flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, από μία Τρίτη ματιά.

kariotis athanasios

Του Καρυώτη Αθανάσιου
Ταμίας Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Σ.

Για τους Σαρακατσαναίους γενικά έχουν γραφτεί μάλλον αρκετά πράγματα.

«Οι Σαρακατσαναίοι ομιλούν μόνο την ελληνική, με φυσιογνωμίες ωραίες και με την άσπρη φουστανέλα τους, κυριαρχούν με τα ποίμνιά τους σε όλα τα όρη της Παλαιάς Ελλάδας, Μακεδονίας και αυτής της Βουλγαρίας. Διατηρούν Eλληνικότατες παραδόσεις, ελληνικά κλέφτικα τραγούδια και φέρονται με ιπποτισμό και λεπτότητα προς τις γυναίκες τους. Είναι ευφυέστατοι, είρωνες, πιστοί και ειλικρινείς, ευκίνητοι και γενναίοι. Στους Σαρακατσαναίους, λοιπόν, είχαμε απεριόριστη εμπιστοσύνη. Αυτούς χρησιμοποιήσαμε σαν τα πρώτα γιατάκια μας». Γνωρίζουν όλες τις ομιλούμενες γλώσσες, το έδαφος κατά σπιθαμή, τους κατοίκους κατ’ όνομα. Νομίζω πως επείγει να λάβουμε γι αυτούς κάποιες αποφάσεις, αλλά και να τους ακούμε.

Διοργανώθηκε και φέτος με επιτυχία το Πανελλήνιο αντάμωμα συλλόγων Σαρακατσαναίων στην ειδυλλιακή τοποθεσία των περτουλιώτικων λιβαδιών.Το 37ον πανελλήνιο αντάμωμα με ιστορία στο παρελθόν, παρόν και μέλλον, με αναφορές στην παράδοση αλλά και υπόσχεση για την συνέχισή του. Δόθηκε βροντερό παρών από τους Σαρακατσαναίους ανά την Ελλάδα αλλά και από φίλους της παράδοσης και ακούστηκε πιο έντονη η καλοπροαίρετη κριτική από κάθε άλλη χρονιά, αλλά και εκ των υστέρων η συντριπτική πλειοψηφία συμφώνησε ότι ήταν ένα από τα πιο καλύτερα ανταμώματα των τελευταίων ετών και ζήτησαν να καταβληθούν όλες εκείνες οι προσπάθειες που ήθελε απαιτηθούν ώστε να ενδυναμωθεί η εκδήλωση και όλοι μαζί να δίνουμε ένα μαζικό παρόν σε αυτές τις εκδηλώσεις ώστε να προτρέπουμε, να ενθαρρύνουμε την ομοσπονδία και τους συλλόγους να συνεχίζουν με μεγαλύτερο μεράκι το έργο τους . Μειονεκτήματα σίγουρα υπάρχουν και αναγνωρίζονται ,ουδείς και ουδέν τέλειο , ας αναλογιστούμε όμως ότι τα μειονεκτήματα προέρχονται και από την δυσλειτουργία, αναποφασιστικότητα κάποιων κρατικών υπευθύνων που δεν αναλογίζονται ότι υστερούν από την χώρα. και την οικονομίας της ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και κρίνονται ως υπόλογοι των μειονεκτημάτων.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το βιωματικό καραβάνι μία αναπαράσταση από την ζωή των Σαρακατσαναίων το οποίο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους και αφορά την μετακίνησή τους από τα χειμαδιά στο βουνό και αντίστοιχα. Μια μεγάλη εμπειρία για όσους δεν την έχουν ζήσει και πάρα πολλές αναμνήσεις για όσους το έχουν βιώσει, με τά μολοήματα, παροιμίες, μασλάτια όπως το θυμάμαι για την διαδρομή που κάναμε προς τα Πιέρια Ορη. Ο αριθμός των συμμετεχόντων μεγάλος, μπορούσε βέβαια να ήταν και μεγαλύτερος . Μικροί και μεγάλοι χάρισαν μια ιδιαίτερη νότα και απήλαυσαν την δροσιά και την ειδυλλιακή διαδρομή μέσα από το δάσος ανάμεσα σε ελάτια και ρυάκια ,σε πηγές με κρούσταλλα νερά και χαμοκερασιές που σου χάριζαν την νοστιμιά τού καρπού τους . Η περιοχή έχει πάρα πολλά θετικά, μην χαραμίζουμε χρόνο και χρήμα όταν τα μέρη που επισκεπτόμαστε στο εξωτερικό δεν έχουν καμία διαφορά η (διαζ) είναι κατώτερα από τα μέρη της πατρίδος μας .Επισκεφθείτε τα περτουλώτικα λιβάδια τον καιρό του ανταμώματος έτσι για μια εμπειρία να δείτε την ομορφιά της φύσης αλλά και να ζήσετε από κοντά την παράδοση. Η ομορφιά της περιοχής, οι πολλές επιλογές για εκδρομές κάθε είδους, όμορφες διαδρομές θα σου χαρίσει την ηρεμία απλόχερα.

