flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ –ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ

vasw kyrgianni new

Της Βασιλικής Κυργιάννη

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ –ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ

Η Κλίμακα των αξιών

του Σαρακατσάνικου βίου!

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

ΣΤΑ  ΠΛΑΙΣΙΑ  ΤΟΥ  36ου  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Φέτος για πρώτη φορά  οργανώθηκε το  «Βιωματικό Καραβάνι»,  που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2016, (δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων του 36ου Ανταμώματος) στις 6:00   το απόγευμα, παρά την συνεχόμενη βροχή. Ξεκίνησε  από το παρεκκλήσι  της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, με τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια. 

 Στο Καραβάνι συμμετείχαν εκτός από τους  συλλόγους: Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ»,   Ελευθερίου –Κορδελιού και Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ», και Φθιώτιδας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ», μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και Συλλόγων, καθώς και πλήθος φίλων της παράδοσης που ήθελαν να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία.

Η διαδρομή-αναπαράσταση, πραγματοποιήθηκε στα  ιδιαιτέρως  ειδυλλιακά  μονοπάτια  του όρους  Κόζιακα μέσα από τα έλατα και τα κρύα τα νερά.

Τα άλογα, διασχίζοντας  το βουνό,  όπως και τότε, ήταν στολισμένα με πολύχρωμες βελέντζες που σκέπαζαν τα «φορτία του μεταφερόμενου νοικοκυριού» των Σαρακατσαναίων.

 Όλοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά,  φορούσαν «τα γιορτινά τους», ενώ Επικεφαλής  του Καραβανιού ήταν η «νεότερη νύφη» του τσελιγκάτου…

Διασχίζοντας τα θαυμάσια  μονοπάτια, του όρους Κόζιακα , του πανέμορφου μακρόστενου βουνού που βρίσκεται δυτικά των Τρικάλων, οι συμμετέχοντες, ανηφορίζοντας, την από έλατα, δασωμένη περιοχή, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πανέμορφα μικρά οροπέδια καθώς και τα λιβάδια με τα τρεχούμενα νερά των πηγών.  Στο πέρας της ειδυλλιακής  διαδρομής οι συμμετέχοντες κόνεψαν και έστησαν τις τσατούρες τους-τέντες  μέσα  στον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.

Καθένας που μετείχε στο Καραβάνι έκανε σαφές με την παρουσία του, ότι αποδέχεται και αγαπά τη μοίρα του και έχει τη σιγουριά ότι βαδίζει καλά και ότι πλάστηκε για όλες τις καταστάσεις…

Το Καραβάνι  αναπαριστούσε  ένα εποχικό γεγονός, και το νόημά του ήταν βαθυστόχαστο..... Η πορεία προς τα οροπέδια αναπαριστούσε  την  κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου!  ….Ο Σαρακατσάνος επιλέγει αγόγγυστα την ανθρώπινη μοίρα και δεν την προκαλεί. Δύσκολος, αλλά έντιμος βίος, με πολλή προσπάθεια, ιδρώτα και κόπους που γλυκαίνουν το ψωμί του….

Στο παρελθόν η φύση των πραγμάτων και των καταστάσεων υποχρέωνε τους σεβαστής μνήμης προγόνους μας, να προφυλάγονται από τη διάβρωση και τη φθορά, προστατευμένοι ασφαλέστατα στον νομαδικό τρόπο ζωής και τη σκληραγωγία, που τους έφερνε κοντά και τους ένωνε κάτω από την ευλογημένη στέγη της παραδοσιακής πατριαρχικής οικογένειας.  Ορμώμενοι από αυτό το γεγονός  η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με την συνδρομή της Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. πρόσθεσε το «Βιωματικό Καραβάνι»,  στο επίσημο πρόγραμμα ως ένα έθιμο – βίωμα,  που ήταν άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι της Σαρακατσάνικης ζωής μας.

ΚΑΛΗ  ΑΝΤΑΜΩΣΗ  ΣΤΟ  2o  Βιωματικό  ΚΑΡΑΒΑΝΙ  ΤΟΥ  37ου  ΑΝΑΜΩΜΑΤΟΣ