flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Μπεζέρισα να περπατώ στου κάμπου τα λιοβόρια...Ομιλία του κ. Ζιάζια Κωνσταντίνου στο 36ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

ziazias
Του Κωνσταντίνου Ζιάζια
Στρατηγός Ε.Α. 

Μπεζέρισα νὰ περπατῶ στοῦ κάμπου τὰ λιοβόρια.
Θέλω τ᾿ ἀψήλου ν᾿ ἀνεβῶ ν᾿ ἀράξω θέλω, ἀητέ μου,
μέσ᾿ στὴν παλιά μου κατοικιά, στὴν πρώτη τὴ φωλιά μου,
Θέλω ν᾿ ἀράξω στὰ βουνά, θέλω νὰ ζάω μ᾿ ἐσένα.
Θέλω τ᾿ ἀνήμερο καπρί, τ᾿ ἀρκούδι, τὸ πλατόνι,
καθημερνή μου κι ἀκριβὴ νὰ τἄχω συντροφιά μου.
Κάθε βραδούλα, κάθε αὐγή, θέλω τὸ κρύο τ᾿ ἀγέρι
νἄρχεται ἀπὸ τὴν λαγκαδιά, σὰν μάνα, σὰν ἀδέρφι
νὰ μοῦ χαϊδεύει τὰ μαλλιὰ καὶ τ᾿ ἀνοιχτά μου στήθη.

Θέλω ἡ βρυσούλα, ἡ ρεματιά, παλιὲς γλυκές μου ἀγάπες
νὰ μοῦ προσφέρνουν γιατρικὸ τ᾿ ἀθάνατα νερά τους.
Θέλω τοῦ λόγγου τὰ πουλιὰ μὲ τὸν κελαϊδισμό τους
νὰ μὲ κοιμίζουν τὸ βραδύ, νὰ μὲ ξυπνοῦν τὸ τάχυ.
Καὶ θέλω νἄχω στρῶμα μου, νἄχω καὶ σκέπασμά μου
τὸ καλοκαίρι τὰ κλαδιὰ καὶ τὸν χειμώ᾿ τὰ χιόνια.

Με αυτό το ποίημα του ,ο ποιητής του βουνού και της στάνης ,Κώστας Κρυστάλης, εκφράζει τους καημούς και τους πόθους των Σαρακατσαναίων, εκφράζει τη ζωή μας, εκφράζει τα "θέλω" των προγόνων μας.

Σαρακατσαναίοι και Σαρακατσάνες,

Κύριες και κύριοι 

Ανταμώνουμε εδώ σήμερα ,στα Περτουλιώτικα λιβάδια, εδώ στις πλαγιές του θρυλικού Κόζιακα, για να γίνουν κοινωνοί οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, την ιστορία της φυλής μας, της φάρας μας ,του σιναφιού μας.

Ανταμώνουν οι στράτες μας ,από όλη την ΕΛΛΑΔΑ εδώ, για να "βαπτιστούμε", όπως κάθε χρόνο ,στα νάματα της περήφανης φάρας μας, της Δωρικής φυλής μας, του δημιουργικού και αδούλωτος σιναφιού μας.

Ανταμώνουμε εδώ σ' αυτή τα χλοερά λιβάδια του Περτουλίου για να δώσουμε ζωή και πάλι ,σ' αυτά τα χιλιοτραγουδισμένα βουνά της χώρας μας, που μεγαλούργησε το σινάφι μας. Σ αυτά τα περήφανα βουνά που βλέπουν από ψηλά τα σύννεφα ,που ατενίζουν την απεραντοσύνη του κάμπου, που ταπεινωμένος υποκλίνεται μπροστά στο μεγαλείο τους.

"Οι κάμποι τρέφουν άλογα και τα βουνά λεβέντες" πίστευαν και πιστεύουν οι Σαρακατσαναίοι.

Σαρακατσαναίοι οι καταλαγαρώτεροι  Έλληνες, οι Έλληνες των Ελλήνων, γιατί η δίκη τους πορεία είναι πάντα προς τα ψηλώματα .Εκεί όπου οι κορφές των βουνών αγγίζουν την ίδια την καρδιά του ουρανού.

