flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ .....

ziazias
Του Κωνσταντίνου Ζιαζιά

Ο Δημοσιογράφος του έγκυρου Ιστότοπου Liberal.gr Θανάσης Μαυρίδης στο “άρθρο άποψη” «Θέλεις να γίνεις Έλληνας» την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 σε ενα σημείο αναφέρει:
«......Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση για τους Αρβανίτες, τους Σαρακατσάνους και για άλλες κοινότητες με ιδιαίτερα εθνικά και πολιτιστικά στοιχεία. Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση.......» 
Είναι δυνατόν να αναφέρονται τέτοιες ανακρίβειες , σε μια εποχή που η χωρά μας ζει πρωτόγνωρες επιθέσεις εθνολογικού και εθνικού περιεχομένου ;
Η άποψη ότι οι Σαρακατσάνοι " απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση "είναι παντελώς λάθος . Κανείς από τους πολυάριθμους μελετητές της καταγωγής και της Ιστορίας των Σαρακατσάνων δεν έχει αμφισβητήσει την αρχαιοελληνική καταγωγή τους Οι Σαρακατσάνοι δεν απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση ήταν από την αρχαιότητα Έλληνες. 
Ο Άρης Πουλιανός στην σχετική έρευνά του συμπεραίνει πως οι Σαρακατσάνοι αποτελούν τον αρχαιότερο λαό της Ευρώπης και πως η γλώσσα τους, αμιγώς ελληνική, πρωτοεμφανίζεται στα βουνά της Πίνδου και συνδέεται με την πρωτόγεννη γλώσσα ενώ υποστηρίζει πως οι Σαρακατσάνοι αποτελούν την απόδειξη της αυτοχθονίας των ελληνικών φύλων και της αβασιμότητας της «ινδοευρωπαϊκής θεωρίας "
Η εθνογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη, η οποία έζησε με τους Σαρακατσάνους, υποστηρίζει την καταγωγή τους από νομαδικά φύλα της αρχαίας Ελλάδας, τονίζοντας την ομοιότητα της σαρακατσάνικης τέχνης με την τέχνη της Γεωμετρικής εποχής.
Ο Στέφανος Γρανίτσας χαρακτηρίζει τους Σαρακατσάνους ως τους «καταλαγότερους Έλληνες».
Οι Σαρακατσάνοι, είχαν και έχουν εντυπωσιακή ομοιογένεια, στη γλώσσα (με Πελασγικές , Δωρικές, Ομηρικές ρίζες), στα ήθη, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής. H" γλώσσα" τους (διάλεκτος ,ντοπιολαλιά) δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μην αναδεικνύει και αυτή με την σειρά της την αρχαία ελληνική καταγωγή των Σαρακατσάνων! Η "διάλεκτος" τους εκτός του ότι διαθέτει πολλά αρχαία ελληνικά ομηρικά στοιχεία , είναι καθαρά βορειοελλαδική, όπως φαίνεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΑΝΑΙΩΝ ; 
Ο Πάτρικ Λη Φερμόρ στο βιβλίο του ΡΟΥΜΕΛΗ υποστηρίζει τη δωρική καταγωγή των Σαρακατσάνων υπογραμμίζοντας πως τα γεωμετρικά σχέδια της κεραμικής των Δωριέων διασώζονται μέχρι σήμερα στα σχέδια που κοσμούν τις παραδοσιακές σαρακατσάνικες ενδυμασίες
Αυτή η θεωρία είναι η επικρατέστερη και βασίζεται στη γλωσσολογία τα ήθη και έθιμα αλλά και τον υλικό πολιτισμό των Σαρακατσάνων υποστηρίζοντας ότι οι Σαρακατσάνοι κατάγονται από Δωρικά φύλα, τα οποία έμειναν απομονωμένα στους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στην ραχοκοκαλιά της Πίνδου και των κλάδων της που αποτελεί την κοιτίδα τόσο των Δωριέων όσο και των Σαρακατσάνων.
Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε εκτενώς τους Σαρακατσάνους είναι ο Δανός γλωσσολόγος Κάρστεν Χεγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1920 και μελέτησε τη διάλεκτο και τις παραδόσεις τους. Ο Χεγκ υποστηρίζει ότι οι Σαρακατσάνοι είναι αρχαιοελληνικό φύλο και προσπάθησε να βρει παραδείγματα νομαδισμού στην Αρχαία Ελλάδα . 
Ο Άγγλος ιστορικός και ανθρωπολόγος Τζον Καμπέλ έζησε και μελέτησε τους Σαρακατσάνους της Ηπείρου το 1955, ακολουθώντας το νομαδικό τους βίο και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά το τσελιγκάτο και τη δομή της οικογένειας. Υποστηρίζει πως οι Σαρακατσάνοι πρέπει να ζούσαν πάντα στις ίδιες συνθήκες και στις ίδιες περιοχές, όπως και επί των ημερών του, και υπογραμμίζει τις διαφορές τους από τους Βλάχους .
Ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργακάς απέδειξε ότι η σαρακατσάνικη διάλεκτος είναι απαλλαγμένη από ξενισμούς και τους θεωρεί επίσης αρχαίο νομαδικό φύλο, 
ενώ η εθνογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη, η οποία επίσης έζησε με τους Σαρακατσάνους, υποστηρίζει την καταγωγή τους από νομαδικά φύλα της αρχαίας Ελλάδας, τονίζοντας την ομοιότητα της σαρακατσάνικης τέχνης με την τέχνη της Γεωμετρικής εποχής Χαρακτηριστικά αναφέρει για τους Σαρακατσάνους: «Νομάδες από πανάρχαια μήτρα κτηνοτρόφων, τσελιγκάδες, τσοπάνοι, προβαταραίοι, χωρίς δική τους γη και μόνιμη κατοικία. Περπατάρηδες και κόσμος από λόγγα, αυτοί είναι οι Σαρακατσάνοι. Ζούνε στους κάμπους τον χειμώνα κι ανεβαίνουν στα βουνά το καλοκαίρι. Η ζωή τους είναι ένα ταξίδι, μια αδιάκοπη μετακίνηση».
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του AΠΘ , και του Τομέα Γενετικής του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Newcastle , οι Σαρακατσάνοι παρουσιάζουν γενετική ομοιότητα με τους υπόλοιπους Έλληνες.
Αυτά τα λίγα για αποκατάσταση μιας ιστορικής αλήθειας , σε πονηρούς καιρούς για την χώρα μας ......