flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ “Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ” ΕΙΣΗΓΗΣΗ Θέμα: «Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων»

 filokwstaalexandra

Της Αλεξάνδρας Φιλοκώστα

Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας

1)Αίτια για την αποδυνάμωση του θεσμού του Πανελληνίου Ανταμώματος, λόγω μη προσέλευσης κόσμου.

2)Προτάσεις για μεγαλύτερη και ενεργή συμμετοχή.

Καλησπέρα σε όλους τους Σαρακατσάνους και Σαρακατσάνες που βρίσκονται σήμερα εδώ.

Αρχικά θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά τους ιθύνοντες αυτής της αξιοπρεπούς διοργάνωσης του 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων και ειδικότερα:

Α)Τον «Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρόμερου Ευρυτανίας» και φυσικά

Β)Την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ).

Το θέμα της προταθείσας εισήγησης του Συλλόγου μας, του «Συνδέσμου Σαρακατσαναίων του Νομού Λάρισας, Αντώνης Κατσαντώνης» αφορά το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων που εδώ και 36 συναπτά έτη λαμβάνει χώρα στο γνωστό και αγαπημένο σε όλους μας «Περτούλι Τρικάλων» υπό την αιγίδα της ΠΟΣΣ σε συνεργασία με την αρμόδια Οργανωτική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και να παραθέσουμε τους λόγους και τις αιτίες της διαρκούς αποδυνάμωσης του θεσμού του Πανελληνίου Ανταμώματος, η οποία είναι εμφανής με τη διαρκή μείωση του αριθμού των άλλοτε πάμπολων σαρακατσαναίων που καταφθάνανε  στο «Περτούλι», τις ημέρες του ανταμώματος από κάθε γωνιά της Ελλάδας, περιχαρείς και γεμάτοι ενθουσιασμό και ανυπομονησία για την ετήσια αντάμωση με το συνάφι!

Στην προσπάθειά μας λοιπόν εντοπισμού των αιτιών που μας οδήγησαν δυστυχώς να λέμε την ευρέως γνωστή φράση ¨κάθε πέρσυ και καλύτερα¨ θα αναφέρουμε όσο πιο περιεκτικά μπορούμε τους λόγους που κατά την κρίση μας προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν την αποχή, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, των σαρακατσαναίων από το σημαντικότερο για όλους μας έθιμο!

Α

Αδιαμφισβήτητα ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι η επικρατούσα εδώ και μια επταετία τουλάχιστον οικονομική κρίση. Η έκταση της οικονομική δυσπραγίας όλων των Ελλήνων και κατ΄επέκταση του συναφιού μας, κάνει την οποιαδήποτε εξόρμηση – εκδρομή ή κάθε άλλο τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας να φαντάζει πραγματικά πολυτέλεια. Δυστυχώς όλοι πλέον υπό αυτές τις συνθήκες της οικονομικής στενότητας αδυνατούν να παρευρίσκονται στο πανελλήνιο αντάμωμα έστω και αν αυτό πραγματοποιείται μια φορά μέσα στο χρόνο. Ειδικότερα, όταν κάποιος μαζί με την οικογένειά του πρόκειται να ταξιδέψει από μακρυά σίγουρα θα σκεφτεί και θα υπολογίσει τα λειτουργικά έξοδα, όπως έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης, φαγητού κλπ, τα οποία σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία που έχει προκαλέσει σε όλους μας ανεξαιρέτως η οικονομική κρίση θα τον αποτρέψει εν τέλει από το να μεταβεί στο «Περτούλι» για να απολαύσει το ετήσιο αντάμωμα. Πιστεύουμε πως όλοι λίγο πολύ έχουμε μπεί σε αυτή τη διαδικασία να υπολογίσουμε τα έξοδα και τελικά να επιλέξουμε την αποχή από ένα τέτοιο γεγονός που θα μας κοστίσει.

Β

Ένας δεύτερος και κατά την άποψή μας ιδιαιτέρως σημαντικός λόγος για τη μείωση του αριθμού των σαρακατσαναίων που παρακολουθούν κάθε χρόνο το πανελλήνιο αντάμωμα είναι τα περιφερειακά ανταμώματα καθώς επίσης οι καλοκαιρινοί χοροί που διοργανώνονται με μεγάλη συχνότητα από τους κατά τόπους συλλόγους. Σ αυτή την περίπτωση ο κόσμος σαφώς θα στρέψει την προσοχή του και θα δώσει προτεραιότητα στον «τοπικό» σε εισαγωγικά χορό και φυσικά εν τέλει θα προτιμήσει να διασκεδάσει σε μια τέτοια είδους διοργάνωση από το να ξοδέψει χρήματα για να παραβρεθεί στο «Περτούλι», ειδικά όπως προαναφέραμε όταν πρόκειται να έλθει από μακρινή περιοχή και δη με την οικογένειά του.

Γ

Ένας ακόμη αποτρεπτικός λόγος, δεν είναι άλλος από την ισχύουσα απόφαση του αρμοδίου Δασαρχείου της περιοχής των Τρικάλων και την παράλληλη απαγόρευση κατασκήνωσης στα Λιβάδια του Περτουλίου.

