flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

efthimia kwtoula ekpaideftikos
 Της Ευθυμίας Κωτούλα
Εκπαιδευτικού

Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1941 στο Αχίλλειο. Το χωριό βρίσκεται 5χλμ ΝΑ από την πόλη των Φαρσάλων. Είναι ο πρώτος από τα έξι παιδιά (τέσσερα αγόρια & 2 κορίτσια) του Κωνσταντίνου Κωτούλα το γένος Τέγου & της Ευθυμίας  Βωβούσα το γένος Φιλοκώστα.

Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο έως και την Δ΄ δημοτικού. Οι λόγοι διακοπής του σχολείου ήταν η συγκυρία του εμφυλίου αλλά και οι υποχρεώσεις της οικογένειας που είχανε 200 πρόβατα. Κάποια καλοκαίρια ξεκαλοκαιριάζανε στη Λιπινίτσα Ασπροποτάμου.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία 1 χρόνο (καθότι πολύτεκνος) το 1962.

Το 1958 η οικογένεια αγόρασε το πρώτο τρακτέρ & ακολούθησαν οι αγορές και άλλων γεωργικών μηχανημάτων όπως πρέσα κ.α.

Το 1964 παντρεύτηκε την Ευτυχία Ασπρούδη από την Ελάτη Τρικάλων (με καταγωγή και των δύο γονιών της από χωριά της Ηπείρου) και απέκτησαν δύο παιδιά. Την Ευθυμία & τον Κωνσταντίνο. Πρόσφερε στα παιδιά του ότι μπορούσε και με το παραπάνω. Ο Κωνσταντίνος φοίτησε σε σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών η Ευθυμία σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο πεθερός του Γιώργου διατηρούσε μια επιχείρηση στην Ελάτη με Κρεοπωλείο και Ψησταριά (φημισμένος για το κοκορέτσι και το σπληνάντερο εκείνη την εποχή). Αυτή την επιχείρηση την έδωσε προίκα στην τελευταία από τις τρεις κόρες του, η οποία μετά τον γάμο της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και πούλησε το μαγαζί στον Γιώργο. Από αυτή τη χρονιά (1976) και κάθε καλοκαίρι έως το 1981 η οικογένεια πήγαινε μόνο τα καλοκαίρια στο χωρίο και συνδύαζε  διακοπές στο βουνό και εργασία στο κρεοπωλείο και την ψησταριά.

Εκείνα τα χρόνια το χωριό είχε μόνο καλοκαιρινό τουρισμό.

Το 1964 επίσης αγοράσανε την πρώτη τους κομπίνα και πηγαίνανε για αλώνια σε περιοχές που εκτείνονται από Αλμυρό έως Καστοριά, για 1,5 μήνα περίπου.

Από το 1970 ξεκινάει παράλληλα να ασκεί και το επάγγελμα «Ζώντα – Ζώα» εμπόριο και εκτροφή μοσχαριών. Οι περιοχές που δραστηριοποιείται είναι όλη η Θεσσαλία και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας. Αυτό το επάγγελμα το έκανε έως το 1982.  Αυτή τη χρονιά μεταφέρθηκε ως μόνιμος κάτοικος με την οικογένειά του στην Ελάτη Τρικάλων.

Ενασχόληση με τα κοινά:

  • Ως κάτοικος Αχιλλείου Φαρσάλων διετέλεσε από 1974 έως 1980 κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα του χωριού.
  • Το 1980 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της κοινότητας από το 5μελές κοινοτικό συμβούλιο ένω ήταν αντιπολίτευση. Είχε αυτή την θέση  μέχρι το 1982.
  • Από το 2006 έως 2015 ήταν πρόεδρος στον σύλλογο  επαγγελματιών ορεινού  όγκου Τρικάλων «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ».
  • Από το 2006 έως 2014 διετέλεσε τοπικός σύμβουλος Ελάτης στον Δήμο Αιθήκων.

Το μεγάλο του μεράκι όμως ήταν και είναι το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι. Όλα αυτά τα χρόνια έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει στο στήσιμο και στην οργάνωση πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά το πέρας του ανταμώματος. Από τα πρώτα χρόνια του θεσμού ήταν ο μόνος μόνιμος κάτοικος σαρακατσάνος των χωριών Ελάτη – Περτούλι. Ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας (1981) Θεόδωρος Γιαννιώτης έπρεπε να βρει τρόπους, να κάνει τις σχετικές συνεννοήσεις με Υπηρεσίες, τοπικούς παράγοντες, με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής και πόσα ακόμη.  Όλα ξεκινούσαν από το μηδέν. Δεν είχε γίνει ξανά κάτι σχετικό για να πάρουν ιδέες. Σε όλα αυτά βασικός αρωγός ήταν ο Γιώργος και σημείο αναφοράς το μαγαζί του.

Το 2016 και μετά από 35 χρόνια προσφοράς στο Πανελλήνιο Αντάμωμα  Σαρακατσαναίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων με ομόφωνη απόφαση τίμησε τον Κωτούλα Γιώργο για την μακροχρόνια προσφορά του, και την απαράμιλλη παρουσία του  με τιμητική πλακέτα που του παρέδωσε ο ταμίας της ΠΟΣΣ κ Αθανάσιος Καρυώτης. Τιμώντας έτσι στο πρόσωπο του Γιώργου Κωτούλα τα όσα έχει προσφέρει ολόκληρη η οικογένεια του, στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων.

 Τι άλλο να πω για τον πατέρα μου που έδωσε την ψυχή του για όλα αυτά!!! Με μόνο κίνητρο την αγάπη για τις ρίζες του, την παράδοση και για όλους αυτούς τους ανθρώπους που περίμενε ν΄ ανταμώσει κάθε χρόνο. Και όπως λέμε πάντα πίσω από ένα άντρα κρύβεται μία γυναίκα έτσι πίσω από τον Γιώργο πάντα υποστηρικτής ήταν η γυναίκα του ΕΥΤΥΧΙΑ.