flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

34ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Διήμερο ταξίδι στα μονοπάτια της παράδοσης

kariotis athanasios
 Του Αθανασίου Καρυώτη,  Ταμίας της Π.Ο.Σ.Σ.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος παρά τις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα της μέρες αυτές, στις   17 και 18 Ιουλίου, το 34ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που είχε τα χαρακτηριστικά εθνικού αναγεννητικού προσκλητηρίου κόντρα στην κρίση και στην κούραση των Ελλήνων

Το διήμερο ταξίδι στα μονοπάτια της παράδοσης άρχισε την Παρασκευή με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπεύθυνος νεολαίας Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν Καβάλας κ Τσάκαλος Ιωάννης  ο οποίος χαιρέτησε της προσπάθειες των νέων ανθρώπων και αναφέρθηκε συνοπτικά στη φιλοσοφία που εμπνέει και κινεί τα μέλη της Διοίκησης όσον αφορά το ευαίσθητο κομμάτι της Νεολαίας..

Το απόγευμα του Σαββάτου άρχισε η κύρια εκδήλωση του Ανταμώματος Με τον  χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν Καβάλας ως διοργανωτής του ανταμώματος κ Χρύσα Δαλακούρα, που ευχαρίστησε τους συντελεστές του ανταμώματος και τους χορηγούς κ Καρυώτη Β, Κλειτσιώτης Κ, Καραμανλή Κ, Πιστόλα Δ για την οικονομική τους ενίσχυση για να πραγματοποιηθεί το αντάμωμα, όπως επίσης και τα παιδιά των χορευτικών των Συλλόγων. Ν Εβρου Ν Ροδόπης Ν Ξάνθης Ν Σερρών και Ν Καβάλας για την παρουσία τους και ιδιαίτερα το Σύλλογο Ροδόπης για την παρουσίαση του δρώμενου τα Καλογιάννια. Ακόμα ευχαρίστησε τους μουσικούς: Τσιλιγκίρη Βαγγέλη κλαρίνο, Γατσέλο Χρήστο βιολί, Σταματόπουλο Δημήτρη βιολί, Παρλάντσα Γ λαούτο.

 Τους τραγουδιστές: Γραβάνη Γεώργιο, Δροσάκη Δημήτρη, Ζλατίνη Κώστα, Καραχρήστο Γιώργο και τέλος ευχαρίστησε το πλήθος του κόσμου που παραβρέθηκαν για ακόμα μία φορά, τέλος κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του προέδρου του Μουσείου Σαρακατσαναίων Σερρών Βασιλείου Τσαούση.

 Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας, αφού έλαβε το λόγο ευχαρίστησε θερμά όλους για την αθρόα προσέλευσή τους στην κορυφαία εκδήλωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  αναφέρθηκε, στο σκεπτικό που προσανατολίζει τις σκέψεις και τις ενέργειες  ώστε το Αντάμωμα να διευρύνει τον ορίζοντά του, βάζοντας μπροστά τις απεριόριστες δυνατότητες του Ελληνισμού και τονίζοντας με έμφαση την τάση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια της υποτιθέμενης ευημερίας, να αντιγράφουμε, ξένες συνήθειες, χωρίς να ελέγχουμε τις εκτροπές τους και υπερτόνισε την δημιουργία παραδοσιακού Σαρακατσάνικου οικισμού στο Δάσος Ελατιάς.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν Δράμας κ Πατακάκης Αργύρης ο οποίος υποσχέθηκε την δημιουργία Σαρακατσάνικου οικισμού ελπίζοντας μέχρι το επόμενο αντάμωμα να έχουν προχωρήσει οι εργασίες.

 Για το λόγο αυτό απόντος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν Δράμας δημιουργήθηκε μία επταμελής επιτροπή με συμμετοχή της ΠΟΣΣ και Σαρακατσαναίων της περιοχής για την περάτωση του έργου .

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΠΟΣΣ της 26/06/2015 η επιτροπή αποτελείτε από Γκόγκο Γεώργιο ΠΟΣΣ, Καρυώτη Αθανάσιο ΠΟΣΣ, Μπίκο Παναγιώτη εβρο, Νάκο Γεώργιο Ροδόπη, Δερβίση Γεώργιο Ξάνθη, Μπόνια Ζήση Καβάλα, και Ντίνα Γεώργιο Δράμα

 Η εκδήλωση έκλεισε με τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς  και τον Τρανό Χορό με την συμμετοχή τον επισήμων και πλήθος κόσμου.

Στις διήμερες εκδηλώσεις του Ανταμώματος συμμετείχε πλήθος Σαρακατσαναίων και φίλοι αυτών, από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και όλη Ελλάδα δηλώνοντας με την παρουσία τους ότι είναι αστείρευτη η πίστη μας στην παράδοση του λαού μας και έβαλε τις βάσεις για μια ακόμη καλύτερη οργάνωση του επομένου 35ου Ανταμώματος.

Η παρουσίαση του προγράμματος των διήμερων εκδηλώσεων έγινε από την κ. Κούτρα Δ Αθανασία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν Καβάλας

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟ 35o ΑΝΤΑΜΩΜΑ.