flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΥΡΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»

kariotis athanasios
 Του Αθανασίου Καρυώτη
Ταμίας του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.

Με  την απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή των επισκεπτών πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο  στις 21 Νοεμβρίου 2015 στις 19:30μ.μ στο Πολεμικό  Μουσείο (εντός του 3ου Σώματος Στρατού)  στην  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,  εκδήλωση,  από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με σκοπό την παρουσίαση του βιβλίου  του κ. Ιωάννη Κουτσοκώστα, με τίτλο «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»

Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι Σαρακατσαναίοι αλλά και οι φίλοι αυτών, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους αλλά και φροντίζουν να οργανώνουν και να συμμετέχουν σε  εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα ώστε να ενδυναμώνεται η θύμηση όλων μας  και να τιμούνται όλοι οι Σαρακατσαναίοι που θυσιάστηκαν στους αγώνες του έθνους κατά την προεπαναστατική περίοδο, κατά τους Μακεδονικούς αγώνες, τους Βαλκανικούς πολέμους και την Νεότερη εποχή.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Π.Ο.Σ.Σ ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο οικοδεσπότης, Συνταγματάρχης ΠΒ-ΕΥ και διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου κ. Φαρμάκης Γεώργιος ο οποίος προηγουμένως ξενάγησε το κοινό στις αίθουσες του Μουσείου.

 

Την  εκδήλωση χαιρέτισαν: 

  • ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος  Ν. Μουτσιάναςο οποίος τόνισε ότι «…από τα γραφόμενα του βιβλίου αποδεικνύεται ότι οι Σαρακατσαναίοι στάθηκαν πάντα  μπροστάρηδες σε όλους τους αγώνες επιβίωσης που έδωσε το Ελληνικό Έθνος δίνοντας  διακεκριμένους οπλαρχηγούς σε όλους τους αγώνες του έθνους……….»,
  • Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόποληςμεταφέροντας τις ευχές του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Άνθιμου ο οποίος παρά την  μεγάλη του επιθυμία, για προσωπικούς λόγους δεν στάθηκε δυνατό να παραστεί.
  • Ακολούθως χαιρέτισε την εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ Τζιτζικώστα Απόστολος ο οποίος εξήρε την προσφορά των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του έθνους και ειδικά στους αγώνες για την απελευθέρωση  της  Μακεδονίας .

Ιδιαίτερο ύφος και ποιότητα στην εκδήλωση έδωσαν οι παρακάτω εξαιρετικοί ομιλητές, με την θεματολογία που ανέπτυξαν σχετικά με τα γραφόμενα του συγγραφέα κ. Ι. Κουτσοκώστα, γύρω από  την προσφορά των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του έθνους . 

  • Φράγκος Φραγκούλης, Στρατηγός  Ε.Α. Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  • Μπασδάνης Ιωάννης, Αντιστράτηγος Ε.Α Επίτιμος Διοικητής  Α΄ Σώματος  Στρατού  Σαρακατσάνος.
  • Μήτας Δημήτριος,  Αντιστράτηγος Ε.Α Επίτιμος Διοικητής 98 ΑΔΤΕ  Σαρακατσάνος.
  • Νατσιός Δημήτριος, Εκπαιδευτικός Θεολόγος και Συγγραφέας.

Το βιβλίο προλόγισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Κατσαρός Νικόλαος δικηγόρος και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της Ομοσπονδίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης  ακούστηκαν Σαρακατσάνικα Κλέφτικα τραγούδια από την χορωδία τον γερόντων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»

Με εξαιρετικό τρόπο η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ» με συντονιστή τον κύριο Αθανάσιο Καρυώτη και επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο κ. Γεώργιο Μπούρα συγκινώντας το πολυπληθή κοινό παρουσίασε το δρώμενο «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ  Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ». Το μοιρολόι για τον νεκρό Καραϊσκάκη ερμήνευσε η δεσποινίδα Ιωάννα Τσαούση, στρατιωτική νοσηλεύτρια του 424 Γ.Σ.Ν.θ.

Έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών, που περιέχονται στο βιβλίο  ,συγκινώντας τους παρευρισκόμενους, από τον καθηγητή  κ Λοκοβίτη Μιχάλη .  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο Σαρακατσάνος βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας, του Ν. Κιλκίς κ. Γεωργαντάς Γεώργιος, οι βουλευτές  της Ν. Δημοκρατίας του  Ν. Θεσσαλονίκης κύριοι Γκιουλέκας  Κωνσταντίνος και  Καράογλου Θεόδωρος, ο Σαρακατσάνος Αντιπεριφερειάρχης του Ν. Ξάνθης  κ. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος (ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της πραγματοποίησης παρόμοιας εκδήλωσης από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), ο Διοικητής της Μεραρχίας Πεζικού κ. Καρυώτης Χρήστος. Επίσης πρόεδροι και Δ.Σ Συλλόγων Σαρακατσαναίων από όλη την Ελλάδα όπως και εκπρόσωποι διαφόρων πολιτιστικών Συλλόγων.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης  συντόνιζε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο,  ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος  δημοσιογράφος – συγγραφέας.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο ιστοριοδίφης – συγγραφέας κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας, εμφανώς συγκινημένος και ενθουσιασμένος από την μεγάλη επιτυχία της, απεύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους κάνοντας  σε όλους  κατανοητό ότι οι Σαρακατσαναίοι, με τις τελετές και τις γιορτές τους , αναβαπτίζονται διαρκώς , μαθαίνουν να μην λυγίζουν και να μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που πέρασαν  οι προγονοί τους.

Σε συντονισμό του αρτοζαχαροπλαστείου «Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ» του κ. Μουτσιάνα Ιωάννη, προσφέρθηκαν σαρακατσάνικα εδέσματα καθώς και χειροποίητες σαρακατσάνικες πίττες, εθελοντική προσφορά και των γυναικών του συλλόγου Σαρακατσαναίων του Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ».

Ο αριθμός των επισκεπτών της εκδήλωσης  ξεπέρασε κάθε προσδοκώμενο, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα τον θάλαμο και τον αύλειο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία για την πορεία του βιβλίου.