flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

‎ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ"

 

 mpetsis nikos2

Του Νίκου Μπέτση

Μέλος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής-Πειραιώς

Τ' αγαθά κόποις κτώνται. Χτίζουμε το αύριο εναρμονίζοντας το χθες με το σήμερα. Με γνώμονα τις νουθεσίες των παλαιών προχωράμε και προσαρμόζουμε τις σκέψεις ,ιδέες, στα σημερινά δεδομένα ώστε να υπάρξει συνέχεια και να διαιωνισθεί η παράδοση, τα ήθη-έθιμα των Σαρακατσαναίων .
Την 4 Νοεμβρίου 2017 έλαβε χώρα στην Αθήνα, συνάντηση του Πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς , με αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων η οποία αποτελείτο από τον Πρόεδρο Μουτσιάνα Γεώργιο, Κατσιούλα Απόστολο Αντιπρόεδρο, Καρυώτη Αθανάσιο Ταμία, Μπάρμπα Γεώργιο Γενικό Γραμματέα. 
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων ,αλληλοενημέρωση για την καλύτερη οργάνωση ,προβολή της εκδήλωσης ΜΠΟΥΚΒΑΛΑΣ - ΒΑΣΙΛΟΚΛΟΥΡΑ 2018 η διοργάνωση της οποίας έχει ανατεθεί στόν Πανελλαδικό σύλλογο Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς.
Αφού έγινε μιαν καταρχήν ενημέρωση ακολούθησε επίσκεψη-ξενάγηση στόν χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Μετά την επίσκεψη-ξενάγηση πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη εμπλεκομένων και ενημερώθηκε το Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων , ανάλυση τού δρώμενου που θα παρουσιασθεί, ο τρόπος παρουσιάσεως ορισμένων χορών και άλλες λεπτομέρειες που σχετίζονται με τίς εκδηλώσεις του διημέρου. Δόθηκαν κατευθύνσεις, υποσχέσεις εκατέρωθεν , ανανεώθηκε το ραντεβού και όλοι μαζί θα υπερπηδήσουμε κάθε εμπόδιο ώστε να παρουσιαστεί μια εκδήλωση αντάξια της ικανότητας που διέκρινε και εξακολουθεί να διακρίνει την φυλής μας.
Στα νεότερα χρόνια η σχέση ηθών και εθίμων μεταβλήθηκε. Ήθη πάντα υπάρχουν. Αλλά δεν δημιουργούνται νέα έθιμα. Αυτό οφείλεται βασικά και κύρια στον τερματισμό της νομαδικής ζωής που ήταν ο κατεξοχήν χώρος δημιουργίας εθίμων των Σαρακατσαναίων και την ένταξή τους στην κλειστή ζωή της κοινωνίας που εντάχθηκαν. Στην νομαδική ζωή τους συνέτρεχαν πολλοί λόγοι που ευνοούσαν τη δημιουργία και διατήρησή τους. Η πίστη σε υπερφυσικές δυνάμεις, που έπρεπε λατρευτικά να καταστούν ευεργετικές, η διάθεση του ελεύθερου χρόνου, η συλλογική ζωή, επέτρεπαν τη δημιουργία εθίμων. Μια αναβίωση των παλιών εθίμων, προσφέρεται κατά έναν τρόπο να θυμούνται οι παλαιοί και να διδάσκονται οι νέοι. Η αναπόληση των παλιών εθίμων, από τα μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα της κοινωνίας και οι νοσταλγικές αναμνήσεις των νεανικών τους κυρίως χρόνων, συνέβαλλαν και συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβίωσή τους, στη διατήρηση και αναπαράστασή τους, αυτά εμείς σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την διατήρησή και την διάδοσή τους.
Τα δημοτικά τραγούδια , οι παροιμίες, οι παραδόσεις και οι θρύλοι, αποτελούν τον Πολιτισμό μίας κοινωνίας και είναι ο καθρέφτης του λαού. Ας χτίσουμε ολοι εμείς που απαρτίζουμε τα Δ.Σ των Συλλόγων Σαρακατσαναίων την συνέχιση της παράδοσής μας πάνω σε γερές βάσεις με στέρεο προσανατολισμό, με πίστη στο παρελθόν και αισιοδοξία για το μέλλον, με ιδανικά και αξίες, να θωρακίσουμε το μέλλον της φυλής μας διασφαλίζοντας την συνέχειά της .
Σας περιμένουμε όλους να βιώσουμε ολα τα παραπάνω, να θυμηθούνε οι παλιοί να διδαχθούν οι νέοι, να γυρίσουμε τις αναμνήσεις μας χρόνια πίσω όταν κάναμε τα πρώτα βήματα στην ζωή μας μοιρασμένα ανάμεσα στα χειμαδιά και στις βουνοκορφές. 
Υγεία σε ολους ,Καλώς να ανταμώσουμε

22264638_819003958264976_1080280690_n.jpg23335523_1900543530263967_1118757437_o.jpgIMG_0471.JPGIMG_0475.JPGIMG_0478.JPG