flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ziazias
Του Κωνσταντίνου Ζιάζια
Στρατηγός Ε.Α. 

Με την εποποιία του 1912-1913 ,ο Ελληνικός Στρατός πέτυχε τον διπλασιασμό της Πατρίδος ,με την κατάληψη εδαφών ,τα οποία ιστορικά και εθνολογικά ήταν Ελληνικά.
Δυο υπήρξαν οι κυριότεροι συντελεστές της επιτυχίας αυτής:
• Το Έθνος ευτύχισε ,την εποχή εκείνη ,να διαθέτει Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία, οι οποίες ,εν απολύτω σύμπνοια και αρμονία, έστρεψαν τις προσπάθειες τους στην εκπλήρωση του Ιερού Εθνικού Πόθου ,στην πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας.
Οι δυο μεγάλοι πρωταγωνιστές της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Βασιλέας και ο Πρωθυπουργός ,εξ' ίσου ενθουσιώδεις ,αποφασιστικοί και οι δυο, ενωμένοι και στενά συνεργαζόμενοι ,απετέλεσαν τον έναν απο τους δυο κυριότερους συντελεστάς της επιτυχίας.
• Ο δεύτερος συντελεστής υπήρξε η Ελληνική ζωτικότητα. Η Ελληνική Ψυχή, εκπροσωπούμενη από τον Έλληνα Στρατιώτη ,Υπαξιωματικό και Αξιωματικό.
Η κυρία κατεύθυνση της τότε Ελληνικής Ηγεσίας ήταν " ΕΜΠΡΟΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΜΠΡΟΣ"
Και οι Αξιωματικοί και οι Στρατιώτες υπερθεμάτιζαν " ΕΜΠΡΟΣ ΔΙΑ ΛΟΓΧΗΣ. ΚΑΤΩ Η ΣΚΑΠΑΝΗ . ΟΧΙ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ"
Οι Βαλκανικοί πόλεμοι ,διπλασίασαν την χώρα μας σε έκταση και πληθυσμό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη.
Με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης ,αλλά και της Μακεδονίας γενικότερα, μεταβάλλεται η κοινωνική δομή του Ελληνικού Κράτους , με την απόκτηση αστών και εργατών. Η Μακεδονία ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος.
Είναι χρήσιμο ,να αντλήσουμε διδάγματα από την περίοδο 1893-1913 ,όταν οδηγηθήκαμε από την οικονομική πτώχευση της Ελλάδος στην Εθνική αναγέννηση των Βαλκανικών Πολέμων. Μια μικρή ΕΛΛΑΔΑ κατόρθωσε να ανορθωθεί πνευματικά, πολιτικά ,οικονομικά και στρατιωτικά.
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι είναι ένας από τους Εθνικό - απελευθερωτικούς αγώνες που δημιούργησαν και κατέληξαν στη σύγχρονη πραγματικότητα, σφυρηλατώντας την εθνική μας συνείδηση και ταυτότητα.
Το πρώτο δίδαγμα από τον δοξασμένο εκείνο Οκτώβρη, είναι η ανάγκη σύναψης συμμαχιών για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους ως Χώρα και ως Έθνος .
Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι οι Έλληνες μπορούμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές κρίσεις και τα μνημόνια ,όταν υπάρχουν υψηλά ιδανικά και στόχοι με Εθνικό και πνευματικό περιεχόμενο.
Τρίτο δίδαγμα η εθνοκτονος συνέπεια των διχαστικών λόγων και πράξεων και της προσωπολατρείας. Τον Οκτώβριο του 1912 ,ο Πρωθυπουργός Βενιζέλος και ο Αρχιστράτηγος Διάδοχος Κωνσταντίνος ,έπραξαν άριστα υπέρ των εθνικών συμφερόντων και έγιναν άμεσα δημοφιλέστατοι. Μετά απο τρια μόλις χρόνια βρέθηκαν επικεφαλής δυο αντιμαχόμενων παρατάξεων στον εθνικό διχασμό , που οδήγησε στη Μικρασιατική τραγωδία.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι Βαλκανικοί Πόλεμοι σηματοδοτούν την τελική φάση αποσύνθεσης των πολυεθνικών αυτοκρατοριών ,προς όφελος των εθνών κρατών. Την τύχη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ακολούθησε τα αμέσως επόμενα χρόνια ,η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Αυστροουγγαρία .
Γι αυτο τον λόγο οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής και μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για εθνική περισυλλογή και φρόνιματισμο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Πατρίδα μας.