flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

4ον ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ .

 kontonasiou aglaia

Της Αγλαίας Κοντονάσιου

Για τέταρτη  χρονιά ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία και φέτος, με την στήριξη της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, το 4ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου.

 Το Αντάμωμα έλαβε χώρα στο καταπράσινο Σαραντάπηχο Κορινθίας του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 και στέφθηκε από απόλυτη  επιτυχία,  λόγω της εξαιρετικής διοργάνωσης τουνεοσύστατου μεν, δραστήριου  δε, συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου, που έδωσε τον καλύτερο του εαυτό, θέλοντας να καλύψει την  ανάγκη  ψυχαγωγικής  διεξόδου του κόσμου, στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.  Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον χώρο του ανταμώματος απολαμβάνοντας τα γευστικότατα ψητά,  αρνιά και κοκορέτσι, ενώ παράλληλα χόρευαν στους παραδοσιακούς Σαρακατσάνικους ρυθμούς.  Χαρακτηριστικό της επιτυχίας είναι το γεγονός ότιτα μουσικά  ακούσματα της Σαρακατσάνικης παράδοσης ξεσήκωσαν, μετά την βροχή, τους παρευρισκόμενους,  ενώ,  πριν από αυτή παρουσιαστήκαν, φιλοξενούμενα χορευτικά συγκροτήματα.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η τηλεπαρουσιάστρια Μαίρη Νικολοπούλου (εκ Ξυλοκάστρου καταγόμενη) η οποία  επιχείρησε να παρουσιάσει με εξαιρετικό τρόπο την εκδήλωση , κάτι που δυστυχώς η απρόσμενη καλοκαιρινή καταιγίδα δεν το επέτρεψε!

 Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες της εκδήλωσης,  ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Γόγολας Χρήστος, αφού ευχαρίστησε όλους συντελεστές του Ανταμώματος  αναφέρθηκε στο γεγονός της προσπάθειας  ανάδειξης, του Σαρακατσάνικου στοιχείου στην περιοχή της Πελοποννήσου, στο μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας του συλλόγου  αποδεικνύοντας  ότι  το οργανωμένο Σαρακατσάνικο πολιτιστικό κίνημα στην Πελοπόννησο έχει και παρόν και μέλλον.  

Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος  της Ομοσπονδίας  κ. Καραγκούνης   Απόστολος,  αναφέρθηκε  στο όραμα που είχε η Ομοσπονδία,  να οργανωθούν οι Σαρακατσαναίοι της Πελοποννήσου σε σύλλογο, το οποίο επετεύχθη σε υπέρτατο βαθμό, εφόσον η σπίθα έγινε φλόγα και η φλόγα φωτιά η οποία θα συνεχίσει να φωτίζει και να αναδεικνύει και στην Πελοπόννησο τις  αρχές και τις αξίες των Σαρακατσαναίων, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν τα βασικά συστατικά   της νέας Ελληνικής κοινωνίας.

Ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρόμερου και Ευρυτανίας,  εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία, παρουσίασε το δρώμενο τα «ΤΑ ΣΥΒΑΣΜΑΤΑ» και παραδοσιακούς Σαρακατσάνικους χορούς, ενώ συμμετείχε και ο χορευτικός όμιλος του κ. Τσαπρούνη.

Παράλληλα , στον χώρο της εκδήλωσης, λειτουργούσε  έκθεση φωτογραφίας  από τον σύλλογο «Εν Αθήναις Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής κ.  Γιώργος Ψυχογιός,  ο  Δήμαρχος κ. Ηλίας  Ανδρικόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.  Ευριπίδης  Γκιάτας καθώς και οι εκπρόσωποι των συλλόγων Σαρακατσαναίων: κ. Νίκος Πατσαούρας (Αυλώνας), κ. Γούλας Χρήστος (Βάρης), κ Σαλμάς Βασίλης, κ Κάτσανος Δημήτρης  και Κατρής Παύλος (Εν Αθήναις Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου), κ Πάνου Βούλα  (Πανελλαδικός Αθηνών) , κ. Γαλής Δημήτριος  (Αγιάς Λάρισας), κ .Τριάντης Γεώργιος (φοιτητές Θεσ/νίκης) και ο  κ. Αλεξάκης Κώστας (Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας) .

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων πάντα στο πλευρό των συλλόγων της εύχεται στον νεοσύστατο Σύλλογο Σαρακατσαναίων της Πελοποννήσου,  δύναμη στην προσπάθεια ανάδειξης του Σαρακατσάνικου στοιχείου στην περιοχή τους ώστε να αποδείξουν ότι το Σαρακατσάνικο πολιτιστικό κίνημα στην Πελοποννήσου έχει και παρόν και μέλλον.