flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Δελτίο Τύπου Πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς ‘‘Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ’’

mpetsis nikos

Του Μπέτση Νικόλαου
Μέλος Δ.Σ. Πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς
"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ"’

Μέσα σε έντονη εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Βασιλόκλουρας - Μπουκ'βάλας των Συλλόγων Σαρακατσαναίων με διοργανωτή τον Πανελλαδικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς ‘’Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ’’ και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Πλήθος κόσμου πλημμύρισε το κλειστό Δημοτικό γυμναστήριο Αμαρουσίου ‘’ ΣΠ. ΛΟΥΗΣ’’ τη φετινή εκδήλωση που έγινε την 14η Ιανουαρίου. Ηταν ότι έπρεπε για να «ζεστάνει» τις καρδιές των Σαρακατσαναίων , να αναπτερώσει τις ελπίδες μικρών και μεγάλων, για το μέλλον της παράδοσης και να εμπλουτίσει τις γνώσεις των φίλων επισκεπτών για τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων και τα έθιμα τους.

Μια εκδήλωση που οργανώθηκε ,υλοποιήθηκε με ομαδική συνεργασία και μεράκι για να υπηρετήσει την παράδοση ,τον πολιτισμό και να διατηρήσει αναλλοίωτα τα ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων. Μία εκδήλωση που καθιερώθηκε και έγινε θεσμός, αγκαλιάστηκε τόσο από το κοινό του λεκανοπεδίου Αττικής , όσο και από μεγάλο αριθμό επισκεπτών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα έθιμα και παραδόσεις έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, που με το πέρασμα των χρόνων την εξέλιξη-πρόοδο της τεχνολογίας και την προσαρμογή σε έναν νέο πολιτισμό κάποια ήθη και έθιμα λησμονήθηκαν η μπήκαν στο χρονοντούλαπο, κάποιες παραδόσεις όμως εξακολουθούν να βροντοφωνάζουν παρών και να δίνουν χρώμα στις κοινωνίες, που τις τηρούν ακόμη. Έτσι τα Χριστούγεννα και οι εορτασμοί του δωδεκαημέρου δεν είναι απλώς γιορτές για την χριστιανοσύνη αλλά και για τον λαϊκό μας πολιτισμό μιάς και συνοδεύονταν από αρκετά εθιμικά δρώμενα που στο διάβα των ετών εξακολουθούν να τηρούνται.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους ο Σαρακατσάνος Υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βασ. Κόκκαλης στον οποίο απενεμήθη τιμητική πλακέτα για την στήριξη του συλλόγου μας ,ο πρώην πρόεδρος της βουλής Ν. Κατσαρός ο πρώην υπουργός Γ. Σούρλας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γεώρ. Πατούλης , ο Σαρακατσάνος Δήμαρχος Πεντέλης και πρόεδρος Σαρακατσαναίων πεντελικού όρους Δημ. Στεργίου –Καψάλης,ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α Κων. Ζιαζιάς, ο πρόεδρος του Αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου ‘’ Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’ Ιωάννης. Κίτσιος ,οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους.

Παρέστησαν σύλλογοι Σαρακατσαναίων από όλη την χώρα με τα χορευτικά τους τμήματα, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Την Βασιλόκλουρα ευλόγησε ο Αιδεσιμότατος Πατέρας Χρήστος του Μητροπολιτικού ναού παναγίας Αμαρουσίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής πειραιώς ‘’Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ’’ Σταυρούλα Πάνου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γεωρ. Μουτσιάνας ο οποίος ευχήθηκε για το 2018 καλύτερη τύχη στην χώρα μας ,κάθε καλό στους συλλόγους Σαρακατσαναίων, υγεία και αντοχή σε όλους τους παρευρισκομένους. 
Ο τυχερός της χρονιάς ηταν ο σύλλογος Σαρακατσαναίων φοιτητών Θεσσαλονίκης στον οποίο έπεσε το φλουρί.
Η αναπαράσταση του δρώμενου από το τμήμα γερόντων του πανελλαδικού συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς που ειχε ως θέμα πώς οι Σαρακατσάνες νοικοκυρές της εποχής εκείνης έφτιαχναν και κεντούσαν την βασιλόκλουρα, και πώς τα λιανοπαίδια Σαρακατσανόπουλα επισκεπτόταν τα κονάκια να πούν τα κάλαντα και να πάρουν τα καλούδια απέσπασε ένα μεγάλο χειροκρότημα αλλά ξύπνησε και μνήμες σε οσους τα ειχαν βιώσει.

