flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των Ελλήνων Σαρακατσαναίων οδηγός πορείας για το πάσχον Έθνος.

kariotis athanasios
 Του Αθανασίου Καρυώτη
Ταμίας Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Σ.

Δείγμα ανατάσεως του Ελληνισμού και αυτοσυνειδησίας.

Με το κυρίως επιστημονικό του πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του έδειξε πόσο αστείρευτη πηγή γνώσεων είναι η Παράδοση και προσδιόρισε το εύρος των δυνατοτήτων και των εφεδρειών του Ελληνισμού ως συμπαντικής έννοιας, με άφθαρτη προοπτική στο χώρο και το χρόνο.

Με  τεράστια  επιτυχία  ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο  Σαρακατσαναίων  από  τις   4 έως  και τις  6 Μαρτίου 2016.  με θέμα:  « Σαρακατσαναίοι, πορεία & προοπτική στο χώρο & στο xρόνο ».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία   Συλλόγων   Σαρακατσαναίων  και   υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας,   στην πόλη της  Λαμίας. 

Επιστήμονες – Ερευνητές παρουσίασαν και έθεσαν στη διάθεση του κοινού Νέες μελέτες και Νέα στοιχεία για την Κοινωνική , Οικονομική και Πολιτιστική παρουσία και συμβολή των Σαρακατσαναίων στο διάβα του χρόνου.

Σαν πρότυπο ενάρετου και ευσεβούς βίου, ανέδειξε, την Σαρακατσάνα Γυναίκα, η προσυνεδριακή εκδήλωση της  Παρασκευής, που  πραγματοποιήθηκε  στο Κτίριο του Ο.Σ.Κ. στο πάρκο του λαού στην Στυλίδα,  σε συνεργασία με τον Δήμο Στυλίδας. Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα από την χορωδία των Γυναικών του Συνδέσμου Ν. Φθιώτιδος, με την συνοδεία στην Τζαμάρα του Χρήστου Γαλανή και συνεχίστηκε με τις γλαφυρότατες ομιλίες του κ. Γεώργιου Δ. Καψάλη (Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και της Μαρίνας Βρέλλη-Ζάχου (Καθηγήτριας  Λαογραφίας Παν/μίου Ιωαννίνων). Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση  θεατρικού  δρώμενου. Τα παιδιά από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων του Ν. Θεσ/νίκης  (Η ΕΝΩΣΗ) και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων του Ν Ημαθίας (ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ) παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο που ήταν αφιερωμένο στον κύκλο ζωής της Σαρακατσάνας Γυναίκας, σε κείμενα και σκηνοθεσία των κυρίων: Αθανάσιου Καρυώτη, Θεόδωρου Γιαννιώτη και Γεώργιου Μπούρα. Στο τραγούδι ήταν η κυρία Ιωάννα Τσαούση ενώ αφηγήτρια ήταν η κ. Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου και παρουσιάστρια η κ. Ελένη Μακρυγιάννη (εκπαιδευτικός). Ακολούθησε γεύμα φιλοξενίας στο HOTEL ΤΣΑΜΑΝΤΑΝΗΣ στον Καραβόμυλο Φθιώτιδος .

Μετά τον Αγιασμό από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη  κκ Νικόλαου,πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.μ. η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, παρουσία πλήθους κόσμου.

Χαιρετίζοντας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος το χαρακτήρισε ως «ένα  Επιστημονικό Συνέδριο αυτογνωσίας και ανίχνευσης της πραγματικότητας και ως αντίρροπη δύναμη προς το άγνωστο που βαδίζουμε σήμερα».

 Την εκδήλωση χαιρέτισαν:

Εκ μέρος της κυβέρνησης ο κ. Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Γ. Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας

Οι πρώην Αντιπρόεδροι της Βουλής κ. Νικόλαος Κατσαρός και Γεώργιος Σούρλας.

Οι Σαρακατσαναίοι Βουλευτές : κ. Ιωάννης Σαρακιώτης και Βασίλειος Κόκκαλης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης

Ο Δήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος.

Ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. κ. Ζιαζιάς Κωνσταντίνος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος    ο οποίος πραγματοποίησε και την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου.

Κατά την διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου,  πραγματοποιήθηκαν  εισηγήσεις από εξαίρετους επιστήμονες με θεματολογία σχετική με τον αξιακό χώρο, τα εικαστικά μας έργα, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την οικονομική οργάνωση, τα γεναιολογικά δέντρα, την πορεία και την προοπτική στον χώρο των μουσείων, η συμβολή του έντυπου και περιοδικού τύπου των συλλόγων, ιδεολογική και συμβολική συγκρότηση της Σαρακατσάνικης χορευτικής ταυτότητας, το γλωσσικό ιδίωμα, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, την ενδυμασία και γενικότερα αναλύθηκαν οι πτυχές της ιστορίας των Σαρακατσαναίων.

Επίσης   πραγματοποιήθηκε  «ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»  ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών των συνέδρων με θέμα: «Σαρακατσαναίοι  Πορεία και  Προοπτική στον Χώρο και στον Χρόνο.

Καθ όλη την διάρκεια του 3ου Διεθνές Επιστημονικού Συνεδρίου Σαρακατσαναίων υπήρχαν παράλληλες εκδηλώσεις τις οποίες μπορούσαν να παρακολουθήσουν όλοι οι επισκέπτες του Συνεδρίου. Στο φουαγέ του Θεάτρου κα τα την διάρκεια του διημέρου λειτουργούσε έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, Μακεδονίας, και Θράκης. Όπως επίσης έκθεση φωτογραφίας από τον  νομαδικό βίο τον Σαρακατσαναίων. Την έκθεση επιμελήθηκε η επιτροπή νεολαίας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ». Επίσης από της 2/3/2016 έως της 20/3/2016 θα λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας του Συνδέσμου Ν. Φθιώτιδος με την επιμέλεια του κ. Ηρακλή Κυροδήμου με θέμα: «ΚΡΕΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ» ποιμένες, σκηνίτες, Σαρακατσαναίοι,  στο Πνευματικό Κέντρο του   Δήμου Λαμιέων.

Στους  συμμετέχοντες χορηγήθηκαν  πιστοποιητικά  παρακολούθησης στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου.

Το Σάββατο βράδυ πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι στο κοσμικό κέντρο «ΑΡΙΩΝ»  στην Λαμία όπoυ και παρουσιάστηκε το δρώμενο: «Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ» σε κείμενα του κ. Γεώργιου Καλλιώρα.

Την Παρουσίαση και τον Συντονισμό του Συνεδρίου έκαναν η κ. Ελένη Μακρυγιάννη εκπαιδευτικός  και ο κ. Κονούκλας Δημήτρης επίσης εκπαιδευτικός.

http://www.e-sarakatsanaioi.gr/  

http://www.esarakatsanaioi.gr/images/stories/3o_ESS_prosxedio_programmatos/3o_ESS_prosxedio_programmatos.pdf