Ο Σαρακατσάνος ξεχωρίζει γιατί δεν φοβάται να ατενίσει τον ήλιο κατάματα.

Τους Σαρακατσαναίους τους βλέπει κανείς στην κορυφή η στον δρόμο για την κορυφή.

Με αυτά τα απέριττα λόγια περιγράφουν οι μελετητές την περήφανη και αδούλωτη φυλή μας.

Είναι χρέος όλων μας, να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καταγωγή μας, το κύτταρο της οικογένειας, την εντιμότητα, τις αρετές της υπομονής και της καρτερικότητας, την σκληρή βιοπάλη, την αλληλεγγύη, το θεμέλιο της ανατροφής, αλλά και την ευγένεια της σαρακατσάνικης ψυχής.

Είναι χρέος να διατηρήσουμε τα στοιχεία εκείνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και οπωσδήποτε  να αναδείξουμε τις αξίες που αναβλύζουν μέσα από τις παραδόσεις μας, οι οποίες συνοδεύουν επι αιώνες το γένος και το σινάφι μας, στην μεγάλη του πορεία ,όπως η βαθιά πίστη στο Θεό, η  οικογένεια ,ο σεβασμός ,η εργατικότητα, το θάρρος, η φιλοξενία και τόσες άλλες.

Γιατί " πάτησα στους ώμους των προγόνων μου, για να διακρίνω πιο καθαρά το μέλλον μου" είπες ο Αινστάιν και πιστεύω ότι μας εκφράζει όλους.

Σήμερα όμως ,αυτό το αντάμωμα του σιναφιού μας εδώ στα λιβάδια του Περτουλίου ,είναι αφιερωμένο στο τρίπτυχο της δημιουργίας και της αναγέννησης της Πατρίδος μας. Είναι αφιερωμένο στην Συνεννόηση-στην Συλλογική προσπάθεια και στην Ομοψυχία. Έννοιες που κάποτε και στην πατρίδα μας θα πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά και οχι να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για πολιτικά και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Η πατρίδα μας επί 6 χρόνια τώρα ζει στα άγονα, στα παγωμένα και αφιλόξενα για μας "χειμαδιά".

Είναι πατριωτικό καθήκον, είναι χρέος όλων μας να πάρουμε την στράτα ,την ανηφοριά, με χαμόγελο με αισιοδοξία και πίστη στα ιδανικά μας, και να ανεβάσουμε την πατρίδα στα ψηλά και στα φιλόξενα για μας βουνά, να την οδηγήσουμε στην κορυφή, εκεί όπου της αρμόζει, στην κορυφή της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και βέβαια της εθνικής αξιοπρέπειας.

Είναι καιρός να έλθει η άνοιξη στην πατρίδα μας και να ανθήσει το χαμόγελο στον Έλληνα και πάλι.

Σ' αυτούς τους μίζερους και χαλεπούς καιρούς , εκπέμπουμε από εδώ  από τα Περτουλιώτικα λιβάδια μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, που αντλούνται από εσάς σήμερα  και από τον λαό μας ,που ιστορικά στις δύσκολες περιόδους ,οδηγούμενος από πεφωτισμένους ηγέτες, κατάφερε να κάνει θαύματα.

Οι συνθήκες σήμερα απαιτούν ενότητα, συλλογική προσπάθεια, ομοψυχία, την μέγιστη εθνική συνεννόηση.

Απαιτούν το δικό μας εσωτερικό μνημόνιο αντιμετώπισης της κρίσης, με στήριγμα την αλήθεια ,την αυτογνωσία και την αγάπη προς την πατρίδα.

Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, γιατί φωτιά για ένα χρόνο ,σημαίνει στάχτες για τριάντα χρόνια, όπως λέει και ο λαός μας.