Η εμπειρία της οργανωτικής ομάδας του ανταμώματος , λίγο και η συνεργασία με τους ανθρώπους των συλλόγων και της περιοχής ,βοήθησε να ξεπεραστούν τα προβλήματα ανώδυνα. Η συλλογικότητα ,εργατικότητα και το μεράκι για αυτό που κάνεις έχει αποδειχθεί ο καλύτερος φίλος, σύμμαχος με τα καλύτερα αποτελέσματα. Για μία ακόμη φορά συναντήθηκαν φίλοι, γνωστοί, συγγενείς , μίλησαν, θυμήθηκαν, οι μεγαλύτεροι ιστορίες από την νομαδική ζωή τους ,είπαν τα μασλάτια τους και έκαναν τους νέους να γελάσουν αλλά και να προβληματισθούν ,αναρωτηθούν για τον τρόπο της ζωής τους. Άκουσαν πράγματα που ίσως σκέφτηκαν είναι της φαντασίας αλλά τα γεγονότα τους αποκάλυπταν ότι είναι η πραγματικότητα, Έμαθαν και εμπέδωσαν οι νεώτεροι ποιοι ήταν και είναι οι Σαρακατσαναίοι και ότι δεν αποτελεί ταμπού της εποχής να φανερώνεις την καταγωγή σου να λες ότι είσαι Σαρακατσάνος ,αντίθετα είναι τιμή. Περάσαμε καλά και φύγαμε ευχαριστημένοι αλλά και επιφορτισμένοι με το βάρος να συνεχίσουμε το έργο της διάσωσης και διάδοσης της παράδοσής μας ,μία παράδοση που έχει να μας δώσει πολλά αλλά και να μας διηγηθεί περισσότερα. Δεν θα σταθώ ,ούτε θα αναφερθώ στο πλήθος και τον τίτλο των επισήμων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του ανταμώματος ,ούτε στις αναφορές των λόγων τους, θα σταθώ όμως σε ένα σημαντικότατο θέμα των καιρών μας , ένα θέμα που μας αγγίζει όλους και έχει σχέση με την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, την απώλεια αξιών επιστημόνων. Οι Σαρακατσαναίοι απέδειξαν και τούτη την φορά ότι δεν είναι σε μία άλλη κοινωνία ,απέδειξαν ότι τους απασχολούν τα προβλήματα του τόπου πού ζουν όπως και τότε εκείνα τα χρόνια του νομαδικού βίου που έμπρακτα ενδιαφερόντουσαν για την λευτεριά της Χώρας αλλά και την συμβουλή τους στην οικονομική αναστήλωση της χώρας .

