flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Αττικής Πειραιώς

 mpetsis nikos2

Του Νίκου Μπέτση

Μέλος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής-Πειραιώς

Καιρός ειν'της πατρίδος να ακούστε την λαλιά''

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 25ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων'' που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Αγρινίου (Παπαστράτειο Μέγαρο-Συνεδριακό κέντρο Δήμου Αγρινίου) την 17,18,19 Μαρτίου 2017 με την συμμετοχή των συλλόγων Σαρακατσαναίων ,ανεγνωρισμένων ομιλητών και πλήθος κόσμου .
Την Παρασκευή 17 Μαρτίου που ηταν αφιερωμένη στα ''ΑΓΡΑΦΑ'' πραγματοποιήθηκε παραδοσιακή βραδια ''Αγράφων Γή'' στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με ελεύθερη είσοδο και περιελάμβανε αναφορά στην γή των προγόνων μας ,την κοιτίδα της κλεφτουριάς, αναπαράσταση ''σαρακατσάνικο προξενιό'', ακούσματα του παλιού καιρού απο Σαρακατσάνους τραγουδιστές. 
Η δυναμική των τραγουδιών «μνήμης» υπήρξε πάντα αντιστρόφως ανάλογη με το επίπεδο κοινωνικής και πολιτικής ευημερίας. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας, στις πιο ανελεύθερες συνθήκες, μπροστά στις πιο μεγάλες απώλειες, τα τραγούδια κράτησαν και τόνωσαν το όραμα και τη λαχτάρα της λευτεριάς, εμφύσησαν δύναμη για αγώνα, πίστη σε αξίες και ιδεώδη ξεχασμένα, αναβάθμισαν την αυτοεκτίμηση των ηττημένων.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας Κων. Αλεξάκης ,η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Χριστίνα Σταρακά, οι Δήμαρχοι Αγρινίου και Αγράφων και ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων Σαρακατσαναίων Γεώρ. Μουτσιάνας. 

17353159 401428023565972 3036539719462970916 n


Τόσο η αναπαράσταση του δρώμενου με θεματολογία το σαρακατσάνικο προξενιό πώς γινόταν εκείνα τα χρόνια οσο και η ομιλία από τον Κ. Γεώργιο Καψάλη πρύτανη πανεπιστημίου Ιωαννίνων -καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ, καταχειροκροτήθηκαν απο το πλήθος των παρευρισκομένων Η ενότητα έκλεισε με δείπνο υποδοχής των συνέδρων .
Η παράδοση είναι ένας θησαυρός που τον κρατάμε καλά φυλαγμένο και τον δωρίζουμε στις επόμενες γενιές για να μην χάσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και χαθούν στην χοάνη της παγκοσμιοποίησης.
Στήν τελετή εναρξης του συνεδρίου στο Συνεδριακό κέντρο Δήμου Αγρινίου) το Σάββατο 18 Μαρτίου τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γεώργιος Μουτσιάνας .
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ελαβαν χώρα και αναπτύχθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των συλλόγων Σαρακατσαναίων, Σαρακατσάνικη νεολαία, χοροδιδάσκαλοι συλλόγων Σαρακατσαναίων, Βίωμα, δραση Αλληλεπίδραση, παραδοσιακή Μουσική, πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Πανελλήνια τράπεζα αιματος Συλλόγων Σαρακατσαναίων , Η συμβολή τών συλλόγων Σαρακατσαναίων στην ορεινή ανάπτυξη της χώρας μας. 

17353362 401429170232524 2628051467560952870 n


Οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμαι τα προγραμματά μας η (διαζ) τις εκδηλώσεις μας λαμβάνοντας υπόψιν την νεολαία η οποία αποτελεί το μέλλον μας ως φυλή,κοινωνία αλλά και των συλλόγων Σαρακατσαναίων. Ειναι σε θέση να προσφέρει ,ανταπεξέλθει στην διασωση, διάδοση της παράδοσής μας των ηθών και εθίμων μας, ιδιωματισμό της σαρακατσάνικης διαλέκτου και οτι αλλο τους αφήσουμε ως παρακαταθήκη. Χρόνος που χάνεται χάνεται και τμήμα της παραδοσής μας.
Ας αποφορτίσουμε τα ταμπού μερίδας της σημερινής κοινωνίας οτι αυτά ειναι κάτι ''Ξεπερασμένα'' και να μηδενίσουμε τον φόβο οτι θα γελάει η παρέα μαζί τους. 
Πρέπει να σταθούμε και να δώσουμε βάρος και βάση ωστε στο συνολικό εργο, προσπάθεια των συλλόγων Σαρακατσαναίων, να υπάρχει μια αλληλοενημέρωση τους για οσους νέους επιτυχόντες σε ανώτατα η (διαζ) ανώτερα εκπαδευτικά ιδρύματα της πόλης που εδρεύει ο σύλλογος .Θα ειναι μια επιπρόσθετη βοήθεια προσέγγισής τους και ενίσχυσης των συλλόγων σε ανθρώπινο δυναμικό,(Ενδυνάμωση συλλόγων φοιτητών, συγκρότηση επιτροπών νεολαίας, προτάσεις σκέψεις ,ιδέες για την μελλοντική συνέχιση των συλλόγων)αλλά θα συμβάλλουν και μέσα απο τον κύκλο της κοινωνίας που συναναστρέφονται για την διάδοση της παράδοσης. 
Οι εργασίες του πανελλήνιου οργανωτικού συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 με ενημέρωση-ψηφισμα επί του Διοικητικού -οικονομικού απολογισμού ,θεμάτων σχετιζομένων με τους συλλόγους και ανάθεση 26ου οργανωτικού συνεδρίου.
Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας ''Οι Σταυραετοί των Αγράφων'' και τον Πρώην πρόεδρο του Αποστολο Καραγκούνη για την φιλοξενία και την αρτια οργάνωση του συνεδρίου.
Καλή Δύναμη και καλή επιτυχία στον σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης ''Η ΕΝΩΣΗ'' διοργανωτή του 26ου Πανελληνίου συνεδρίου

17361642 401428030232638 3093330701693423380 n


Καλή αντάμωση και να'μαστε ολοι στο Μέτρο!!!