Οι παρευρισκόμενοι Σαρακατσαναίοι ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά, αντάλλαξαν ευχές μεταξύ τους για το νέο έτος, αστειεύτηκαν, επικοινώνησαν, αναθέρμαναν τις σχέσεις τους….., παράγοντες σπουδαίοι για την ζωντάνια και πρόοδο του τόπου μας. 

Χρόνια Πολλά και του χρόνου πάλι μαζί.

Καλή Χρονιά σε όλους, ιδιαιτέρως και σε κείνους που τέτοιες στιγμές λαχταρούσανε η (διαζ) λαχταράνε να παρευρίσκονται σε αυτές τις εκδηλώσεις , αλλά λόγοι ανωτέρας βίας τους αναγκάζουν/ανάγκασαν να μην μπορούν να παρευρεθούν .

Αποδείχθηκε ότι εχει αρχίσει να γίνεται από ολους μια μεγάλη προσπάθεια για την παράδοση και ότι ξέρουμε τον δρόμο και τον τρόπο να ξεπερνάμε όλες τις αντιξοότητες και να φωνάζουμε πως οι Σαρακατσαναίοι είναι εδώ, είναι παντού και μπορούν. Ξέρουμε να τραγουδάμε και να χορεύουμε το χθές το σήμερα αλλά και το αύριο.
τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων Σαρακατσαναίων έδωσαν το δικό του τόνο και παρουσίασαν την εξαίρετη δουλειά των χοροδιδασκάλων και των Συλλόγων τους . Χορευτικά με παρόν και μέλλον και οπως έλεγαν κάποιοι παλιοί Σαρακατσαναίοι στα μέρη μου,
Χτυπώντας τα πόδια μας βρίσκουμε την ρίζα μας.
Υψώνοντας τα χέρια μας δημιουργούμε το αύριο... Συγχαρητήρια σε όλους για την παρουσίαση αλλά και την προσπάθεια.

Η ζωή των Σαρακατσαναίων ήταν μοιρασμένη ανάμεσα σε βουνά και κάμπους ,ελάτια ,οξυές και κακοτράχαλες πλαγιές. Ήξεραν το κάθε μονοπάτι ,την κάθε στράτα απέξω ,άνθρωποι με μπέσα και ο λόγος τους συμβόλαιο, σε κάθε χαρά έδιναν το παρόν ,ήξεραν να γλεντάν, να ξεχνούν τους καημούς τους ,τα προβλήματά τους και την φτώχεια τους γι'αυτούς ένα κομμάτι ψωμί και λίγο τυρί ήταν το καλύτερο φαγητό. Η κοινωνία εξελίχθηκε αυτοί όμως παραμένουν σταθεροί στις αξίες της παράδοσης στις αξίες που έμαθαν και διδάχθηκαν από τους πατεράδες τους και τους παπούδες τους γιατί η παράδοση και η ιστορία των Σαρακατσαναίων είναι βαριά και πρέπει και εμείς να φροντίσουμε ώστε να διατηρηθεί και να διαιωνισθεί να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και στην σημερινή νεολαία ώστε να είναι συνεχιστές αυτής της κληρονομιάς. Οφείλουμε με ευλάβεια να στηρίξουμε τα παραδοσιακά μας έθιμα αναλλοίωτα με την ελληνική τους ταυτότητα και να μην επιτρέψουμε στην περιβάλλουσα αλλοεθνή και ξενόγλωσση κοινωνία να εισβάλλει στη δική μας.

Ευχόμαστε σε όλους διοργανωτές και παρευρισκόμενους ψυχική και σωματική ηρεμία, όπως επίσης αγάπη σε αυτούς και τις οικογένειες τους.

Η ευχή είναι, να έχουν αληθινούς ανθρώπους δίπλα τους και να είναι σίγουροι ότι μαζί με την απαραίτητη υπομονή και δύναμη που πρέπει να έχουμε όλοι στην δύσκολη αυτή εποχή που ζούμε, θα καταφέρουμε να μείνουμε ενωμένοι και να ξεπεράσουμε όλα τα δύσκολα εμπόδια που σταδιακά ανοίγονται μπροστά μας και μέσα από τις προσπάθειες ομαδικές η προσωπικές η σαρακατσάνικη παράδοση θα διαιωνισθεί.

Καλή αντάμωση σε όλους!!!!!!!

Syl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph01.jpgSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph02.jpgSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph03.JPGSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph04.JPGSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph05.JPGSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph06.JPGSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph07.JPGSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph08.JPGSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph09.JPGSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-ph10.JPGSyl_Attikis_Peiraios-boukvala_2018-poster.JPG