Στους κλυδωνισμός αυτούς της εποχής μας ,στην θύελλα ιδεών ,συμφερόντων και επιβουλών για τον Ελληνισμό, υπάρχει σανίδα σωτηρίας ,δεν είναι άλλη από το μήνυμα που στέλνει από εδώ το 36 Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων  το μήνυμα της εθνικής συνεννόησης ,της συλλογικής προσπάθειας, της ομοψυχίας ,της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Σαρακατσάνες και Σαρακατσαναίοι 

Γνωρίζουμε πλέον ότι επίδοξοι κατακτητές υπάρχουν και σήμερα, με νέα ονόματα, πιο κομψά, δήθεν αθώα, μα πιο επικίνδυνα, που σήμερα η χώρα μας υπομένει, που θέλουν να γονατίσουν λαούς, χρησιμοποιώντας διαπραγματευτές ανδρείκελα, χωρίς σθένος και ηθικές αναστολές.

Αγνοούν ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγεμόνες και οι ντόπιοι ραγιάδες της πολιτικής τους, την αγωνιστική ελληνική ψυχοσύνθεση και κουλτούρα.

Στον απάνθρωπο ορθολογισμό των δήθεν δανειστών μας, οι Έλληνες αντιπαρατάσσουν ,την παλληκαριά ,που δεν μετριέται σε ευρώ και ομόλογα, άλλα με της ψυχής το στρέμμα.

Στους ώμους εκβιασμούς και στα απειλητικά ψευτοδιλήμματα ,αντιπαρατάσσουν τις αξεπέραστες και διλημματικές φράσεις ,"Η τάν η επί τας" και "Ελευθερία η Θάνατος", που οδηγούν σε προσωπικά και συλλογικά ολοκαυτώματα .Αυτά τα ολοκαυτώματα αξιολογούν την ελευθερία ως απόλυτο και μη διαπραγματεύσιμο ,ούτε ανταλλάξιμο περιεχόμενο ζωής

Η ελευθερία , η αξιοπρέπεια και ο πανάγαθος Θεός της Ελλάδος απετέλεσαν και αποτελούν για μας τους Σαρακατσαναίους διαχρονικές αξίες ζωής.

Αγαπητοί πατριώτες.

Διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος ,ας αντλήσουμε Σοφία και Αρετή  για το μέλλον. Και ας μου επιτραπεί να υπογραμμίσω και πάλι ότι το μέγα μήνυμα του σημερινού ανταμώματος είναι η ανάγκη πειθαρχίας, ομοψυχίας όλων των Ελλήνων και υποταγής του ατόμου στην έννοια του συμφέροντος του Έθνους.

Αυτές τις μοναδικές αξίες έχουμε χρέος να μεταβιβάσουμε στους νεότερους ,ώσπου να επανέλθει η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη στην πατρίδα μας. Γιατί ,

"Αυτα τα δένδρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό,

Αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται κάτω από ξένα βήματα,

αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,

αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρ μόνο στο δίκαιο".

Σήμερα η εθνική αναγέννηση δεν θα γίνει με πολέμους, θα έχει ειρηνικό περιεχόμενο, πολιτιστικό, ηθικό, κοινωνικό οικονομικό.

Αλλά θα βασίζεται και πάλι σε αξίες και ιδανικά.

Η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να ζήσει χωρίς δανεικά. Δεν μπορεί όμως να ζήσει χωρίς ιδανικά.

Ας ξαναδώσουμε στα παιδιά μας την πίστη  στο Θεό, την φιλοπατρία, την τεκμηριωμένη πεποίθηση για την διαχρονική πορεία του Ελληνισμού και θα δούμε τη νέα γενιά να δημιουργεί και να αναδημιουργεί μια καινούργια ΕΛΛΑΔΑ.

Μια Ελλάδα περήφανη, δημιουργική, μαχητική, ταγμένη να πρωτοπορεί πολιτιστικά και οικονομικά.

Είμαστε αισιόδοξοι, όχι γιατί θα πάρουμε δανεικά, αλλά γιατί είμαστε Σαρακατσαναίοι γιατί είμαστε Έλληνες .

Σας ευχαριστώ.