zois-Ioanna-xatzis-ph04.jpgIstories-Zois-Ioanna-xatzis-ph05.jpgIstories-Zois-Ioanna-xatzis-ph06.jpgIstories-Zois-Ioanna-xatzis-ph07.jpgIstories-Zois-Ioanna-xatzis-poster.jpg