Με την έλλειψη δυνατότητας κατασκήνωσης στα Λιβάδια του Περτουλίου αυτομάτως στερείται το δικαίωμα αλλά κυρίως η επιθυμία σε όλους να έλθουν στο χώρο του Περτουλίου και να καταλύσουν με κάθε τρόπο στην ευρύτερη περιοχή, γύρω φυσικά και σε κοντινή απόσταση από το σημείο της διοργάνωσης του ανταμώματος. Από δική μου βιωματική εμπειρία θυμάμαι έντονα τη λαχτάρα που είχα σαν μικρό παιδί να κατασκηνώσω  κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ με την οικογένειά μου για να βρεθούμε το επόμενο πρωινό στην μεγάλη κυριακάτικη εκδήλωση. Δυστυχώς πλέον σήμερα στερείται σε όλους η δυνατότητα αυτή, γεγονός που μας αναγκάζει να αναζητήσουμε κατάλυμα σε ξενοδόχειο της περιοχής το οποίο αυτομάτως μεταφράζεται σε αρκετά έξοδα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια πολυμελή οικογένεια. Συνεπώς κατά τη γνώμη μας η απόφαση του Δασαρχείου είναι ο πλέον αποτρεπτικός παράγοντας και σε αυτόν συνδυαστικά οφείλεται η μη προσέλευση τόσο του απλού σαρακατσάνου αλλά συνακόλουθα και η μη προσέλευση των μελών των αντιστοίχων συλλόγων.

Δ

Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείψουμε και να αγνοήσουμε τον σπουδαιότερο και σημαντικότερο όλων ρόλο που διαδραματίζουν οι σύλλογοι στο πανελλήνιο αντάμωμα.

Κατά την άποψη μας οι σύλλογοι συμπεριλαμβανομένου σαφώς και του δικού μας συλλόγου οφείλουν με τη σειρά τους να αναλάβουν ένα πιο υπεύθυνο και ενεργό ρόλο στην εν λόγω διοργάνωση και δεν εννοούμε άλλο από το να επιδιώκουν κάθε έτος την απόλυτη συμμετοχή των χορευτικών τους.

 Θα πρέπει ουσιαστικά να θεωρούν υποχρέωσή τους την συμμετοχή των χορευτικών στο αντάμωμα αντιμετωπίζοντας την υποχρέωση αυτή με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Δυστυχώς η ενεργής συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των συλλόγων είναι κάτι που δε το βλέπουμε κυρίως τα τελευταία χρόνια.

Προτροπή δική μας είναι η εξής:

Θα πρέπει ομαδικά ως σύλλογος ο καθένας ξεχωριστά και υπό την πλήρη εποπτεία και στήριξη του ΔΣ του κάθε συλλόγου να διοργανώνουν εκδρομή τις ημέρες εκείνες εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές για τα μέλη των χορευτικών και κατ΄επέκταση για όλα τα μέλη, δίνοντας τους με τον τρόπο αυτό κίνητρο να προσέρχονται στο αντάμωμα. Αυτομάτως η ενέργεια αυτή θα σημάνει μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που ακολουθείται εθιμοτυπικά στο αντάμωμα κατά καιρούς έχουν ακουστεί ποικίλες προτάσεις αλλαγής του, προτάσεις οι οποίες δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν και να υλοποιηθούν.

Ειδικότερα το αντάμωμα ξεκινάει το βράδυ της Παρασκευής με το καθιερωμένο πλέον γλέντι νεολαίας στο οποίο δίνεται βήμα στους νέους τραγουδιστές και οργανοπαίχτες. Η παραπάνω εκδήλωση χαίρει άκρας επιτυχίας και βρίσκει τους σαρακατσαναίους (κυρίως νεώτερους) να διασκεδάζουν ως το ξημέρωμα του Σαββάτου. Το Σάββατο το πρωί ξεκινά το ποδοσφαιρικό τουρνουά 5χ5 μία επίσης επιτυχημένη σε συμμετοχή εκδήλωση. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ακολουθεί άλλης μορφής εκδήλωση, όπως επί παραδείγματι «το καραβάνι» το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη χρονιά πέρυσι και στο οποίο συμμετείχε επίσης ικανοποιητικός αριθμός Σαρακατσαναίων. Η ολοκλήρωση  των εκδηλώσεων  του Σαββάτου σφραγίζεται με την μεγάλη σε αποδοχή βραδυά γλεντιού, ενώ η κορύφωση του ανταμώματος πραγματώνεται  την Κυριακή  πρωί με ομιλίες επισήμων, δρώμενα, άφθονο τραγούδι και χορό τόσο από τα μέλη των συλλόγων  όσο  και του απλού κόσμου που έρχεται για να ψυχαγωγηθεί  αλλά και να συναντηθεί με Σαρακατσάνικο συνάφι!

Συνεπώς αδιαμφισβήτητα το τριήμερο είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις κάθε μορφής, έτσι ώστε να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και επιθυμίες του κόσμου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η δική μας πρόταση για την απογείωση του ανταμώματος και την ενδυνάμωση  του θεσμού είναι  η εξής:

Όλες οι ανωτέρω εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα στα «Λιβάδια» και αποκλειστικά εκεί!