Συγχαρητήρια στον Κο Καρατάσο για την ανάπτυξη του τόσο σημαντικού θέματος. Ως συμπέρασμα αναφέρονται τα ακόλουθα: Σε μία περίοδο που ολόκληρη η Ευρώπη κλονίζεται σε επίπεδο οικονομικό η ανεργία των νέων κοστίζει στην αγορά εργασίας δις ευρώ, με τη νεανική ανεργία να έχει αυξηθεί και αγγίζει σχεδόν το 60%. Την ίδια στιγμή, η πολιτική αστάθεια, η βαριά φορολογία με την παράλληλη ύπαρξη μεγάλης φοροδιαφυγής, η παιδεία που πάσχει και το σύστημα υγείας που «νοσεί» κάνουν πιο έντονη από ποτέ την παρουσία τους. Η περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα δημιουργεί συνθήκες που μόνο ευνοϊκές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για τους νέους ανθρώπους που έχουν όνειρα και φιλοδοξίες για ένα καλύτερο μέλλον. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η δημιουργία ενός ολοένα και αυξανόμενου κύματος φυγής νέων στο εξωτερικό . Αυτή η διαδικασία εξόδου Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι η τρίτη μαζική μετανάστευση που γνωρίζει η χώρα. Η ηλικιακή ομάδα που εξήλθε μόνιμα από τη χώρα µε κατεύθυνση πιο ανεπτυγμένες χώρες, αναζητώντας εργασία µε καλύτερη αμοιβή και καλύτερες προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής προόδου αυτή εστιάζεται σε νέους μεταξύ 25 έως 39 ετών. Οι συνέπειες από αυτή την έξοδο των νέων αποτυπώνονται σε διάφορους τομείς της ελληνικής πραγματικότητας και κάθε άλλο παρά θετικές είναι. Πρώτα απ’ όλα έχει επίπτωση στη γεννητικότητα, που ήδη γνωρίζει αρνητικούς ρυθμούς, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού ως επί το πλείστον αυτοί που μεταναστεύουν είναι άγαμοι άνδρες και γυναίκες. Κατά δεύτερον, η ελληνική οικονομία στερείται το πιο ικανό και φιλόδοξο κομμάτι του εργατικού της δυναμικού, το οποίο συνεισφέρει στην παραγωγή μιας ξένης χώρας. Αυτό παράλληλα, έχει ως συνέπεια να χάνονται σημαντικά χρηματικά ποσά από τα ταμεία του κράτους, που σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλονταν ως φόροι. Τρίτον, οι μετανάστες συνήθως απασχολούνται σε θέσεις εργασίας κατώτερες των προσόντων τους και αµείβονται λιγότερο. Η σπατάλη συνεπώς ανθρώπινου κεφαλαίου και η απώλεια εισοδήματος συνιστούν ένα επιπλέον κόστος για τη χώρα εξόδου. Τέταρτον, η χώρα ζημιώνεται επίσης, και από το γεγονός πως ουσιαστικά δεν κάνει «απόσβεση» του κεφαλαίου που δαπάνησε για τη μόρφωση και εξειδίκευση των νέων της μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τέλος, καλό θα ήταν να διευκολυνθεί η συνεργασία των μεταναστών με την Ελλάδα, ώστε αυτοί να λειτουργήσουν ως «αγωγοί» που θα μεταφέρουν τις ιδέες, τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους, μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες με πανεπιστήμια, με ερευνητικά κέντρα αλλά και με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ευχόμαστε στην επόμενη μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αθήνας από τον Πανελλαδικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς »Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ΄΄ τον μήνα Ιανουάριο 2018 και θα είναι η κοπή της Μπουκ(β)αλας η (διαζ) βασιλοκουλούρας  της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων να σας ανταμείψουμε με διάφορα διηγήματα, δρώμενα, ιστορίες, χορούς τραγούδια από την πλούσια παράδοσή μας. Εμείς σας προσκαλούμε και θα σας περιμένουμε όλους Σαρακατσαναίους , φίλους των Σαρακατσαναίων να ζήσετε την φιλοξενία μας, αλλά και να φροντίσουμε να φύγετε με τις καλύτερες των εντυπώσεων,

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ

 

ΠΗΓΗ

thessi logo

19420655_10210958316608380_1066957839527612479_n.jpg19430120_2269256993300089_376903163520110303_n.jpg19511332_248999665589682_5862613040127858558_n.jpg19553144_1579222342090094_1374327985_n.jpgIMG_8351.JPGIMG_8354.JPG