Κατά καιρούς τα γλέντια που προαναφέραμε μεταφέρονται μια στην «Ελάτη» και μία στο «Περτούλι», με αποτέλεσμα να γεννιούνται μόνο διαμαρτυρίες και παράπονα κάθε φορά.

 Ο λόγος που προτείνουμε να γίνονται για παράδειγμα τα γλέντια (τα βραδινά) στο χώρο των λιβαδιών και ιδιαιτέρως το γλέντι του Σαββάτου που θεωρητικά είναι και το σπουδαιότερο, δεν είναι άλλος από την επίτευξη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο της εξυπηρέτησης των παρευρισκομένων αλλά και η εξασφάλιση μεγαλύτερου λειτουργικά χώρου.

Ιδανικότερο μέρος για την πραγματοποίηση των γλεντιών είναι τα «Περτουλιώτικα λιβάδια» και αυτό γιατί έχουμε διαπιστώσει κατά καιρούς τα προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας της συμπεριφοράς των επαγγελματιών – επιχειρηματιών στην  περιοχή  της «Ελάτης»  και φυσικά δεν εννοούμε  άλλους από τους καταστηματάρχες και τους ξενοδόχους. Οι τιμές τόσο της παροχής φαγητού – ποτού όσο και των καταλυμάτων είναι πραγματικά στα ύψη, γεγονός που ασφαλώς  μόνο δυσαρέσκεια  προκαλεί στον κόσμο που έρχεται προκειμένου να διασκεδάσει !!

 Δυστυχώς το βιώνουμε  κάθε χρόνο  αυτό που συμβαίνει  στην Ελάτη και είμαστε μάρτυρες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Σαφώς και όταν οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο χώρο των λιβαδιών συναντούμε και στην περίπτωση αυτή προβλήματα όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της περσινής  ανάληψης της διεξαγωγής της διοργάνωσης  εστίασης από «catering»  η οποία έπασχε σε πολλά σημεία. Παρατηρήθηκε η ελλιπής  εξυπηρέτηση  του κόσμου αφού δεν υπήρχαν ακόμα κι καρέκλες για να καθήσει ο κόσμος, όπως επίσης και το σερβίρισμα των φαγητών γινόταν είτε με μεγάλη καθυστέρηση, είτε καθόλου με αποτέλεσμα να αποχωρεί ο κόσμος!!!

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ?

Ο κόσμος θα σπεύσει να πει πως η ΠΟΣΣ  φέρει την ευθύνη! Εμείς ωστόσο επειδή συμμετείχαμε πέρυσι ως σύλλογος στην οργανωτική επιτροπή ως εκ τούτου ήμασταν παρόντες στη συμφωνία που έγινε  με την Ομοσπονδία και την εταιρία «catering» η οποία ωστόσο στην πράξη δεν τηρήθηκε σε πολλά επίπεδα με αποτέλεσμα να δυσαρεστείται ο κόσμος  και να τα βάζει κυριολεκτικά και μεταφορικά με τον Ομοσπονδία.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ την εισήγησή μας και στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια της μη προσέλευσης του κόσμου στη  μεγαλύτερη για εμάς εκδήλωση που αντέχει στο χρόνο, αφού πραγματοποιείται ανελλιπώς  τα 36 τελευταία έτη  τονίζουμε  και πάλι ότι:

Α

Ο κάθε σύλλογος ξεχωριστά θα πρέπει να επιδεικνύει μεγαλύτερο ζήλο, διοργανώνοντας εκδρομή για τα μέλη τόσο των χορευτικών όσο και τα εν γένει εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη του, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων στο πανελλήνιο αντάμωμα.

Β

Η πανελλήνια ομοσπονδία των συλλόγων σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή  να είναι κατά το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί πιο «προσεκτική» στην επιλογή του «catering» που θα αναλαμβάνει κάθε φορά την διεκπεραίωση της διοργάνωσης έτσι ώστε να μην προξενείται  ακούσια η απογοήτευση του κόσμου εξαιτίας της ελλιπούς εξυπηρέτησης.

Γ

Όλες οι εκδηλώσεις για τους λόγους που αναλύσαμε να πραγματοποιούνται σε ένα και μόνο χώρο ετησίως που δεν θα είναι άλλος από τα «Περτουλιώτικα λιβάδια».

Από τα βήμα που μας δίνεται σήμερα καλούμε όλους εσάς και εμάς φυσικά να αντιμετωπίζουμε το Πανελλήνιο Αντάμωμα ως την κορυφαία εκδήλωση των Σαρακατσαναίων σεβόμενοι απόλυτα την αξία της μέσα στο χρόνο.

Να κάνουμε προσπάθεια να μην βλέπουμε και να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά σημεία και τις ελλείψεις  αλλά όλοι μαζί να επιδιώξουμε να τις διορθώνουμε στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα από εμάς ξεχωριστά  και όλοι μαζί για την ενδυνάμωση του Ιερού αυτού θεσμού.

Σας Ευχαριστούμε θερμά